Zobacz pełną wersję : Zuiko 17mm 1.8 czy 25mm 1.8 - który lepszy technicznie
Możecie mi pomóc - który z nich jest lepszy? Proszę pominąć fakt różnych ogniskowych. Ja generalnie operuję na 45mm niemal ciągle (75mm 1.8 w planach) jednak potrzebowałbym coś szerszego (Panasonic 20mm 1.7 odpada). Oba mam w tej samej cenie dostępne (wiem o promocji) więc teraz tylko pytanie - który jest lepszy?
Mówimy o m43 rzecz jasna - ja używam OM-D E-M10
Lepszy, w sensie obrazka, m.zd 25/1.8.
Mam oba w cenie 1250zł dostępne (już z uwzględnieniem promocji ) i teraz myślę co kupić. Tzn jeszcze muszę się pozbyć 20mm 1.7 Panasonic.
Mam 17 i 25 i prawdę mówiąc używam częściej 25 bo mi bardziej pasuje, 17tka to lepiej wykonana obudowa, optycznie podobno też lepsza ale mi jakoś ona nie podchodzi jednak. Stawiam na klasyczne 50 mm ( dla pełnej klatki) :)
---------- Post dodany o 15:55 ---------- Poprzedni post był o 15:51 ----------
Mam oba w cenie 1250zł dostępne (już z uwzględnieniem promocji ) i teraz myślę co kupić. Tzn jeszcze muszę się pozbyć 20mm 1.7 Panasonic.
Gdzie tak tanio można 17 kupić?
W Norwegii mam w sklepie dodatkową promocję bo dużo kupiłem w nim ostatnio. Tutaj generalnie są obiektywy Zuiko tańsze. Panasonic jednak dużo droższy jest.
A jak mówię o Panasonicu to powiem że mam tego 20mm 1.7 i fotki super, ale czasami żona chce zrobić zdjęcie córki z automatu... i zawsze AF coś spartoli (w półmroku - tzn w domu bez lampy - przy świetle dziennym problemów nie ma wcale a fotki są genialne).
Mam oba w cenie 1250zł dostępne (już z uwzględnieniem promocji ) (...)
Norwegia to bardzo biedny kraj... Olek, Olek...
Lepszy, w sensie obrazka, m.zd 25/1.8.
Przy czym 17mm 1.8 nie jest złe. A znowu mnie bardziej pasuje ogniskowa w okolicach ekwiwalentu 35mm dla FF.
Przy czym 17mm 1.8 nie jest złe.
Niczego podobnego nie sugerowałem, wszystkimi obiektywami wymienionymi w wątku można zrobić świetne zdjęcia. Pytanie było konkretne, podobnie jak odpowiedź ;-).
Jeżeli autor tematu nie czytał testów na Optycznych to polecam, dobrze ujmują różnice pomiędzy interesującymi go szkłami.
(...) Jeżeli autor tematu nie czytał testów na Optycznych to polecam, dobrze ujmują różnice pomiędzy interesującymi go szkłami.
Na Optycznych pomijam wszystkie rozdziały, poza jednym - podsumowaniem... :)
Ja zwykle oglądam zdjęcia przykładowe, chociaż przy ich oglądaniu trzeba pamiętać o ich hobby ;-) - zmienianiu ustawień domyślnych silnika JPG w aparacie. Paczka rawów załatwiłaby sprawę.
25 1.8 to taki 45 1.8 z inną ogniskową ;) oba z bardzo szybkim i cichym AF, oba ostre od pełnej dziury, małe, lekkie, podobnie wykonane. Tylko, że 25 1.8 jest w komplecie z osłoną przeciwsłoneczną.
25 1.8 to taki 45 1.8 z inną ogniskową ;) oba z bardzo szybkim i cichym AF, oba ostre od pełnej dziury, małe, lekkie, podobnie wykonane. Tylko, że 25 1.8 jest w komplecie z osłoną przeciwsłoneczną.
Pozwolę sobie na małą uwagę - 45 mm na f/1.8 nie jest ostre... od f/2.0 jest już dobrze. :)
Pozwolę sobie na małą uwagę - 45 mm na f/1.8 nie jest ostre...
no to mówimy chyba o różnych egzemplarzach albo o wymaganym poziomie ostrości. Dla mnie jak trafi w punkt to jest brzytwa od f/1.8. Potem jest tylko lepiej :)
no to mówimy chyba o różnych egzemplarzach albo o wymaganym poziomie ostrości. Dla mnie jak trafi w punkt to jest brzytwa od f/1.8. Potem jest tylko lepiej :)
Zaobserwowałem to na dwóch egzemplarzach... srebrnych. Może czarne są ostrzejsze. ;) :D
Ja mam srebrny :)
Pewnie nie wszystkim odpowiada taka jakość na otwartej przysłonie:
http://drive.google.com/file/d/0B7I1Pa1okubaNUtwZklHRXotTEE/view?usp=sharing
ja nie mam nic przeciwko :)