Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D E-M10
witam, kupuje aparat Olympus OM-D E-M10 i tu mam pytanie. Czy lepszy bedzie zestaw z dwoma obiektywami 14-42, 40-150, czy zestaw z jednym obiektywem 14-150. Bede robil zdjecia glownie zwierzat, z bliska, jak i z dalszej odleglosci, zdjecia w ruchu i portret. Jestem totalnym amatorem i to moj pierwszy aparat. Poprosze o pomoc co do wyboru zestawu z dwoma lub jednym obiektywem
Ja wybrałem z 14-150 i jestem bardzo zadowolony, ale inni doradzą Ci inaczej i znowu będziesz w kropce :D
Bodzip dobrze pisze, kup 14-150, mniej wachlowania szkłami , jakość OK
masz jeszce do wyboru panasa 14-150 ( wersja jaśniejsza) i tamrona, porównywalne pod wzgledem produkowanego obrazu, cenowo mozna trafic okazję :)
Poprosze o pomoc co do wyboru zestawu z dwoma lub jednym obiektywem
1. 14-150
2. 14-150 + 20/1.7.
Jakość optyczna podobna, nie wiem, jak teraz stoją cenowo, ale weź jeszcze pod uwagę sytuację, w której obiektyw ulegnie awarii. Kupując 14-150 nie pozostaje Ci nic do dyspozycji.
Ale kupując 14-150 + 20/1,7 coś zostaje :) W tej propozycji jest logika. 14-150 jakością nie powala, kieszonkowy też nie jest, ale kusi uniwersalnością, 20/1,7 dokładnie odwrotnie. Z czasem przyjdzie doświadczenie, gotówka i ew. ochota na bardziej konkretne zakupy :) Od samego 14-150 (plus korpus oczywiście :) ) wolałbym Stylusa. Taniej i wygodniej, jakość do zdjęć spacerowo-urlowowych wystaczająca.
Dlaczego wszyscy ubrdaliście sobie, że 14-150 jakością nie powala. To brednia, brednia i jeszcze raz brednia. Popatrzeć na moje zdjęcia i wskazać gdzie ta nędzna jakość.
Wystarczy, że jeden napisze głupotę, a reszta jak papugi powtarza. Optyczne nie jest wyrocznią.
Optyczne nie jest, ja wierzę w photozone :D