PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus E-M1 Mark II

Strony : 1 [2] 3

schuttenbach
2.11.16, 11:28
Robin Wong robił zdjęcia z ręki na czasie 5 s (z MZ 12-100 mm):
https://robinwong.blogspot.com/2016/11/olympus-om-d-e-m1-mark-ii-review.html

Fisher7811
2.11.16, 11:52
No to w niektórych zastosowaniach można oszczędzić na statywie ;) mnie bardziej interesuje jak wyszłyby nocne zdjęcia streetowe, bo tu już stabilizacja nie pomoże...

Roberto73
2.11.16, 12:07
http://www.imaging-resource.com/PRODS/olympus-e-m1-ii/olympus-e-m1-iiA.HTM?utm_content=buffere2b8d&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer#shooting1

No jak za taką jakość zdjęć mam dać 3 razy tyle co za GX8 to chyba jakiś żart .Faktycznie lepiej inwestować w lepsze obiektywy

Fisher7811
2.11.16, 12:22
Tu płacić się będzie za super stabilizację, AF-C, szybkość serii itp, jakość obrazka jest tylko jednym z elementów. Sprzedawał się E-M5, E-M5 II i kilka innych lepszych modeli mimo, że dla jakości obrazka wystarczyłby E-PM2.

Co nie znaczy, że bronię takiej ceny - dla mnie jest absurdalna, choć pewnie ktoś to będzie kupował, bo stać go i ma potrzebę/zachciankę posiadania nowych ficzerów ;)

apz
2.11.16, 12:31
Tu płacić się będzie za super stabilizację, AF-C, szybkość serii itp, jakość obrazka jest tylko jednym z elementów. Sprzedawał się E-M5, E-M5 II i kilka innych lepszych modeli mimo, że dla jakości obrazka wystarczyłby E-PM2.

Co nie znaczy, że bronię takiej ceny - dla mnie jest absurdalna, choć pewnie ktoś to będzie kupował, bo stać go i ma potrzebę/zachciankę posiadania nowych ficzerów ;)

No, tak do pojedynczych fot i czasów do 0,5 sekundy, może to być prawdą.

Fisher7811
2.11.16, 12:35
No, tak do pojedynczych fot i czasów do 0,5 sekundy, może to być prawdą. a to czego się odnosi? E-PM2? dlatego pisałem o jakości obrazka a nie funkcjonalności aparatu

And.N
2.11.16, 12:43
Robin Wong robił zdjęcia z ręki na czasie 5 s (z MZ 12-100 mm):
https://robinwong.blogspot.com/2016/11/olympus-om-d-e-m1-mark-ii-review.html
Trzeba przyznać wynik powalający, podobnie jak ilość zdjęć wykonanych na jednym ładowaniu baterii - 1500 :shock:
cyt z powyższego linku:
"Phenomenal battery life, I used only one battery for a full day out shooting, giving me about 1500 shots in a single charge"

apz
2.11.16, 12:56
a to czego się odnosi? E-PM2? dlatego pisałem o jakości obrazka a nie funkcjonalności aparatu

Tylko nie znasz? aparatu?

U niego matryca się asymetrycznie grzeje i dlatego ma inną, gorszą strukturę szumu w stosunku do wymienianych w Twoim poście.
Szum zapisywany z matrycy ma jednak dla jakości znaczenie.
Funkcjonalność E-PM2 jest wystarczająca do "robienia" zdjęć. Większa np. od tej którą np. daje mi Fuji X-M1

Uzupełniłem tylko Twoją wypowiedź.

fret
2.11.16, 14:19
Trzeba przyznać wynik powalający, podobnie jak ilość zdjęć wykonanych na jednym ładowaniu baterii - 1500 :shock:
...

Powalający dla Olka, mnie już od kilku ładnych lat taki wynik nie szokuje :) Wyprowadzono w końcu jedną z kóz? ;)

And.N
2.11.16, 14:36
Powalający dla Olka, mnie już od kilku ładnych lat taki wynik nie szokuje :)
Cóż, mnie akurat szokuje możliwość wykonania ostrego zdjęcia z ręki przy czasie 5 sekund. Fakt, przy ogniskowej 12mm (24mm dla FF). Przy 100mm ten czas też jest powalający sięgający 2 czy 3 sekund. Być może Ty już kilka lat temu spotkałeś się z taką skutecznością stabilizacji, ja nie

Bordero
2.11.16, 14:46
Pytanie jak on zrobił te 1500? Jeżeli robił burstem 60fps to może nie jest to nadzwyczajny wynik.

Sent from my iPhone using Tapatalk

fret
2.11.16, 14:52
Cóż, mnie akurat szokuje możliwość wykonania ostrego zdjęcia z ręki przy czasie 5 sekund. ...

Mnie nie szokuje. Przy obiektach żywych bez znaczenia, a przy martwych wolę zapłacić a statyw. Tanio i bez ograniczenia do 5s. Typowy marketing. Fakt, robi wrażenie, ale w praktyce skorzysta na tym 1, czy 2% odbiorców?

And.N
2.11.16, 15:07
Mnie nie szokuje. Przy obiektach żywych bez znaczenia, a przy martwych wolę zapłacić a statyw. Tanio i bez ograniczenia do 5s. Typowy marketing. Fakt, robi wrażenie, ale w praktyce skorzysta na tym 1, czy 2% odbiorców?
Dobrze, że chociaż przyznałeś iż robi wrażenie:). Myślę, że dużo więcej potencjalnych użytkowników skorzysta w praktyce. Choćby do zdjęć nocnych z niskim iso gdzie właśnie czas jest wtedy rzędu kilku sekund. Czy także w pochmurny dzień i na dłuższych ogniskowych obiektywu, gdzie czasy mogą sięgać powiedzmy 1 sek. (oczywiście mowa o motywach nieruchomych). Statyw w takich przypadkach będzie zbędny. Można by też wspomnieć o filmowaniu gdzie również z tej wydajnej stabilizacji użytkownicy będą korzystać.

fret
2.11.16, 15:13
... Choćby do zdjęć nocnych z niskim iso gdzie właśnie czas jest wtedy rzędu kilku sekund. Czy także w pochmurny dzień i na dłuższych ogniskowych obiektywu, gdzie czasy mogą sięgać powiedzmy 1 sek. ...

I chciałbym zobaczyć minę gościa, który ma wrażenie, że robił fotkę życia, zaoszczędził 200zł na statywie, a na monitorze okazało się, że jednak tym razem nie utrzymał :shock: To jest bajer dla sytuacji wręcz przeciwnych, kiedy fota na 3s była czymś wyjątkowym i okazało się, że ktoś utrzymał. Bardziej Lotto niż PRO i to zdecydowanie bardziej :)

Fisher7811
2.11.16, 15:20
Ta imponująca stabilizacja najbardziej przyda się turystom i fotografom jaskiniowo-muzealnym, gdzie ponoć często jest zakaz używania statywu...wiadomo, że lepiej mieć lepszą stabilizację niż jej nie mieć wogóle, ale trzeba pamiętać, że mimo wszystko nie jest to remedium na wszystkie sytuacje fotograficzne jakie mogą nas spotkać

And.N
2.11.16, 15:31
I chciałbym zobaczyć minę gościa, który ma wrażenie, że robił fotkę życia, zaoszczędził 200zł na statywie, a na monitorze okazało się, że jednak tym razem nie utrzymał :shock: To jest bajer dla sytuacji wręcz przeciwnych, kiedy fota na 3s była czymś wyjątkowym i okazało się, że ktoś utrzymał. Bardziej Lotto niż PRO i to zdecydowanie bardziej :)
To trzymajmy się tego co zapewnia producent w danych technicznych, czyli skuteczność IS na poziomie 6,5 EV. To już nie Lotto tylko fakt. Te 5 sekund, przyznaje, to pewnie dodatkowo zasługa stabilnych rąk.

fret
2.11.16, 15:32
Ta imponująca stabilizacja najbardziej przyda się turystom i fotografom jaskiniowo-muzealnym, gdzie ponoć często jest zakaz używania statywu...

Ok, teraz policzmy jaskinie i muzea w których na niczym nie da się oprzeć aparatu, znajdźmy część wspólną ze zbiorem fotografów jaskiniowo-muzealnych pstrykąjacych bez zezwolenia i co zostanie? Jakiś sfrustrowany turysta? :)

Vindex
2.11.16, 15:55
http://www.imaging-resource.com/PRODS/olympus-e-m1-ii/olympus-e-m1-iiA.HTM?utm_content=buffere2b8d&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer#shooting1

No jak za taką jakość zdjęć mam dać 3 razy tyle co za GX8 to chyba jakiś żart .Faktycznie lepiej inwestować w lepsze obiektywy
Nie dziwi mnie to - mam lepsze ujęcia z tych samych miejsc robione EM5 i GM1... Co do aparatu to miałem go okazję poręczycieli przez chwilę w MMA w Krakowie i o ile podobał mi się to IMHO cena jest zdecydowanie przesadzona. Może w zestawie z 12-100 dałbym 2000$ ale na pewno nie za samo body

DzejPi
2.11.16, 16:02
No nic czekamy jeszcze na cenę w Europie/Polsce ;-) Z oceanem 2000 dolarów przy kursie 3,9 daje 7800 zł to już drogo - a zazwyczaj w Polsce przy naszym Vat i podatkach to cena w dolarach przelicza się po kursie Euro czyli będzie ok 8600-9000zł za body ;-)
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1283565-REG/olympus_om_d_e_m1_mark_ii.html

do ceny 1999$ dodaj w NY tax. (ok. 8,25%)

grizz
2.11.16, 16:02
Ja nie byłem takim pesymistą - raczej obstawiałem cenę na poziomie bezpośredniej konkurencji czyli X-T2 (co i tak wydawało mi się drogo). Obawiam się czy zaporowa cena (nowego body i szkieł) nie będzie "gwoździem do trumny" systemu. Sam zaczynam myśleć czy nie lepiej kupić A7 II ;-(

Ale soniak to zupełnie inna puszka. Szkła do niej też.

Co do cen, to lepiej już było - tutaj małą refleksja z przykładami - https://forum.olympusclub.pl/threads/110368-Nikkor-70-200mm-F2-8E-FL-ED-VR?p=1296982&viewfull=1#post1296982

luc4s
2.11.16, 16:18
Polska cena to 8490 body i 11590 z 12-40.

piaseczek
2.11.16, 16:20
Drogo nie jest, dobry przelicznik tym razem zastosowali;)
8.5k body i 11,6k z 12-40.

http://partner.olympus.pl/cennik/

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

5.7k 12-100 f4 i tyle samo 25mm 1.2 (nie pamiętam czy było wcześniej podane).

grizz
2.11.16, 16:22
Polska cena to 8490 body i 11590 z 12-40.

z 12-40.

Koriolan
2.11.16, 17:09
jak przypomnę sobie ile płaciłem za E-M1 to zastanawiam się "czy te oczy mogą kłamać">

Wygląda na to, że faktycznie aparaty z wymiennymi obiektywami stają się sprzętem do jakiegoś quasi-ekskluzywnego hobby.

Bordero
2.11.16, 19:17
Zróbcie wspólny zakup i wynegocjujcie jakaś specjalna cenę :)

Sent from my iPad using Tapatalk

LuiN
2.11.16, 19:19
Kurczę, a liczyłem, że cena spadnie poniżej 5000 zł w ciągu 2 lat. No nic, poczekam 3, filmy przerzucając na Panasa.

Koriolan
2.11.16, 19:21
1. Wyrzuć stopkę Tapatalk bo niektórzy dostają białej gorączki.
2. Nie mam parcia na wymianę puszki. Sądzę, że po oficjalnym ogłoszeniu tej ceny, wielu dostało wręcz zaparcia.

wyszomir
2.11.16, 19:28
Ta imponująca stabilizacja najbardziej przyda się turystom i fotografom jaskiniowo-muzealnym, gdzie ponoć często jest zakaz używania statywu...wiadomo, że lepiej mieć lepszą stabilizację niż jej nie mieć wogóle, ale trzeba pamiętać, że mimo wszystko nie jest to remedium na wszystkie sytuacje fotograficzne jakie mogą nas spotkać

Nie tylko im. Zdarzają się sytuacje, gdy mimo braku zakazów statywu nie ma na czym rozstawić, bo brakuje stabilnego podłoża. Przykłady to np. zdjęcia z łódki lub z mostu po którym odbywa się intensywny ruch uliczny. Statyw i stabilizacja nie zastępują się wzajemnie, lecz uzupełniają.

Thomasso
2.11.16, 21:12
Noo.. chyba zatem czas przerzucić się na Fuji X-T2. Za tyle co olkowe body to mam tam korpus + 18-55mm f/2,8-4.
Ehh no Olek chyba nie chce żebym ich sprzętem dalej focił :/

T.

grizz
2.11.16, 21:28
Ale do Twoich fot, to co daje m1?

fret
2.11.16, 21:41
Ale do Twoich fot, to co daje m1?

AF z ulubionym szkiełkiem (50/2)? :)

szafir51
2.11.16, 21:48
trochę bez sensu jest ocenianie Olympusa i systemu MFT tylko przez pryzmat ostatnich premier. Mimo tych "nowości" za astronomiczne kwoty w systemie nadal jest świetny E-M10 II, są fajne obiektywy dające niezły kompromis jakość/gabaryt, są całkiem ciekawe alternatywy Panasonica, itp. Narzekać na cenę nowego flagowca mogą Ci, który planowali zakup ze względu na jego unikalne możliwości. Jakie są to możliwości i na ile będą wykorzystywane - nie wnikam.
fret pisał o końcu postępu (w jego przypadku) w aparatach na 5D mkII. Dla mnie to jest E-M10 - nie potrzebna mi ani matryca 20MP ani 18fps ani pixel shift. Z 3-stopniową stabilizacją jestem w stanie zejść do absurdalnych czasów a i tak nie mam jak tego wykorzystać.

piaseczek
2.11.16, 21:55
Dokładnie, następna 10-tka dostanie matrycę od nowej jedynki i będzie można kupować;)

Olek ma jaja, cena 400$ wyższa od X-T2, już nawet nie wiem o czym to świadczy;)
Może na prawdę wierzą, że to będzie konkurent (w okazyjnej cenie przy takiej szybkostrzelności) dla D5 i 1D?

fret
2.11.16, 22:06
...

Olek ma jaja...

Ale chyba w złym miejscu :)

piaseczek
2.11.16, 22:12
fret,
przyznaj, że nie spodziewałeś się takiego odjazdu cenowego?
Liczyłem, że max. 1700-1800$, skoro fujik 1600$.

grizz
2.11.16, 22:16
fret,
Liczyłem, że max. 1700-1800$, skoro fujik 1600$.

Fuji nie miało pierwotnej sugerowanej ceny 1899?

A nie. Nie miało. 1900 to z kitem.

fret
2.11.16, 22:51
fret,
...

Tak szczerze, to dla mnie Olek rozpoczął odlot cenowy w dniu premiery 300/4 i teraz tylko kontynuuje ten trend. Wcześniej miałem nadzieję, że to tylko odlocik ograniczony do sprzętu dla szafiarek :).

Operator
2.11.16, 23:19
Obawiam się czy zaporowa cena (nowego body i szkieł) nie będzie "gwoździem do trumny" systemu.
Bez przesady. Jedno body i kilka szkieł ma zaprzepaścić cały system? W końcu jest jeszcze Panas. Korpusów i obiektywów jest bez porównania więcej, niż u jakiejkolwiek bezlustrowej konkurencji. Poza tym nie sądzę, by flagowe modele obu firm stanowiły znaczny procent ogólnej sprzedaży.

grizz
2.11.16, 23:53
Ej odleciał, ale nie wieszajmy na nim psów. Wszyscy odlatują.

Zobaczcie na seny u fuji czy sonego, czy nikona (jeszcze raz https://forum.olympusclub.pl/threads/110368-Nikkor-70-200mm-F2-8E-FL-ED-VR?p=1296982&viewfull=1#post1296982).

Za porównywalną puchę i szkła +/- wszędzie wyjdzie tak samo. Jasne, że konkretne konfiguracje są tańsze tu inne tam.

Bez przesady. Jedno body i kilka szkieł ma zaprzepaścić cały system? W końcu jest jeszcze Panas. Korpusów i obiektywów jest bez porównania więcej, niż u jakiejkolwiek bezlustrowej konkurencji. Poza tym nie sądzę, by flagowe modele obu firm stanowiły znaczny procent ogólnej sprzedaży.

O no właśnie. m4/3 to największa oferta. Właśnie szukam nowej puchy i szkieł i pod moje wymagania akurat konkurencja wypada gorzej - o ile ceny są porównywalne to wagowo i rozmiarowo jest odczuwalnie gorzej. Zwłaszcza u fuji. Soniaki są zgrabne, ale często cięższe.

fret
3.11.16, 01:03
Niby tak, ale...
telefony się rozwijają i kompakty uciekają wyżej. Już teraz kupno Olka z kitem ma umiarkowany sens. Kupno wersji PRO ma tego sensu jeszcze mniej, a jak się odrzuci kity i PRO, to zostaje mnóstwo szkieł w stosunkowo małym zakresie i spore braki poza tym zakresem.

Peterax
3.11.16, 01:31
Ceny ogólnie poszły do góry w topowych modelach. Zobaczbie ile kosztuje 5D mark 4. Ludzie z canona sami przyznali że góra przesadziła.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

fret
3.11.16, 02:14
O Canona jestem dziwnie spokojny ;), a Mk I startował chyba od 16 tys. :)

epicure
3.11.16, 10:24
Źle się dzieje...

luc4s
3.11.16, 10:52
https://www.amazon.ca/Olympus-OM-D-Camera-pixel-3-Inch/dp/B01M4MB3DK/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1478160685&sr=8-4&keywords=olympus+e-m1+mark+ii Nie wiem czy błąd, ale cena niezła.

fret
3.11.16, 10:56
https://www.amazon.ca/Olympus-OM-D-Camera-pixel-3-Inch/dp/B01M4MB3DK/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1478160685&sr=8-4&keywords=olympus+e-m1+mark+ii Nie wiem czy błąd, ale cena niezła.

Za rzadko zaglądasz na forum :) Bardziej przekręt niż błąd :)

luc4s
3.11.16, 10:57
Ale sprzedawcą jest Olympus. Przynajmniej tak mi sie wydaje...

szafir51
3.11.16, 11:37
hmm, cena semi-pro 5d mk iv jest okej, ale cena o połowę tańszego E-M1 mk II jest z kosmosu?

fret
3.11.16, 11:54
... Przynajmniej tak mi sie wydaje...

I chyba o to chodzi :) Wyślij zapytanie :)

hmm, cena semi-pro 5d mk iv jest okej, ale cena o połowę tańszego E-M1 mk II jest z kosmosu?

Tak, bo ta pierwsza, to cena za puszkę z 4x większa matrycą i na dodatek w systemie gwarantujący dostęp niemal do wszystkiego, co ludzie wymyślili w dziedzinie fotografii :)

Z punktu widzenia Olka to może mała różnica (między 4/3, a FF), ale w drugą stronę, to tak, jakby ktoś porównywał Olka z korpusem 2/3". Chyba byś się oburzył :)

Vindex
3.11.16, 12:35
I chyba o to chodzi :) Wyślij zapytanie :)

Tak, bo ta pierwsza, to cena za puszkę z 4x większa matrycą i na dodatek w systemie gwarantujący dostęp niemal do wszystkiego, co ludzie wymyślili w dziedzinie fotografii :)

Z punktu widzenia Olka to może mała różnica (między 4/3, a FF), ale w drugą stronę, to tak, jakby ktoś porównywał Olka z korpusem 2/3". Chyba byś się oburzył :)
Koszt nawet 4 krotnie większej matrycy to chyba nadal nie jest kilka tysięcy dolarów? Ilość obiektywów też raczej średnio przekłada się na cenę body więc argument brzmi jak "cena może być 2 razy wyższa bo tak mi pasuje"

fret
3.11.16, 12:47
Koszt nawet 4 krotnie większej matrycy to chyba nadal nie jest kilka tysięcy dolarów? Ilość obiektywów też raczej średnio przekłada się na cenę body więc argument brzmi jak "cena może być 2 razy wyższa bo tak mi pasuje"

Ważne, że ludzie to kupią :). Popatrz na ceny mini MF, matryca o powierzchni o ok. 60% większej niż FF, a ceny... też dwa razy wyższe. Olek jest stanowczo za drogi, jeśli traktujemy go tylko jako sprzęt do robienia zdjęć ;)

apz
3.11.16, 12:53
Ważne, że ludzie to kupią :). Popatrz na ceny mini MF, matryca o powierzchni o ok. 60% większej niż FF, a ceny... też dwa razy wyższe. Olek jest stanowczo za drogi, jeśli traktujemy go tylko jako sprzęt do robienia zdjęć ;)

No właśnie rzecz pewnie w tym jaki mamy plan.

Szaleństwo wydaje się być związane z tym magicznym 4K i więcej.

szafir51
3.11.16, 13:16
no dobra, gdyby kosztowały te aparaty tyle samo - można by mówić, że olek drogi a 5d w cenie. Gdyby olek był "tylko" 20-30% tańszy no to znów ok, tu 4/3 tam FF.
Ale kurde, puszka uszczelniona, ze świetną stabilizacją, superszybkim fps, pdaf, cdaf, 4k i jest dwa razy tańsza niż Canon. I dalej cena Canona jest okej a Olympusa szalona?

Olympus wystrzelił z szaloną ceną i zupełnie się z tym zgadzam, ale twierdzenie, że 2x więcej za Canona tylko dlatego, że to Canon i FF jest dla mnie dziwne. Po prostu producenci młócą jak się tylko da. E-M5 mk II, Pen-F, Panas GX8, Fuji X-Pro2, X-T2, Sony A7RII, 5D IV, D500... jakaś zmowa czy co?

Roberto73
3.11.16, 13:24
No właśnie zależy czego szukamy w nowych korpusach, czy lepszej jakości zdjęć czy ficzerów typu 4K . Moim zdaniem od matrycy EM5 , jakość zdjęć w systemie micro praktycznie stoi w miejscu. Zakup EM1 II da nam tyci tyci lepiej. Sam po przesiadce ostanio z Gx7 na GX8 , muszę stwierdzić , że róznica jest znikoma (zapewne dla większośći niezauważalna) , nie wiem czy warta przesiadki za te pieniądze. Mamy problem z jakością zdjęć w micro to zmieńmy system, bo micro trzeba już rewolucyjnej matrycy, z pewnoscią nie tej , która jest w EM1 II.

Koriolan
3.11.16, 13:46
Ok- a jaki odsetek użytkowników ma problem z jakością zdjęć z obecnych matryc? Ci robiący nietoperze w jaskiniach?
Co jest punktem odniesienia?

Vindex
3.11.16, 13:57
Ok- a jaki odsetek użytkowników ma problem z jakością zdjęć z obecnych matryc? Ci robiący nietoperze w jaskiniach?
Co jest punktem odniesienia?
Nie przesadzajmy z tymi jaskiniami - klasyczny przykład miałem ostatnio bawiąc się nowymi obiektywami w MM. Po podpieciu 12-100 mój EM5 grzecznie ustawił ISO 3200. O ile jakość, biorąc pod uwagę przyzwoitą ilość światła, była akceptowalna o tyle nie obrazilbym się za jakość bliżej ISO1600. Różnica jak dla mnie jest spora i to ew. mogło by być warte większej doplaty

Koriolan
3.11.16, 14:02
Nie przesadzajmy z tymi jaskiniami - klasyczny przykład miałem ostatnio bawiąc się nowymi obiektywami w MM. Po podpieciu 12-100 mój EM5 grzecznie ustawił ISO 3200. O ile jakość, biorąc pod uwagę przyzwoitą ilość światła, była akceptowalna o tyle nie obrazilbym się za jakość bliżej ISO1600. Różnica jak dla mnie jest spora i to ew. mogło by być warte większej doplaty

dopłaty do tandemu 12-40/2.8 + 40-150/2.8 :)
ewentualnie jasna stałka.

Vindex
3.11.16, 14:08
dopłaty do tandemu 12-40/2.8 + 40-150/2.8 :)
ewentualnie jasna stałka.
Już mam tandem 12-35 i 35-100 2,8 :) Niestety problemu posiadania całego zakresu w jednym obiektywie ie rozwiązują. 2,8 jest póki co najwyższą jasnością dla zoomow m43 i aktualna matryca dość często zmusza mnie do używania jasnych stalek (przynajmniej w sytuacji kiedy coś w kadrze może się poruszyć)

Koriolan
3.11.16, 14:11
Ok, ale pomiędzy F4 a F2 to akurat są dwie działki, a pomiędzy F4 i F 1,4 - aż trzy.
Zoom vs stałka- coś za coś. Uniwersalność zakresu kontra waga i światło. Piszę truizmy, wiem.

Roberto73
3.11.16, 15:26
Już mam tandem 12-35 i 35-100 2,8 :) Niestety problemu posiadania całego zakresu w jednym obiektywie ie rozwiązują. 2,8 jest póki co najwyższą jasnością dla zoomow m43 i aktualna matryca dość często zmusza mnie do używania jasnych stalek (przynajmniej w sytuacji kiedy coś w kadrze może się poruszyć)
Nie chcesz sprzedać 35-100 ;) ?

Fisher7811
3.11.16, 15:31
Nie trzeba nietoperzy w jaskiniach - wieczorny street starczy - iso 2500, f1.8 i czas 1/50, żeby zamrozić ludzi w ruchu trzeba ustawić naprawdę wysokie iso i tu już matryca bardzo słabuje...i pewnie szybko to się nie zmieni, jak widać wdrożenie super hiper stabilizacji i innych bajerów jest dużo łatwiejsze niż poprawa obrazowania.

fret
3.11.16, 15:54
... I dalej cena Canona jest okej a Olympusa szalona?

...

Twoje pieniądze, Twój wybór. Dla mnie tak. Cena Olka jest szalona.

szafir51
3.11.16, 16:12
źle przeczytałeś. Ja nie twierdzę, że nie jest. Ja twierdzę, że to "szaleństwo" nie odstaje zbytnio od tryndów innych fim foto.

fret
3.11.16, 16:19
... Ja twierdzę, że to "szaleństwo" nie odstaje zbytnio od tryndów innych fim foto.

Ale oferta odstaje :( (Z mojego cholernie subiektywnego punktu widzenia :) )

Trochę szkoda, że Olek idzie w kosztowne gadżety, a nie dba o swoje mocne strony. Gdzie jest 100mm macro?

szafir51
3.11.16, 16:28
szczerze mówiąc z mojego (również subiektywnego) punktu widzenia też nieco odstaje, ale nie na tyle, żeby w jednym przypadku mówić o szaleństwie a nad drugim przechodzić do porządku tylko dlatego, że firma ma inną nazwę. Jest trend na drenowanie, co zrobić.
ok, koniec OT z mojej strony, bo wątek o aparacie a nie cenach, nie chcę pisać niepotrzebnie. Potem jak się szuka w takim wątku konkretów o aparacie to trzeba przebrnąć przez kilkadziesiąt stron takich rozpraw :)

Roberto73
3.11.16, 16:35
Poczekajmy na pierwsze testy, wtedy będziemy mówić o konkretach, a narazie możemy poplakac nad absurdalna ceną :).

fret
3.11.16, 16:53
Poczekajmy na pierwsze testy...

Czego chcesz się dowiedzieć z testów?

Roberto73
3.11.16, 16:56
Konkretów w aparacie za 9 tys ;)
Z Matrycą micro

fret
3.11.16, 16:58
Konkretów w aparacie za 9 tys ;)
Z Matrycą micro

Jakich konkretów? Że pokona prawa fizyki? ;)

epicure
3.11.16, 17:49
Poprawili odszumianie w JPEGach, w końcu ISO 6400 jest w miarę użyteczne:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/11/s02TfG39de5gu9g9n4a-1.jpg
źródło (http://www.43rumors.com/wp-content/uploads/2016/11/s02TfG39de5gu9g9n4a.jpg)
https://kroupski.pro/

Vindex
3.11.16, 18:15
Poprawili odszumianie w JPEGach, w końcu ISO 6400 jest w miarę użyteczne:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/11/s02TfG39de5gu9g9n4a-1.jpg
źródło (http://www.43rumors.com/wp-content/uploads/2016/11/s02TfG39de5gu9g9n4a.jpg)
https://kroupski.pro/

I to jest cenna informacja - teraz trzeba tylko poczekać na tańsze body z tą matrycą

epicure
3.11.16, 18:24
Matryca pewnie ta sama, tylko silnik JPEG lepszy.

POLM
3.11.16, 19:19
I to jest cenna informacja - teraz trzeba tylko poczekać na tańsze body z tą matrycą

Tańszych body z tą matrycą chyba nie będzie - będą z matrycą od Pena-F, matryca z detekcja fazy i kontrastu była zawsze zarezerwowana u Olka tylko dla flagowca ;-(

szafir51
3.11.16, 19:54
dokładnie, to tylko poprawiony algorytm odszumiania i kompresji jpeg. Jak ktoś korzysta z RAW to wiele mu nie pomoże.

POLM
3.11.16, 20:06
dokładnie, to tylko poprawiony algorytm odszumiania i kompresji jpeg. Jak ktoś korzysta z RAW to wiele mu nie pomoże.

Niekoniecznie - matryca nie jest ta sama co w PEN-F - jak pisano produkowana przez Sony ale projektowana z udziałem Olympusa więc może się różnic nie tylko algorytmem odszumiania.

epicure
3.11.16, 20:08
Idę o zakład, że nie będzie żadnych różnic.

POLM
3.11.16, 20:18
Idę o zakład, że nie będzie żadnych różnic.
Zakładać się nie będę ;-) - ale nie wykluczam że np. z uwagi na szybkość zdjęć seryjnych, poprawiono w jakimś stopniu matryce w celu np. mniejszego się grzania co mogło zaowocować mniejszymi szumami ?

jagger
3.11.16, 22:15
Napisałem do olka za ile mi sprzedadzą mkII bez 4K na razie milczą..... ;-)

yamada
3.11.16, 23:07
Napisałem do olka za ile mi sprzedadzą mkII bez 4K na razie milczą..... ;-) Ja bym chciał nawet bez funkcji filmowania gdyby cena była atrakcyjna.

jagger
3.11.16, 23:48
Ja bym chciał nawet bez funkcji filmowania gdyby cena była atrakcyjna.
będzie atrakcyjna za jakieś 2-3 lata... odczekać trzeba ten podatek od nowości...

Peterax
4.11.16, 09:28
Najwiekszym naszym problemem zarobki. Ostatnio znajomy z USA strasznie narzekał że za kitowy zestaw D810 musiał wydać 3 swoje pensje.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Bordero
4.11.16, 10:50
Robią mocną promocję to podnoszą cenę. Nie znam się za bardzo na sprzedaży ale tak to chyba działa.

fret
4.11.16, 11:14
Najwiekszym naszym problemem zarobki. ...

Naszym tak, ale nie Olka. Olka problemem jest stosunek możliwości i cen własnych do możliwości i cen konkurencji ;)

Roberto73
4.11.16, 11:50
to coś kiepsko zarabia , jak D810 +24-120 to 3200$ ;)

Bordero
4.11.16, 13:08
Ciekawi mnie jak bedą sie ceny kształtować na wtórnym rynku za jakieś 2 - 3 lata. Jak bedzie sie słabo sprzedawać to i wtórny rynek bedzie słaby.

epicure
4.11.16, 14:10
Nie kupujcie, to cena spadnie.

Bordero
4.11.16, 15:52
Strajk konsumencki zrobimy ;)

Ja dopiero niedawno kupiłem Mk I wiec mi sie nie spieszy. Zwykle jestem technologicznie o jeden model do tyłu.

epicure
4.11.16, 16:46
Ja bojkotuję wszystkie produkty, na które mnie nie stać ;)

fret
4.11.16, 17:06
Ja bojkotuję wszystkie produkty, na które mnie nie stać ;)

Dobra zasada, ale "stanie", to pojęcie bardzo względne, w dużym stopniu zależne od ustawienia priorytetów ;)

Bordero
4.11.16, 19:30
Czy kogoś stać czy nie to jedno a drugie czy w tej cenie można mieć coś lepszego.

grizz
4.11.16, 19:35
Czy coś jest lepsze to już zależy od wymagań.

luc4s
7.11.16, 16:13
Pytałem, ale dalej nie wiem... Wiadomo jak AF ze starą szklarnia?

henry1
7.11.16, 17:00
Pytałem, ale dalej nie wiem... Wiadomo jak AF ze starą szklarnia?

Podobno obsługuje starą 3/4. :mrgreen: tak jak E- M1.

frost
7.11.16, 21:15
Aparat fajny, nie powiem, ale skoro na zachodzie narzekają na wysoką cenę, to co dopiero Polacy

piaseczek
7.11.16, 23:40
Z fazy nowa jedynka OMD potrafi korzystać również z obiektywami m43? Coś mi się obiło o uszy, że tylko w CAF?

Bordero
8.11.16, 15:36
Obstawiam, ze cena spadnie w przyszłym roku albo będzie promocja w postaci zwrotów

koronax
8.11.16, 17:44
Obstawiam, ze cena spadnie w przyszłym roku albo będzie promocja w postaci zwrotów

Skąd takie przypuszczenie ?
Masz info od wróżbity Macieja ?

Bordero
8.11.16, 18:34
Oczywiście od wróżbity, z tym, że zwroty to typowa promocja dla Olympusa

epicure
8.11.16, 20:37
Promocja typowa, ale nietypowe byłoby objęcie nią najnowszych produktów. One są drogie właśnie dlatego, że najpierw się zarabia na tych klientach, którzy są w stanie wydać więcej, byle tylko mieć najnowszy gadżet. Im mniej takich ludzi będzie, tym szybciej spadną ceny.

schuttenbach
9.11.16, 09:01
Dalszy ciąg recenzji Robina Wonga - ciekawe informacje o HighRes Mode:
https://robinwong.blogspot.com/2016/11/olympus-om-d-e-m1-mark-ii-review_8.html

viruuss
9.11.16, 23:43
to coś kiepsko zarabia , jak D810 +24-120 to 3200$ ;)
tam wypłata jest co tydzień :)

apz
13.11.16, 02:03
Krótki film, o krótkiej prezentacji nowego Olympus OM-D E-M1 Mk. II, czyli do Hiszpanii na jeden dzień.

http://youtu.be/LjWf2Y-lkxA

inny z uczestników :

http://www.youtube.com/watch?v=QKe5b2sRQIQ

AskONE
13.11.16, 22:52
póki co większość recenzji z tego samego wyjazdu :)
dla zastanawiających się może ta recenzja pozwoli podjąć decyzję, chyba jedna z najobszerniejszych:

http://www.mirrorlessons.com/2016/11/08/olympus-om-d-e-m1-mark-ii-extended-second-impressions-andalucia/

apz
14.11.16, 01:43
https://youtu.be/t4Rl8yc_zrc

luc4s
14.11.16, 11:18
W Japonii pojawił się pierwszy cashback na EM1 mkII. https://www.olympus-imaging.jp/event_campaign/campaign/c161102a/index.html?_ga=1.236811266.2032902978.1421026434

Bordero
14.11.16, 12:09
Czyli moje wróżba juz się spełnia w Japonii ;)

gietrzy
14.11.16, 12:52
W Japonii pojawił się pierwszy cashback na EM1 mkII.

Na xe mi wyskoczyło $470. Całkiem... sporo.

jo44
15.11.16, 09:08
Na xe mi wyskoczyło $470. Całkiem... sporo.
Jest od czego odejmować... :)

Leju
22.11.16, 11:02
Od wczoraj mam przyjemność uczestniczyć w szkoleniu Olympusa. Głównym tematem jest oczywiście nowa Em1. Jestem totalnym laikiem, na aparaty patrzę głównie pod kątem sprzedaży ale na mnie ten model zrobił ogromne wrażenie.
Jeżeli macie jakieś pytania, które was nurtują na temat tego aparatu, chcielibyście się czegoś dowiedzieć to piszcie śmiało, postaram się na nie odpowiedzieć.
P.S nie pytajcie tylko dlaczego tak drogo, ten wątek już chyba został wyczerpany :)

Roberto73
22.11.16, 11:27
Jak jesteś laikiem handlowcem to nie będziemy chyba pytać ;)

Leju
22.11.16, 11:46
Szkolenie trwa nadal, mogę po prostu pośredniczyć.

koronax
22.11.16, 12:17
Może jeśli możesz zrób jakieś zdjęcia nowym E -M1.

epicure
22.11.16, 12:21
Jak już ten aparat pojawi się w sklepach, to chyba się wybiorę do jakiegoś Media Marktu poudawać klienta, bo naprawdę jestem ciekaw jak chcecie tę maszynkę sprzedawać za takie pieniądze :D Interesuje mnie to bardziej, niż aspekty techniczne, bo wszystko wskazuje na to, że E-M1 to zmutowany PEN-F z podkręconym procesorem.

And.N
22.11.16, 12:34
...wszystko wskazuje na to, że E-M1 to zmutowany PEN-F z podkręconym procesorem.
Głowy nie dam, ale gdzieś tam wyczytałem, że M1 II ma 2 procesory (bodajże 4-rdzeniowe), z czego jeden odpowiada tylko za układ pracy AF-u. PEN-F, chyba ma jeden procesor

szafir51
22.11.16, 12:48
Jak już ten aparat pojawi się w sklepach, to chyba się wybiorę do jakiegoś Media Marktu poudawać klienta, bo naprawdę jestem ciekaw jak chcecie tę maszynkę sprzedawać za takie pieniądze :D Interesuje mnie to bardziej, niż aspekty techniczne, bo wszystko wskazuje na to, że E-M1 to zmutowany PEN-F z podkręconym procesorem.
Zapytaj przy okazji o X-T2 :) No chyba, że uważasz, że cena nowego flagowca Fuji jest okej.

epicure
22.11.16, 12:57
Zapytaj przy okazji o X-T2 :) No chyba, że uważasz, że cena nowego flagowca Fuji jest okej.

Nie jest ok, ale o Fuji nie zapytam, bo ich w Media Markcie nie sprzedają :)

szafir51
22.11.16, 13:14
hmm, faktycznie. Tylko z ekspozycji mają:
https://mediamarkt.pl/foto-i-kamery/aparat-fujifilm-x-t1-xf-18-55mm-eer

swoją drogą niezła cena, prawie 1000 zł taniej niż taki sam zestaw po keszbeku. Pytanie jak mocno był "eksponowany" :)

Leju
22.11.16, 13:29
Głowy nie dam, ale gdzieś tam wyczytałem, że M1 II ma 2 procesory (bodajże 4-rdzeniowe), z czego jeden odpowiada tylko za układ pracy AF-u. PEN-F, chyba ma jeden procesor
Zgadza się nowa m1 ma dwa procesory trupic8. Oby dwa są 3,5 razy wydajniejsze od trupic7, który dostał też notabene pen-f. Dzięki tym procesorom aparat działa zdecydowanie szybciej i przede wszystkim dostał też funkcję, którą na pewno wam się spodoba, a mianowicie pro capture.

Co do zdjęć, jak tylko znajdę chwilę postaram się utworzyć jakąś galerię i umieszczę w niej moje wypociny z nowej m1.

Z góry przepraszam za moją składnię ale musicie zrozumieć, że to drugi dzień szkolenia, a więc za nami jest już wieczór, który zakończył się dosyć późno :)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/11/5d76a8c271da5566cb152b39cf5fb8ef-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161122/5d76a8c271da5566cb152b39cf5fb8ef.jpg)

Poszanowania dla sprzętu zbyt wielkiego nie ma.

luc4s
22.11.16, 15:47
No i już wiadomo, dlaczego tak drogo ;) Ktoś musi pokryć koszt sprzętu, dla którego poszanowania nie ma. Mnie by interesował film z ręki, jak idziesz, z obiektywem 12-40 (nie 12-100 bo on ma dodatkową stabilizację).

Leju
22.11.16, 16:19
No i już wiadomo, dlaczego tak drogo ;) Ktoś musi pokryć koszt sprzętu, dla którego poszanowania nie ma. Mnie by interesował film z ręki, jak idziesz, z obiektywem 12-40 (nie 12-100 bo on ma dodatkową stabilizację).
Postaram się jutro wrzucić.

tomasziolkowski
23.11.16, 08:37
Wybaczcie jeśli powielam istniejące byty, może już było:

https://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras_support/premium_services/pro_service/index.html

W ramach Olympus Serwis Pro dostępne będą trzy pakiety: Standard Plus, Advanced oraz Elite. Pierwszy, najbardziej podstawowy, dostępny będzie za darmo.
W ramach Standard Plus użytkownicy otrzymają do dyspozycji specjalną infolinię, naprawę w ciągu 5 dni roboczych oraz czyszczenie i przegląd. Konto Advanced daje skrócenie naprawy do 3 dni roboczych (i wypożyczenie aparatu, jeśli naprawa potrwa dłużej), bezpłatny transport sprzętu do serwisu i z powrotem, a także dodatkowe usługi konserwacyjne.
Pakiet Elite daje priorytet na przegląd, czyszczenie i korzystanie z infolinii, a także wiąże się z możliwością otrzymania od razu zastępczego aparatu na czas naprawy, bez czekania aż czas naprawy zostanie wydłużony.
Przede wszystkim do skorzystania z Olympus Serwis Pro będą uprawnieni wyłącznie użytkownicy aparatu OM-D E-M1 Mark II. Ponadto w ramach bezpłatnego pakietu Standard Plus będzie można serwisować jeden aparat oraz jeden obiektyw M.ZUIKO DIGITAL. Jeśli ktoś ma 2 lub 3 obiektywy, będzie musiał skorzystać z pakietu Advanced. Posiadanie dwóch aparatów E-M1 Mark II i do 6 obiektywów kwalifikuje już do programu Elite.

Co wy na to?
Kuszące?

And.N
23.11.16, 09:05
... Posiadanie dwóch aparatów E-M1 Mark II i do 6 obiektywów kwalifikuje już do programu Elite.
Co wy na to?
Kuszące?

Hmm..., czy ktoś się na ten program Elite skusi, bardzo wątpię...
Poza tym mając 2 EM1 II po co na kilka dni aparat zastępczy, chyba, że Olympus z góry zakłada taką awaryjność tego sprzętu:wink:

luc4s
23.11.16, 10:43
Kwalifikuje, czytaj, musisz zapłacić za elite.

Vindex
23.11.16, 11:21
Hmm..., czy ktoś się na ten program Elite skusi, bardzo wątpię...
Poza tym mając 2 EM1 II po co na kilka dni aparat zastępczy, chyba, że Olympus z góry zakłada taką awaryjność tego sprzętu:wink:
2 body ma się chyba nie tylko po to żeby się zabezpieczyć przed awarią? Rozumiem że Olek wprowadzając ten program chce odeprzeć zarzuty Canikonowcow że żaden profesjonalista nie zainteresuje się ich sprzętem bo nie mają odpowiednika profesjonalnego serwisu. Osobiście nie byłbym takim optymistą żeby oczekiwać tłumów zawodowych fotografów migrujacych do m43 po wprowadzeniu takiego programu ale fajnie że w ogóle jest taka opcja

tomasziolkowski
23.11.16, 13:46
No jasne, gołym okiem widać, że to "chłyt marketingowy" przed premierą flagowego modelu.
8500 zł za samo body!!!
Litości. Przecież to nawet dla zawodowca dużo.

epicure
23.11.16, 13:51
Zastępczy aparat na czas serwisowania to powinien być standard, niezależnie od tego, czy chodzi o tanią małpkę, czy o wypasiony sprzęt. Jak ja serwisowałem aparat, to po prostu zapytałem o możliwość wypożyczenia aparatu zastępczego i okazało się, że nie ma z tym najmniejszego problemu. A w żadnym programie serwisowym dla profesjonalistów nie uczestniczę.

Vindex
23.11.16, 14:13
Zastępczy aparat na czas serwisowania to powinien być standard, niezależnie od tego, czy chodzi o tanią małpkę, czy o wypasiony sprzęt. Jak ja serwisowałem aparat, to po prostu zapytałem o możliwość wypożyczenia aparatu zastępczego i okazało się, że nie ma z tym najmniejszego problemu. A w żadnym programie serwisowym dla profesjonalistów nie uczestniczę.

To chyba możesz się uważać za szczesciarza - jak w ramach naprawy zadałem kiedyś podobne pytanie to obsługujący odpowiedział pytaniem "a jak Pan to sobie wyobraża? Nie mamy puli aparatów serwisowych"

luc4s
23.11.16, 15:12
To chyba możesz się uważać za szczesciarza - jak w ramach naprawy zadałem kiedyś podobne pytanie to obsługujący odpowiedział pytaniem "a jak Pan to sobie wyobraża? Nie mamy puli aparatów serwisowych"

Za starych dobrych czasów, jak mi w E1 padła migawka, to dostałem aparat zastępczy.

PS grizz zrób coś z tą spacją, a raczej jej brakiem jeżeli się nie przejdzie do nowej linii.

And.N
23.11.16, 15:21
PS @grizz (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=2143) zrób coś z tą spacją, a raczej jej brakiem jeżeli się nie przejdzie do nowej linii.
Co Wy (bo nie pierwszy raz słyszę) z tą spacją. U mnie działa normalnie na jasnej i ciemnej skórce (przeglądarka Firefox). To raczej nie wina forum i grizz chyba nic tu nie pomoże...
Bodzip też miał/(ma?) ten problem i stanęło bodajże na tym iż to chrzani przeglądarka Chrome, czy Opera (już dokładnie nie pamiętam).

apz
23.11.16, 15:24
PS @grizz (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=2143) zrób coś z tą spacją, a raczej jej brakiem jeżeli się nie przejdzie do nowej linii..

Wciśnij ikonkę pierwszą po lewej i zmień rodzaj edytora. Na zaawansowanym na ciemnej skórce jest zgłoszony problem. W Chrome.

luc4s
23.11.16, 15:41
Wciśnij ikonkę pierwszą po lewej i zmień rodzaj edytora. Na zaawansowanym na ciemnej skórce jest zgłoszony problem. W Chrome.

Działa fakt, ale błąd jest.

apz
23.11.16, 15:53
Działa fakt, ale błąd jest.

Grizz jeszcze pracuje przy galerii. Jak skończy... Długo nie było wiadomo gdzie ten błąd siedzi....

Leju
23.11.16, 21:52

https://youtu.be/SvZS4fB3Kgg

Krótki filmik z M1 II, niestety wersja tylko w 720p. Z czasem powrzucam więcej materiału już w jakości FHD.

luc4s
24.11.16, 00:37
Dzięki,

Jack
25.11.16, 11:06
Wybaczcie jeśli powielam istniejące byty, może już było:

https://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras_support/premium_services/pro_service/index.html

W ramach Olympus Serwis Pro dostępne będą trzy pakiety: Standard Plus, Advanced oraz Elite. Pierwszy, najbardziej podstawowy, dostępny będzie za darmo. [...]
Posiadanie dwóch aparatów E-M1 Mark II i do 6 obiektywów kwalifikuje już do programu Elite.

Co wy na to?
Kuszące?A my na to, że trochę nieuważnie czytasz ;-) Do dwóch korpusów E-M1 Mk II i do 6 obiektywów to maksymalna liczba sprzętu "łapiąca się" na jeden pakiet obsługi PRO Service Elite. Zatem, aby wejść do programu Elite wystarczy posiadać tylko jeden korpus i jeden obiektyw:-P

luc4s
25.11.16, 16:07
No ale to działa tak, że trzeba sobie kupić taki pakiet co nie Jacku? Nie tak, że jak kupię 2 E-M1 II to automatycznie dostaję Elite, a tak chyba autor wypowiedzi zrozumiał.

Jack
25.11.16, 17:12
Pakiety Advanced i Elite w ramach Service PRO są odpłatne. Nie słyszałem, aby nabywca 2 korpusów E-M1 Mk II i 6 obiektów "z automatu" dostawał usługę bezpłatnie (tu edycja, dopisana dalsza część zdania:), ale mam nadzieję, że się jednak mylę :-). Wg założeń, podana liczba korpusów i szkieł jest maksymalną liczbą wyposażenia, jakie będzie obsługiwane w ramach danej usługi serwisowej.

Leju
27.11.16, 13:57
W Bielsku-Białej w dniach 3-4 grudnia w centrum handlowym Sarni Stok będzie miał miejsce mały event Olympusa, na którym będzie można zobaczyć m.in E-M1II. Jeżeli ktoś ma ochotę się wybrać to zapraszam.

alcha
30.11.16, 16:04
Nie mogę się już doczekać kiedy Olek trafi w moje ręce. Byle do 14 grudnia :D Zobaczymy wtedy jaka naprawdę z niego bestia ;)

Roberto73
30.11.16, 18:15
Bezzebna

alcha
30.11.16, 18:25
E tam, zapowiada się bardzo dobrze. Jak się okaże, że jest kompletnie do niczego, to się go zwróci i tyle :D Mam przeczucie i pobożne życzenie, że się tak jednak nie okaże. Zobaczymy. Tak czy inaczej jest mniejszy i lżejszy od lustra, przez to dużo wygodniejszy (choć już widzę, że do niektórych szkieł grip się jednak przyda). Ja nie robię ślubów w jaskiniach, nie potrzebuję iso 100k ;)

Roberto73
30.11.16, 18:45
Ostatnio porobilem trochę zdjęć gx8 w zoo na ISO wyższym niż 1000 . Rzadko takich używam. Uhhh po lekkim zbliżeniu nie wygląda to dobrze. Micro to sprzęt na słońce jednak . Na wiosnę trzeba się rozglądać za jakąś a7 II, jako drugi system.

pajp1974
30.11.16, 18:59
A dlaczego 14. Grudnia? Moja sztuka juz do mnie w poniedzialek kurierem jedzie. Dostalem dzis potwierdzenie ;) tez juz przebieram nozkami :) [emoji1]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

alcha
30.11.16, 19:58
Ja nie mieszkam w Polsce. B&H zaczyna wysyłkę 12 grudnia. Zatem 14 będzie u mnie. Nie wiem, może mi zrobia niespodziankę, byłoby miło ;) Może asekuracyjnie podali taką datę, tak czy inaczej na ich stronie stoi, że planuja rozsyłać od 12 grudnia według kolejności zamówień. Nie dostałam żadnego maila, że mogę się nie załapać do pierwszej transzy, więc jestem dobrej myśli :)

Edit: Co do ewentualnych szumów. Widziałm 3200 w necie (hłe hłe, więc to musi byc prawda) i jeśli to tak wygląda to git. Ja i tak używam max 1600. Nie jestem szumofobem. Jeśli na zdjęciu jest nawet dość widoczne ziarno a nie kolorowy psychoszum, to mnie to w pełni zadowala. Szum to był w Sony dsc-h2, wszystko inne to nie szum :D

Lilen
1.12.16, 08:35
A dlaczego 14. Grudnia? Moja sztuka juz do mnie w poniedzialek kurierem jedzie. Dostalem dzis potwierdzenie ;) tez juz przebieram nozkami :) [emoji1]

Gdzie kupowałeś, jeśli można wiedzieć?

pajp1974
2.12.16, 01:17
Cyfrowe

Leju
3.12.16, 11:55
Na evencie w Bielsku-Białej jednak nie będzie można zobaczyć nowej em1. Pozostały sprzęt jak najbardziej dostępny ale niestety nie em1 II. Jeżeli ktoś miał zamiar wybrać się do Bielska dla tego aparatu to bardzo przepraszam ale niestety jest to sytuacja niezależna od Olympus Polska, a tym bardziej ode mnie.

Lilen
4.12.16, 13:30
Dzięki za cynk, bo miałem się tam wybrać specjalnie dla em1 II.

Iwo
6.12.16, 16:36
test na dpreview i złota nagroda
https://m.dpreview.com/reviews/olympus-om-d-e-m1-mark-ii

Marek61
7.12.16, 12:22
Na ostatniej stronie dpreview można porównać wyniki testu z innymi korpusami, ciekawie wygląda porównanie z OM-D E-M1 w sekcji Image quality raw/jpeg i Low light / high ISO performance.
Wychodzi, że jakość tych parametrów dla Mark II jest gorsza.:|
https://www.dpreview.com/reviews/olympus-om-d-e-m1-mark-ii/11

epicure
7.12.16, 19:10
Kto by się przejmował punktacją końcową? Jakość obrazu trzeba ocenić na zdjęciach, a nie w tabelkach.

luc4s
7.12.16, 19:50
https://www.youtube.com/watch?v=xO-tRpqWpEs

epicure
7.12.16, 20:11
Ciekaw jestem, czy dzięki czujnikom fazowym poprawiła się czułość autofocusa w ciemnicy.

alcha
7.12.16, 20:35
Jeszcze tydzień i zobaczymy :) [nie może się doczekać]

Lilen
8.12.16, 13:23
W czeluściach FB znalazłem kod rabatowy 10% na zakupy w oficjalnym sklepie Olympus https://shop.olympus.eu/PL-pl/
Obniża cenę również E-M1 mark II. Ktoś chętny?

edit

więcej informacji tutaj:
https://www.fly4free.pl/znizka-swietne-aparaty-olympusa/

droplet
8.12.16, 14:34
W czeluściach FB znalazłem kod rabatowy 10% na zakupy w oficjalnym sklepie Olympus https://shop.olympus.eu/PL-pl/
Obniża cenę również E-M1 mark II. Ktoś chętny?

edit

więcej informacji tutaj:
https://www.fly4free.pl/znizka-swietne-aparaty-olympusa/

Na stronie stoi że:

Uwaga: Promocja nie obejmuje aparatu E-M1 II, obiektywu 25mm 1,2 PRO oraz 12-100 f4.

Lilen
8.12.16, 15:18
Na stronie stoi że:
Wiem, że można złożyć zamówienie z rabatem na to body. Nie wiem czy Olympus zrealizuje takie zamówienie :/

Lilen
8.12.16, 15:34
I wydaje mi się, że zdanie które zacytował Droplet pojawiło się niedawno. Wcześniej go raczej nie było ale mogę się mylić.

edit
Tekst zacytowany przez droplet stoi w sprzeczności ze zdaniem umieszczonym wcześniej na tej stronie czyli:

"Mikołaj przynosi Wam kod rabatowy, który obniża o 10% ceny na cały asortyment ze sklepu shop.olympus.pl (http://shop.olympus.pl/)"

To może potwierdzać (ale nie musi), że zdanie o wyłączności niektórych produktów z promocji została dodana później.

Kod rabatowy działał na korpusie E-M1 Mark II - na potwierdzenie screen poniżej:
185497

Teraz nawet nie ma tego korpusu na ich stronie. bk:roll:

No cóż, chciałem podzielić się z innymi radosną nowiną ale niestety wyszło jak wyszło...

mareksopl
8.12.16, 17:55
Na ostatniej stronie dpreview można porównać wyniki testu z innymi korpusami, ciekawie wygląda porównanie z OM-D E-M1 w sekcji Image quality raw/jpeg i Low light / high ISO performance.
Wychodzi, że jakość tych parametrów dla Mark II jest gorsza.:|
https://www.dpreview.com/reviews/olympus-om-d-e-m1-mark-ii/11

Nowe zabawki zawsze są fajniejsze od starych, ale jeśli porównać na dxomark.com osiągi matryc, fakt że wychwalają głównie szybkość AF i jeszcze lepszą stabilizację, potwierdza tylko to, że w dziedzinie jakości obrazu już niewiele dało się lub da się zrobić. Coraz szybsze procesory obróbki obrazu mogą posługiwać się coraz bardziej wyrafinowanymi algorytmami i aparat coraz lepiej wie, co powinno nam wyjść na matrycy. Cóż, czasy fotografii analogowej, kiedy to obiektyw musiał namalować obraz na materiale światłoczułym, już minęły.

pajp1974
8.12.16, 23:17
Yea! Moj EM1 MII już u mnie! ❤️

alcha
8.12.16, 23:20
Jak to? Awwwww, to niesprawiedliwe! Nie lubię Cię ;)

Dalej, leć porób zdjęcia i chwal się jak tam bestia sie sprawuje :)

zibi1303
9.12.16, 10:08
Na tym filmiku widać, że chyba poprawia :)
https://www.youtube.com/watch?v=kwKt9oG4vzc

i to jest 14-42 EZ a nie jakieś PRO szkło

luc4s
9.12.16, 11:54
W Olympusie uznali, że w Polsce tak dobrze się powodzi, że można podnieść ceny najnowszej zabawki. Nowa cena 8990 zł

Jeżeli wszystkie ceny by podnieśli, to można tłumaczyć to kursem $, ale tutaj ewidentnie tylko cena EM1II podskoczyła. Trzeba czekać na GH5 w takim razie.

szafir51
9.12.16, 12:32
ja się pytam w takim razie jak on na tym filmie tak szybko zmieniał ogniskową w 14-42EZ?

aaaa,ok, ogniskowa 14mm tylko zbliża/oddala

Lilen
9.12.16, 16:46
W Olympusie uznali, że w Polsce tak dobrze się powodzi, że można podnieść ceny najnowszej zabawki. Nowa cena 8990 zł

Jeżeli wszystkie ceny by podnieśli, to można tłumaczyć to kursem $, ale tutaj ewidentnie tylko cena EM1II podskoczyła. Trzeba czekać na GH5 w takim razie.

Czyli em1II musi się świetnie sprzedawać w przedsprzedaży skoro Olympus zdecydował się na podwyżkę zanim jeszcze aparat nie trafił na dobre do sprzedaży :D

Z innej beczki -pojawiła się nowa wersja Lightrooma a w niej obsługa RAW-ów z em1II z przypiskiem "denotes preliminary support". Czy ktoś wie co to oznacza w praktyce i czym się różni od pełnego wsparcia?

fret
9.12.16, 17:02
Czyli em1II musi się świetnie sprzedawać w przedsprzedaży skoro Olympus zdecydował się na podwyżkę zanim jeszcze aparat nie trafił na dobre do sprzedaży :D

...

Raczej ktoś musi zapłacić za "darmowe" kursy fotografii z nowej promocji i padło na napalonych na EM1II ;)

Talibowie, nie bijcie, ale jeśli w tym samym czasie pojawia się info o podwyżce i o darmowych kursach, to nie mogłem się oprzeć... :oops:

LuiN
9.12.16, 17:22
Spokojnie, już za 3 lata kupimy w cenie poniżej 4000 zł i z usuniętymi wadami pierwszej partii ;-)
Podlinkowana kilka postów wyżej recenzja z DPreview potrafi ostudzić emocje. Niby jest nagroda redakcji, ale w ich porównywarce zdjęć skoku jakościowego dramatycznego nie ma, a na wysokim ISO bywa wręcz gorzej niż do tej pory. No i w podsumowaniu jest informacja, że nie jest to sprzęt dla osób szukających szybkiego, celnego autofocusu. Do tego filmy FHD wychodzą dosyć miękkie, żeby nie mówić rozmyte. 4K porównywalny do GH4, Cinema 4K zdecydowanie lepszy, ale w FHD lepiej nie nagrywać.

Taki trochę miks i pewnie gdyby nie ta obłędna stabilizacja obrazu aparat skreśliłbym z listy życzeń Mikołaj A.D. 2019.

luc4s
9.12.16, 18:31
Ale obłędna stabilizacja jest tylko z klocem 12-100, a w pozostałych wariantach ciutkę tylko lepsza od wersji I. Coś czuję, że promocje zaczną się, jak wyjdzie GH5, a aparat zacznie zalegać na półkach, gdy już wszystkie preordery zostaną dostarczone.

Inna sprawa... 1500 zł za nowy grip. Jakby nie można było tak zrobić, żeby pasował ten od I (nawet kosztem braku możliwości dołożenia aku), w konstrukcji zewnętrznej aż takich dużych zmian nie ma. Kto by chciał, kupiłby HLD9, kto nie zostałby przy HLD7.

grizz
9.12.16, 22:03

Albo kurs, albo będzie zaraz spora promocja.

fret
10.12.16, 08:52
Promocja już jest, "darmowe" kursy foto.

Rysiek_O
10.12.16, 09:10
Albo kurs, albo będzie zaraz spora promocja.

Promocja już jest, "darmowe" kursy foto.

Czyli jednak coś z kursem.:wink:

Bezsprzecznym atutem ukazania się MKII będzie obniżka cen MK I, sprzętu dobrego i sprawdzonego:grin:
( to dla tych co chcą fotografować, bo dla maniaków sprzętowych to żadna pociecha)

Koriolan
10.12.16, 11:15
A wydawało mi się, że przewidywana przeze mnie cena 8890 PLN na start jest pesymistyczna..
No właśnie..

piaseczek
10.12.16, 17:05
Przeczytałem test na DPREVIEW i zachwytów raczej nie zauważyłem. Redaktorzy liczą na szybki update firmware'u;)
Silnik JPG jest ładnie poprawiony, na RAW nowa matryca nie ma przewagi nad 16M.

No właśnie..

Wejdzie Panasonic GH5 w podobnej cenie to cena Olka szybko spadnie do poziomów nikona d500*;)

* w USA

Koriolan
11.12.16, 09:47
Zakupy przy obecnych cenach to jest niestety desperacja.
Ja chcę i trochę muszę kupić nowy podstawowy zoom i na takie 12-100 jestem chętny.
Ale z 25% rabatu od obecnej ceny katalogowej.
To jest tylko f4.
Jeśli nie to pewnie Panasonikowe 12-60 z kitowego zestawu -trochę tych obiektywów jest.

grizz
11.12.16, 10:36
Panasonic ma po nowym roku dać fajne szkła 2,8-4. MZ to będzie bardzo ciekawa alternatywa dla 12-100.

Koriolan
11.12.16, 13:25
Wiem wiem, chyba najbardziej apelowałem o odpowiedniki 12-60 I 50-200 z dużego ZD

Bordero
11.12.16, 16:22

Podobnie to widzę. Chyba ze ktoś ma b. dużo kasy i na metki się nie patrzy.

Rysiek_O
11.12.16, 17:18
........

Podobnie to widzę. Chyba ze ktoś ma b. dużo kasy i na metki się nie patrzy.

A ktoś obiecał, że będzie taniej? Złotówka słabnie, to nawet jak M1 Mk II się "zestarzeje" może wcale nie być tańszy ( mowa o kwocie w PLN) A M1 Mk I już nikomu nie leży? Wiem, po wyjściu Mk II ten pierwszy jest pase ;-)

jagger
11.12.16, 19:04
niestety jest pase... choć mz to najlepszy moment na zakup EM1. Byłem teraz z yac w Szkocji miałem ze sobą 'staruszka jedynkę' cóż mogę rzec... genialny sprzęt woda, mgła, mróz... wszystko działało bez zarzutów... różnice temperatur ogromne w ciągu jednej godziny wejście na old man of stor z temperatury kilkunastu stopni w deszczu do kilku stopni mrozu... i korpus działał bez zarzutów... nie widzę w swoich jpg (od pewnego czasu uważam RAWy za zbędne) niczego co mógłbym im zarzucić... do bagażu podręcznego (torba na ramię) zapakowałem dwa korpusy, mz 40-150, mz 12-40 mz 7-4, mz 8 mm, tg4, plus kable, akumulatory, ładowarki czołówka... wszystko się zmieściło w rozmiarze smajl... to fantastyczny system na podróże. Lało, pokrowce były u wszystkich na sprzętach tylko nie u nas olympusowców... jeśli chodzi o jakość zdjęć to wszystko zależy nie od sprzętu a od umiejętności... TYLKO!!! tak więc nie widzę powodów by kupować EM1 mk II gdy tanio jest jedyneczka... to fantastyczny sprzęt ze świetnym obrazkiem oraz niewielką wagą. Ciekawostka o której jeszcze nikt nie pisał: Szkocja, piękne widoki i pędzące chmury oraz szumiące potoki... nic tylko zabawa z długimi czasami ND 1000 i 2000 to podstawa, okazało się że duże systemy miały problem, były za ciężkie i głowice lekko się opuszczały przy długich kilkuminutowych czasach... problemy były np przy nikonie d750 podpiętym do statywu BENFRO C- 269M8. olek lekki nie miał wpływu. Przy okazji napiszę że obiektyw 7-14 na F22 pięknie ryzował bez śladu dyfrakcji... Dopiero teraz po wyjeździe w tak ekstremalnie pogodową krainę w listopadzie doceniłem ten system w 100% i nigdy go już nie zamienię na inny... jeszcze raz podkreślam że to najlepsze czas na kupienie starszego EM1. Aha i jeszcze jedno na 20 osób które tam były aż pięć miało bezlusterkowce olympusa em5, em5 mk!! em10 em10 mkII i mój em1 i nikt absolutnie nie narzekał na ten system... nie dajcie się zwariować i naciągać na kasę... pozdrawiam!!!!
ps zdjęcia ze Szkocji możecie zobaczyć tutaj:
http://fotorogowski.pl/galeria-szkocja

Rysiek_O
11.12.16, 19:14
Nie wiem, czy Jack stał za Twoimi plecami :wink:, ale mnie przekonuje to co napisałeś. Brawo Ty!
A fotki? Znakomite!. Chciało by się rzec, że czuje się klimat Szkocji.

jagger
11.12.16, 19:21
różnie to bywało... generalnie nie planowaliśmy wyjazd razem... ot spotkaliśmy się na lotnisku :-) a w kadr ani razu sobie nie weszliśmy :-)

Rysiek_O
11.12.16, 19:26
różnie to bywało... generalnie nie planowaliśmy wyjazd razem... ot spotkaliśmy się na lotnisku :-) a w kadr ani razu sobie nie weszliśmy :-)

Chyba się nie zrozumieliśmy. Miałem na myśli, że Twój tekst o E-M1 jest pełną pochwałą Olka, stąd domniemanie, że pisany pod dyktando Jack'a ;-) Ale to tylko żarty ;-).
Widać, że fotograf praktykujący z Ciebie i piszesz o tym co stanowi cząstkę warsztatu, a to cenna opinia.

jagger
11.12.16, 19:31
a nie to ja się źle wyraziłem byłem z yac mała literówka a tyle zmienia :-) już poprawiam

fret
11.12.16, 19:44
... Przy okazji napiszę że obiektyw 7-14 na F22 pięknie ryzował bez śladu dyfrakcji...

A mnie takie bzdury nastawiają sceptycznie do reszty zachwytów. Chyba, że zdjęcia we mgle, wtedy faktycznie, dyfrakcja to pikuś ;) Druga możliwość, to szkło tak mętne, że dyfrakcja nie jest problemem :) Jest jeszcze trzecia, oglądanie zdjęć w wielkości 600x800, to powinien być z grubsza limit dyfrakcyjny Olka na f/22.

Ed.: Dużo się nie pomyliłem, w linkowanej galerii 1000px na dłuższym boku. Do tego wystarczy fajny kompakt.

jagger
11.12.16, 19:59
papier nie kłamie... wydruki już dawno zrobione... :-)

fret
11.12.16, 20:07
Wydruki wybaczają więcej niż monitor :) Praw fizyki Pan nie zmienisz... Rozumiem Twój subiektywny zachwyt, ale Olek na f/22... ;) Cieszę się Twoim szczęściem, ale nie róbmy sobie jaj na publicznym forum.

pajp1974
11.12.16, 20:08
Jestem za nie robieniem jaj na publicznym forum... Przeniescie prosze Wasza dyspute na priva. Dzieki.

And.N
11.12.16, 20:09
A mnie takie bzdury nastawiają sceptycznie do reszty zachwytów. Chyba, że zdjęcia we mgle, wtedy faktycznie, dyfrakcja to pikuś ;) Druga możliwość, to szkło tak mętne, że dyfrakcja nie jest problemem :) Jest jeszcze trzecia, oglądanie zdjęć w wielkości 600x800, to powinien być z grubsza limit dyfrakcyjny Olka na f/22.
@fret (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12903) , tak z ciekawości, co byś powiedział o tym foto (jpg z aparatu z danymi EXIF) i dyfrakcji.
(panas G1, kit mZD40-150, ogniskowa 112mm, przysłona f22)

185582 (klikać do oporu po pełen rozmiar)

Panas czy Olek, raczej nie ma znaczenia, ten sam rozmiar matrycy.
tragedia pewnie w/g Ciebie ?:)

jagger
11.12.16, 20:10
ok spadam... dobranoc...

alcha
11.12.16, 20:10
okazało się że duże systemy miały problem, były za ciężkie i głowice lekko się opuszczały przy długich kilkuminutowych czasach...

A to akurat nie wina "dużych systemów" tylko ich właścicieli, którzy nie potrafią sobie dobrać odpowiedniej głowicy do swojego sprzętu i takich czasów. :D Fajne foty poczyniłeś w tej Szkocji :)

jagger
11.12.16, 20:13
ee tam fajne... monitory pokazują coś innego... ;-)

apz
11.12.16, 20:16
ok spadam... dobranoc...

Nie ma się co tak szybko rozbiegać. A dyfrakcja, cóż można mieć lekko zmiękczone, można niezbyt ostre. A fret jest znanym fachowcem od dyfrakcji na forum...

jagger
11.12.16, 20:17
na plf jest pewien łowca bandingu... każde forum ma swoich ekspertów ;-)

alcha
11.12.16, 20:19
Fajne fajne, ja osobiście bardzo cenię takie nieco ponure (w najlepszym tego słowa znaczeniu, ponurość może być wspaniała!), gęste krajobrazy. Mniam mniam.

fret
11.12.16, 20:40
@fret (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12903) , tak z ciekawości, co byś powiedział o tym foto (jpg z aparatu z danymi EXIF) i dyfrakcji.
(panas G1, kit mZD40-150, ogniskowa 112mm, przysłona f22)

Panas czy Olek, raczej nie ma znaczenia, ten sam rozmiar matrycy.
tragedia pewnie w/g Ciebie ?:)

Wolę jakieś realne foto w którym algorytmy wyostrzające maja szansę się pogubić :) Np. skóra + włosy. Stawiam na tradycyjny dla Olka budyń ze skwarkami ;)

pajp1974
11.12.16, 20:54
https://drive.google.com/open?id=0B1mzdlDhjwdDcndXNldta190b0E

1/15 f1.8 17mm iso 800

Na kolanie, z reki.

Aparat jest mega lepszy i fizycznie, ergonomicznie i systemowo. Stabilizacja obłędna. Kupilem w przedsprzedaży wiec cene mialem jeszcze super w stosunku do dzisiejszej. Zmiany pod kątem filmowym są niesamowicie duże na +.

Jednym słowem wart każdej złotówki którą na niego wydałem. Aby go kupić sprzedałem swój em1 mark 1

And.N
11.12.16, 21:13
Wolę jakieś realne foto w którym algorytmy wyostrzające maja szansę się pogubić :) Np. skóra + włosy. Stawiam na tradycyjny dla Olka budyń ze skwarkami ;)
Mnie się wydaje, że przy zjawisku dyfrakcji znaczenie ma fizyka, a nie algorytmy wyostrzające, nie sądzisz ? Jak przez dyfrakcję takie szczegóły zaginą jak na tym banknocie to i algorytmy nie będą miały co wyostrzać. Tu jednak przy f22 szczegóły jeszcze są. Fakt, że przy f16 jest zauważalnie lepiej.

epicure
11.12.16, 23:28
Dyfrakcja nie oznacza, że nagle z obrazu zrobi się mydło. Oznacza jedynie, że ostrość spada w porównaniu do maksymalnej, ale nadal może być wystarczająca.

DzejPi
12.12.16, 09:12
... aż pięć miało bezlusterkowce olympusa em5, em5 mk!! em10 em10 mkII i mój em1 i nikt absolutnie nie narzekał...
No i chyba jeden EPL-5 Yac-a? :grin: Co oczywiście nie zmienia sensu Twojej wypowiedzi, z którą zgadzam sie w 100%.

Koriolan
12.12.16, 11:59
niestety jest pase... choć mz to najlepszy moment na zakup EM1. Dopiero teraz po wyjeździe w tak ekstremalnie pogodową krainę w listopadzie doceniłem ten system w 100% i nigdy go już nie zamienię na inny... jeszcze raz podkreślam że to najlepsze czas na kupienie starszego EM1. Aha i jeszcze jedno na 20 osób które tam były aż pięć miało bezlusterkowce olympusa em5, em5 mk!! em10 em10 mkII i mój em1 i nikt absolutnie nie narzekał na ten system... nie dajcie się zwariować i naciągać na kasę... pozdrawiam!!!!

jeżeli chodzi o zdjęcia, to zmiana puszki o jedną generację miała umiarkowany sens już od roku 2010.
Poprawa z modelu na model jest w natomiast możliwościach video.
Jeżeli ktos nie filmuje- jak ja- to spokojnie poczeka.
EM-1 mam od trzech lat i spokojnie drugie tyle bedzie mi służył. jesli rzecz jasna się nie zepsuje.

luc4s
12.12.16, 16:36
Cytat za http://www.fly4free.pl/znizka-swietne-aparaty-olympusa/comment-page-2/#comments

Aparat E-M1 II został całkowicie wycofany z oferty Polskiego sklepu shop.olympus.pl nie zależnie od promocji. Wynika to z faktu, że cały zapas przeznaczony na nasz kraj pochłonęły sklepy Olympus Premium Dealer ze względu na dużą przedsprzedaż. Wszystkich którzy rozważali zakup E-M1 II bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację. Jednocześnie zapraszam na warsztaty/roadshow z E-M1 II i nowymi obiektywami który będzie w styczniu i lutym. Będzie to doskonała okazja aby poznać sprzęt bliżej i zadać wszystkie nurtujące pytanie, w końcu decyzja o zakupie sprzętu z najwyższej półki nie jest podejmowana ot tak.
Myślę, że w czasie roadshow będzie można uzyskać również ciekawą ofertę
Pozdrawiam

Przemysław Jakubczyk

henry1
12.12.16, 16:51
Cytat za http://www.fly4free.pl/znizka-swietne-aparaty-olympusa/comment-page-2/#comments

Propozycja ciekawa, kupić nie możecie, ale za jakiś czas będziecie mogli pomacać. :shock::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Typowe lizanie lodów przez szybę lodziarni. :mrgreen:

luc4s
12.12.16, 17:28
Nie no kupić to możecie... w sklepie 500 zł drożej.

gietrzy
12.12.16, 19:39
Jak zawsze w klasie premium/PRO, w mikro43 jest zasada by takie produkty kupować nie wcześniej niż 24 miesiące po rozpoczęciu dostaw do sklepów. Wtedy te ceny oscylują w okolicy "prosumer" czyli $1000.
Kto się upiera* przy szkłach 43 czy robi sport nie ma wyboru, pozostali mają M5 II.
Do filmów (zawsze) GH, nie ma kasy na GH, jest G - proste.
Na stopklatce z filmiku (tablica testowa), w recenzji dpreview widzę to rozmazanie co w M5 II i mi się to nie podoba.
W GH2 (24 kls) na 170 MBitach, nawet wtedy kiedy wyświetlam filmiki na pełnym ekranie (monitor 5K) tego nie ma.

Olympus podnosi ceny, nie kupujmy.

* - bez negatywnego wydźwięku.

luc4s
12.12.16, 20:59
Ja szukam rozwiązania podróżniczego, które jest lekkie, wytrzymałe i pozwala zarówno robić zdjęcia, jak i kręcić filmy 4K. Tutaj taki EM1mkII mi pasuje, ale do wiosny i tak się nie wybieram nigdzie, więc poczekam na GH5.

Przy okazji, 12-100 jest ogromny... jeszcze żeby to miało f2.8...

https://www.youtube.com/watch?v=st_3d0QQOOA

grizz
12.12.16, 21:45
Ale z takim zakresie to średnio coś mniejszego jest. Fuji ma 18-135, ale ciemniej na końcu no i węziej. Kloc podobny, Sony też mały nie jest. zakres mniejszy. Matryce za to w kwesti światła trochę tam nadrabiają.
Ceny za to mają przyjemniejsze.

IMO podróżniczo to ten olek jest naprawdę fajny. Ja pewnie dcelowo będę zmagał się pomiędzy nim a nowym panasem, który krótszy, ale jaśniejszy będzie. Cena pewnie zadecyduje.

alcha
12.12.16, 23:46
Buuu! Jest jakaś obsuwa w dostawach :/ Wczoraj przyszedł mail, że aparat jest back-ordered i zmienili datę wysyłek na stronie z 12 na 13... dziś na stronie już widnieje zapis, że aparat niedostępny :( Ciekawe kiedy do mnie dotrze, meh.

gietrzy
12.12.16, 23:51
B&H jest znany z tego, że troszeczkę więcej zajmuje im sprowadzanie nowości Oly na swoje półki sklepowe.
Poza tym, ztcp był njius na 43R, że Oly nie da rady na 12/12, raczej bliżej 12/20.

alcha
13.12.16, 00:05
Pierwszy raz zamawiam nowość Olympusa z BH, więc ten, nie wiedziałam :D Z różnymi innymi rzeczami zawsze dotrzymywali dat. Ja się na foty na środę umówiłam, hahaha. No trudno, muszę poćwiczyć cierpliwość zatem i czekać grzecznie na maila z potwierdzeniem wysyłki :D

epicure
13.12.16, 11:21
Ale z takim zakresie to średnio coś mniejszego jest.

Kompakty z matrycą 1" i obiektywem jaśniejszym o działkę w cenie dużo niższej, niż sam ten obiektyw Olka.

POLM
13.12.16, 11:33
Wróciła stara cena 8490zł? Choć dostepny wkrótce ;-(
https://shop.olympus.eu/PL-pl/om-d/olympus/e-m1-mark-ii-p-2618.htm

luc4s
13.12.16, 11:44
Albo jeszcze nie zaktualizowali...

Koriolan
13.12.16, 12:32
Skoro cena jest "nietransakcyjna" - bo i tak nie można kupić - to co za różnica..

POLM
13.12.16, 12:43
Albo jeszcze nie zaktualizowali...
Wczoraj przysłali mi pięknego maila pod tytułem : "Nie musisz dłużej czekać: już dziś kup aparat E-M1 Mark II" więc wszedłem na ich stronę do "sklepu" i patrzę nie ma Mark II w ogóle w ofercie - więc napisałem że chętnie ale chyba żartują zachęcając mnie do kupna aparatu którego nie mają nawet w ofercie swojego oficjalnego sklepu ;-) Dziś patrzę pojawił się ze starą ceną i dostępny wkrótce (brzmi inaczej niż - nie ma ;-) - mają coś bałagan choć miejmy nadzieje że cena zostanie 8490 ;-)

Właśnie sprawdziłem czy można dodać do koszyka - można zamówić ale cena w koszyku 8990 ;-(

luc4s
13.12.16, 12:45
W sklepie też już cena 8990, czyli odświeżyli ceny.

POLM
13.12.16, 13:25
W sklepie też już cena 8990, czyli odświeżyli ceny.

Może czytają forum - tyle dobrze ;-) Miejmy nadzieje na dużą sprzedaż na świecie i spadek ceny ;-) Z drugiej strony niedługo konkurencja -> GH5 i ciekawe obiektywy PanaLeica - cóż trzeba przemyśleć plany. A ostatnio zastanawiam się nad Sony A7 jako uzupełnienie tego co mam (cóż dwa systemy ale oba jakby lepsze do czego innego) Za E-M1 II mam A7 plus stałake z zakresu 28-55mm ;-) na początek ;-)

grizz
13.12.16, 16:40
Kompakty z matrycą 1" i obiektywem jaśniejszym o działkę w cenie dużo niższej, niż sam ten obiektyw Olka.

Niby tak. Ale tylko z założeniem, ze nie używamy innych szkieł i ten kompakt będzie naszym jedynym aparatem. To raz.

A dwa. Taki rx 10 sonego spełniajacy założenia, to wcale taki tańszy w najnowszej odsłonie nie jest.
Lżejszy tez nie specjalnie.

Jest krótszy w stanie spoczynku, ale po uruchomieniu chyba już rozmiarami nie ustępuje…

Obsługa i szybkość jest porównywalna?

A i za kilka lat puszkę zmienię. Szkło zostanie. Kompakta trzeba będzie przemielić w całości.

http://j.mp/2hqP50e

fret
13.12.16, 18:23
Niby tak. Ale tylko z założeniem, ze nie używamy innych szkieł i ten kompakt będzie naszym jedynym aparatem. To raz.

...

Błędne założenie. Cały kompakt jest sporo tańszy niż samo szkło. Do zdjęć wystarczy stara odsłona :)

luc4s
13.12.16, 22:46
https://www.youtube.com/watch?v=gvAxos9bxtk

Koriolan
14.12.16, 01:19
Błędne założenie. Cały kompakt jest sporo tańszy niż samo szkło. Do zdjęć wystarczy stara odsłona :)
Mark I kosztuje 4k, Mark II 6k, Mark III - 7k.
Ceny również pomroczne.
Przy czym w tym ostatnim wydłużono obiektyw do eq 600 mm - w jego jakość optyczną niespecjalnie wierzę.
Krotnosc robi swoje.

Fotografia staje się drogim hobby - jeśli chcemy używać czegoś dającego większe możliwości niż smartfon.

fret
14.12.16, 08:18
...

Fotografia staje się drogim hobby - jeśli chcemy używać czegoś dającego większe możliwości niż smartfon.

Fotografia jest tańsza niż kiedykolwiek. Drogie stało się jedynie fotograficzne gadżeciarstwo, podniecanie się każdym najnowszym produktem ;)

And.N
14.12.16, 09:48
...Fotografia staje się drogim hobby - jeśli chcemy używać czegoś dającego większe możliwości niż smartfon.
Tu w pełni zgadzam się z tym co napisał kol. fret :

Fotografia jest tańsza niż kiedykolwiek. Drogie stało się jedynie fotograficzne gadżeciarstwo, podniecanie się każdym najnowszym produktem :wink:

Wcale nie trzeba wydawać dużej kasy aby używać czegoś z dużo większymi możliwościami (w foto) niż smartfon. Ba, nawet cena może być przy tym niższa od ceny tego smartfona:)

Lilen
14.12.16, 10:12
Tu w pełni zgadzam się z tym co napisał kol. fret :

Wcale nie trzeba wydawać dużej kasy aby używać czegoś z dużo większymi możliwościami (w foto) niż smartfon. Ba, nawet cena może być przy tym niższa od ceny tego smartfona:)

To wszystko racja z tym, że cały proces ma inne konsekwencje. Producenci sprzętu foto nie szukają już pieniędzy w tanich amatorskich kompaktach bo tu przegrywają walkę o klienta z producentami telefonów. Szukają ich w bardziej zaawansowanym sprzęcie dla świadomych fotografów a nie okazjonalnych pstrykaczy. Stąd coraz bardziej drożejące sprzęty z wyższych półek.

And.N
14.12.16, 10:30
Bardziej miałem na myśli bezlusterkowce, a nawet lustrzanki. Nie musi być to najnowszy sprzęt, a i tak będzie miał dużo większe możliwości od smartfona. Ale odbiegamy od głównego tematu:)

epicure
14.12.16, 10:31
Fotografia jest tańsza niż kiedykolwiek. Drogie stało się jedynie fotograficzne gadżeciarstwo, podniecanie się każdym najnowszym produktem ;)

Trafiłeś w sedno!

luc4s
14.12.16, 15:15
Nie wiem o co chodzi, ale w Olyshopie aparat znów potaniał o 500 zł do starej ceny.

POLM
14.12.16, 17:20
Nie wiem o co chodzi, ale w Olyshopie aparat znów potaniał o 500 zł do starej ceny.

Może dlatego ;-) - http://www.43rumors.com/olympus-note-on-the-e-m1ii-due-to-overwhelming-demand-new-orders-may-not-ship-until-january/
Do tego czasu zmieni się jeszcze parę razy ;-) Pozostaje czekać ;-)

luc4s
14.12.16, 17:47
Ale zamówienie jak się złoży teraz to cena chyba obowiązuje :)

alcha
15.12.16, 00:00
Weźcie mnie nie straszcie tym styczniem :D Ja chcę mój aparat! :D Dzisiaj byłam umówiona na foty, haha, dobrze, że mam inne aparaty ;) Chyba Olympus poszedł marketingową drogą Apple, żeby nakręcić hajp. Tak czy siak, czekam coraz mniej cierpliwie... no ale w najgorszym wypadku kasiorka z konta zejdzie w przyszłym miesiącu. Zamówiłam jeszcze w listopadzie, byłam pewna, że załapię się do pierwszej transzy... :/ chlip chlip.

Bodzip
15.12.16, 12:39
Wżeby nakręcić hajp.Że grzecznie zapytam - co to jest hajp ?

szafir51
15.12.16, 12:55
trochę jak zegarek - też się nakręca :)

Hype to słowo z języka angielskiego określające podekscytowanie czymś. Często określenie to odnosi się do poruszenia i szumu wywołanego przez zapowiedzi nowego produktu/wydarzenia i wiąże się z intensywną akcją promocyjną mająca na celu podtrzymanie hype'u.
źródło: http://www.miejski.pl/slowo-Hype

Bodzip
15.12.16, 13:15
trochę jak zegarek - też się nakręca :)
[/I]
źródło: http://www.miejski.pl/slowo-HypeAngielski trochę znam. I co znaczy "hype" - wiem. Nawet wiem jak się czyta. Ale hajp ?? w polskim kontekście :roll: ... nie słyszałem.
Stary już jestem :???:

szafir51
15.12.16, 13:18
no rejczel :)

epicure
15.12.16, 15:19
Angielski trochę znam. I co znaczy "hype" - wiem. Nawet wiem jak się czyta. Ale hajp ?? w polskim kontekście :roll: ... nie słyszałem.

Jesteś za mało sofistikejted.

Jack
16.12.16, 14:13
Ostatnio przewinął się przez internet news, jakoby niektóre egzemplarze E-M1 Mark II miały problem z obsługą kart pamięci UHS-II. Problem został zbadany i okazuje się, że faktycznie aparat może mieć problem z obsługą konkretnej karty: Lexar Professional 2000x SDXC 128GB. Źródło problemu znajduje się jednak po stronie karty, komunikat z działu technicznego:
"This problem occurs due to the firmware of the card and is not a firmware issue of the E-M1 Mark II camera. Please contact Micron Technology, Inc in this regards."

fret
16.12.16, 14:25
Co było pierwsze na rynku? ;)

Vindex
16.12.16, 14:31
Co było pierwsze na rynku? ;)
A jakie to ma znaczenie? Jeśli nie trzyma się standardów to problem leży po stronie karty, jeśli się trzyma to po stronie aparatu. Chyba nie sugerujesz że jest jakiś który nie ma problemu z żadną kartą?

fret
16.12.16, 14:51
A jakie to ma znaczenie? ....

Spore. Brak trzymania standardów trzeba udowodnić, a Lexar to nie jest firma-krzak. Jeśli inni producenci nie mają problemów z Lexarem, to mam lekki dystans do oświadczenia Olka... ;)

alcha
16.12.16, 15:45
Angielski trochę znam. I co znaczy "hype" - wiem. Nawet wiem jak się czyta. Ale hajp ?? w polskim kontekście :roll: ... nie słyszałem.

To nie kwestia "starości" - tak sądzę :) Raczej otoczenia. Wracając do samego słowa, to ja osobiście jestem zwolennikiem spolszczenia pisowni, jeśli dane słowo wchodzi do powszechnego użycia, a to weszło już jakiś czas temu. Nie unikniemy kalek językowych, ale możemy je uczynić bardziej "naszymi", no i odpada problem z wymową :)

Aparatu nadal niet. :/

fret
16.12.16, 16:17
... jestem zwolennikiem ...

a ja byłem przekonany, że jesteś dziewczyną... :roll:

alcha
16.12.16, 16:24
Ale się młodo teraz poczułam, haha. Dziewczyna też może być zwolennikiem :)

Bodzip
16.12.16, 16:33
Ale się młodo teraz poczułam, haha. Dziewczyna też może być zwolennikiem :)
Zwolenniczką [emoji14]

Vindex
16.12.16, 16:43
Spore. Brak trzymania standardów trzeba udowodnić, a Lexar to nie jest firma-krzak. Jeśli inni producenci nie mają problemów z Lexarem, to mam lekki dystans do oświadczenia Olka... ;)

Mysle że póki co nie ma wystarczających przesłanek żeby obciążyć kogokolwiek pełna winą. Nie działa jeden typ karty, jednego producenta więc możliwe są wszystkie opcje a problem stosunkowo niewielki

fret
16.12.16, 16:47
... Dziewczyna też może być zwolennikiem :)

takie czasy, że każdy może być każdym ;)

alcha
16.12.16, 20:22
takie czasy, że każdy może być każdym ;)

U mnie to bardziej kwestia przyzwyczajeń ale też upodobań językowych :) I owszem, istnieje forma "zwolenniczka", jednakże forma męska brzmi mi lepiej (tak, dużą wagę przywiązuję do brzmienia słów, no - nie tylko słów). Nic na to nie poradzę, haha ;) Nie czuję się osobiście terroryzowana przez kulturę patriarchatu, zatem jej odbicie w języku mi w niczym nie przeszkadza, nie czuję się przez to odarta z kobiecości, zagrożona, czy poniżona. Nie mam z tym problemu i czasem używam "po staremu" form męskich, mimo że formy żeńskie istnieją równolegle. Bo mogę i bo lubię. Myślę, że nie trzeba dopatrywać sie w tym ukrytych znaczeń. Nie jestem osobą publiczną, nie muszę wypowidać się według protokołu ;)

Update: Aparatu nadal niet :mad: [buuuu] [ryczy] [ja-chcę-mój-aparat-już-teraz-natychmiast]

fret
16.12.16, 20:42
... Myślę, że nie trzeba dopatrywać sie w tym ukrytych znaczeń. ...

Niczego się nie dopatruję, samo się narzuca "jestem Ania i mam 12 lat" ;)

Lilen
18.12.16, 21:49
Update: Aparatu nadal niet :mad: [buuuu] [ryczy] [ja-chcę-mój-aparat-już-teraz-natychmiast]

Yuppiiii ... a mnie Olympus powiadomił, że wysłał już mojego mark II. Może dojdzie przed świętami a to bardzo dobrze, bo zaraz po wybieram się na bardzo ciekawą podróż i będę mógł go od razu przetestować :D.

blade100
23.12.16, 22:37
siema, mam pytanie akurat o mark 1 ale w sumie jeden pieron.. słuchacie mam lampę metz 48af, aparat natomiast ma minimalny czas synchronizacji błysku 1/320 ..a po podpięciu lampy najkrótszy jaki ma to 1/250 ( w aparacie w ustawieniach ustawione 1/320) o co kaman?

fret
24.12.16, 09:03
Przy korzystaniu z wyzwalacza radiowego to normalne, jeśli podpinasz bezpośrednio, to nie wiem o co chodzi, ale to w sumie jeden pieron, nie ma o co walczyć :)

alcha
26.12.16, 22:07
Cud Świąt sie dopełnił, dziś dostałam maila, że wysłali :D Nareszcie!

Rysiek_O
26.12.16, 22:18
Cud Świąt sie dopełnił, dziś dostałam maila, że wysłali :D Nareszcie!

Trzymam kciuki, by jeszcze w tym roku znalazł się u Ciebie.