Zobacz pełną wersję : Fotografia przyrodnicza - propozycje miejsc wyjazdow
Witam
Dla wszytkich zainteresowanych fotografia przyrodnicza chcialem założyc watek poświecony polecanym miejscom, wspólnym wyjazdom.
Czesto sie zdarza że w najblizszej okolicy trudno jest sfotografowac wszystkie gatunki ptaków i zwierząt ktore by się chciało. Wobec tego pozostaje tylko szukac ich w innych miejscach Polski i nie tylko (niektorzy aby sfotografować żołne, kraskę lub wilgę jeżdza do Bułgarii).
Na początek chciałbym zaproponować Stawy Milickie. Koniec wrzesnia kiedy woda jest spuszczona pojawia sie mnostwo ptactwa ktroe robia sobie przerwe w przelotach na poludnie Europy. Do tego dochodzi jeszcze termin rykowiska i czesto sie zdarza ze po stawie wśród setek czapli lub zurawi spaceruja jelenie. Za ta cała ptaszarnią zlatuja sie bieliki i chyba jest tam ich wtedy najwieksze skupisko.
W tym roku planuje sie wybrac pod koniec wrzesnia okolo 24-27. Wybralem wschodnia czesc stawow w poblizu Rudy Milickiej. Mam tam przyjemne zakwaterowanie (35PLN/dobe) w odlegosci 100 m do stawu jaskolczego i kawalek dalej od pozostalych. Miejsce jest naprawde urokliwe. Jesli ktos ma ochote to zapraszam.
Moze ktos z forumowiczow ma inne propozycje w innych rejonach Polski. Chetnie sie z nimi zapoznam a moze nie tylko ja.
Pozdrawiam
Andrzej
obawiam się, że zawodowcy (głównie ze względu na ochronę danego miejsca i gatunku) nie dzielą się swoimi miejscówkami ale na dobry początek polecam taką pozycję - kupiłem chyba za 7 zeta nówkę w zeszłym roku;
155396
pzdr
Hołek
Witam
Dla wszytkich zainteresowanych fotografia przyrodnicza chcialem założyc watek poświecony polecanym miejscom, wspólnym wyjazdom.
Czesto sie zdarza że w najblizszej okolicy trudno jest sfotografowac wszystkie gatunki ptaków i zwierząt ktore by się chciało. Wobec tego pozostaje tylko szukac ich w innych miejscach Polski i nie tylko (niektorzy aby sfotografować żołne, kraskę lub wilgę jeżdza do Bułgarii).
Na początek chciałbym zaproponować Stawy Milickie. Koniec wrzesnia kiedy woda jest spuszczona pojawia sie mnostwo ptactwa ktroe robia sobie przerwe w przelotach na poludnie Europy. Do tego dochodzi jeszcze termin rykowiska i czesto sie zdarza ze po stawie wśród setek czapli lub zurawi spaceruja jelenie. Za ta cała ptaszarnią zlatuja sie bieliki i chyba jest tam ich wtedy najwieksze skupisko.
W tym roku planuje sie wybrac pod koniec wrzesnia okolo 24-27. Wybralem wschodnia czesc stawow w poblizu Rudy Milickiej. Mam tam przyjemne zakwaterowanie (35PLN/dobe) w odlegosci 100 m do stawu jaskolczego i kawalek dalej od pozostalych. Miejsce jest naprawde urokliwe. Jesli ktos ma ochote to zapraszam.
Moze ktos z forumowiczow ma inne propozycje w innych rejonach Polski. Chetnie sie z nimi zapoznam a moze nie tylko ja.
Pozdrawiam
Andrzej
Nie pamiętam dobrze, ale chyba Mysikrólik pisała, że na stawach Milickich ochrona goni i nie pozwala fotografować. Być może się mylę bo to już dość dawno było.
Spokojnie można fotografować. Byłem teraz w lipcu 2 tyg i było spokojnie. Jesli nawet spotkają na terenie rezerwatu z aparatem to są wyrozumiali
Ciekawa propozycja, ale chyba większość fotoptasiarzy preferuje samotne wędrówki/zasiadki i połączone z tym fotografowanie/obserwowanie
Cześć,
Skoro wątek to fotografia przyrodnicza. To znaczy nie tylko ptaszki. Chcę pokazac dwie książki dotyczące roślin. Jedna jest jakby do kompletu przedstawionych "Ptasich ostoi" a druga to opracowanie naukowe dotyczące miejsc występowania bardzo róznych roślin.
155424155425
A wracając do ptaszków to Ruda Milicka, Ruda Sułowska i Ruda Żmigrodzka są bardzo fajnymi miejscami do "polowania na ptaki". Tyle tylko, że musisz sobie zdać sprawę z tego, że wobec wielkiej liczby okolicznych zbiorników wodnych nigdy nie wiadomo gdzie spotkasz ptaki. Jednego dnia sa na jednym zbiorniku aby w następnym przenieść się w dowolne miejsce. Zdarzało mi sie tam bywać to tak z grubsza wiem o czym piszę. Świetnym miejscem na nocleg jest "Głowaczówka".
Mogę zaproponować jeszcze dwa niesamowite miejsce do obserwacji i fotografowania ptaków. To są "PN Ujście Warty" i Stolica Rzeczpospolitej Ptasiej - Słońsk. Znajdziesz tam wszystko co lata w nieprawdopodobnych ilościach. Z noclegiem nie powinno być problemów.
A drugie miejsce to ujście Wisły, ptaki brodzące, rybitwy są niezbyt płochliwe, pozwalają podejść do siebie na odległość 2 -3 metrów. A datkową atrakcją tego miejsca są foki. Tutaj zatrzymałem się kiedyś w Mikoszewie.
Pozdrawiam.
Paawko dziekuje bardzo za informacje. O Ujsciu Warty slyszalem jednak nigdy nie bylem. Mysle ze to bedzie nastepny cel. Na ujscie Wisly jestem juz umowiony sadze ze za 2 -3 tygodnie tam podjade
Cześć,
Ujście Warty jest miejscem przecudnej urody. Nie dość, że ptaszarsko to zupełne Eldorado to jeszcze historycznie niezwykle ciekawe miejsce.
Tam mieli do niedawna siedzibę Joannici, którzy byli w prostej linii spadkobiercami Templariuszy.
Więcej informacji tutaj:
http://www.tps-unitisviribus.org.pl/joannici
Jest jeszcze jedno absolutnie niezwykłe miejsce do odwiedzenia, to Biebrza i jej bagna.
Przy odrobinie szczęścia spotkasz tam wodniczkę, ale to w przyszłym roku.
Widokowo i przyrodniczo ta kraina właściwie nie ma sobie równych, przynajmniej w Polsce.
Pozdrawiam.
Cześć,
Skoro wątek to fotografia przyrodnicza. To znaczy nie tylko ptaszki. Chcę pokazac dwie książki dotyczące roślin. Jedna jest jakby do kompletu przedstawionych "Ptasich ostoi" a druga to opracowanie naukowe dotyczące miejsc występowania bardzo róznych roślin.
155424155425
A wracając do ptaszków to Ruda Milicka, Ruda Sułowska i Ruda Żmigrodzka są bardzo fajnymi miejscami do "polowania na ptaki". Tyle tylko, że musisz sobie zdać sprawę z tego, że wobec wielkiej liczby okolicznych zbiorników wodnych nigdy nie wiadomo gdzie spotkasz ptaki. Jednego dnia sa na jednym zbiorniku aby w następnym przenieść się w dowolne miejsce. Zdarzało mi sie tam bywać to tak z grubsza wiem o czym piszę. Świetnym miejscem na nocleg jest "Głowaczówka".
Mogę zaproponować jeszcze dwa niesamowite miejsce do obserwacji i fotografowania ptaków. To są "PN Ujście Warty" i Stolica Rzeczpospolitej Ptasiej - Słońsk. Znajdziesz tam wszystko co lata w nieprawdopodobnych ilościach. Z noclegiem nie powinno być problemów.
A drugie miejsce to ujście Wisły, ptaki brodzące, rybitwy są niezbyt płochliwe, pozwalają podejść do siebie na odległość 2 -3 metrów. A datkową atrakcją tego miejsca są foki. Tutaj zatrzymałem się kiedyś w Mikoszewie.
Pozdrawiam.
Ciekawe rzeczy prawicie. Na Milickich byłem, ujście Wisły to dokładnie co polecacie ?
Nie pamiętam dobrze, ale chyba Mysikrólik pisała, że na stawach Milickich ochrona goni i nie pozwala fotografować. Być może się mylę bo to już dość dawno było.
Nie gonią z ogólnie dostępnych miejsc. Jak się chce wejść głębiej i mieć lepsze stanowiska od tych, które są ogólnodostępne to trzeba to zgłosić. Dostaje się oficjalne pozwolenie na czas zdjęć.
Nie gonią z ogólnie dostępnych miejsc. Jak się chce wejść głębiej i mieć lepsze stanowiska od tych, które są ogólnodostępne to trzeba to zgłosić. Dostaje się oficjalne pozwolenie na czas zdjęć.
O widzisz, dziękuję :)
Hej,
Praktycznie całe Ujcie Wisły jest bardzo interesujące. Mewia Łacha i stały obóz obrączkarski Organizacji Kuling, bardzo fajni ludzie chętnie dzielą się wiedzą. To po lewej stronie Ujscia, na Wyspie Sobieszewskiej. Po prawej stronie Ujścia szczególbie przyujściowy odcinek, gdzie morze wyrzuca na brzeg duże ilości wodorostów. Wiele gatunków brodzcych można tam spotkać. Są tak zajęte grzebaniem w tym zielsku, że można podejść całkiem blisko. No i Mierzeja Wiślana na całej długości, bardzo dużo ptaków na przelotach. Drapolicz ma tam swoją wieżę obserwacyjną. Tak jak napisałem, zatrzymałem sie w Mikoszewie i stamtąd zjeździłem i złaziłem wszystko dookoła.
Pozdrawim.
Do tych miejsc mozna jeszcze dodac miejscowke u Moose, i slynne biebrzanskie tereny.
Czatownie Biesczaty w bieszczadach.
Ujscie Warty do Odry w Kostrzyniu.
Pozdro
Do tych miejsc mozna jeszcze dodac miejscowke u Moose, i slynne biebrzanskie tereny.
Właśnie o tym miałem pisać. U Moose'a można dodatkowo liczyć na życzliość tegoż we wskazywaniu kiedy, gdzie i co fotografować.
Taka mała anegrotka:
Wychodzimy z Moosem z lasu nad biebrzańskie bagno.
Moose: o, bielik
ja: gdzie?
Moose: na drzewie
ja: ..... ale gdzie to drzewo
:mrgreen:
Sokole Oko to mały pikuś przy Moose ;)
Hades trudno mi sie zgodzic. W tym roku bylem 2 tygodnie w Rudzie i ze wzgledu ma miski stan wody wchodzilem na staw w trzciny lub na odkryte bagienko skad fotografowalem i nic mnie spotkalo. W zeszlym roku rowniez bylem w lipcu ale woda byla wysoka i byl klopot z wejsciem ale tam gdzie sie dalo wejsc to wchodzilem.
Pytajac miejscowych jak reaguje straz to powiedzieli ze jesli widza z aparatem to najwyzej dadza pouczenie. Sadze ze rowniez mozna zalatwic pozwolenie sprubuje tak zrobic na jesien.
Chcialbym bardzo w tym roku pojechać na rykowisko Chcialem wybrać sie wlaśnie na stawy milickie ale ma moze ktos jakieś miejsca? Początek to gdzies koło 10 września ale w róznych miejcsch Polski jest inaczej.
W zeszłym roku gdy schodziliśmy z żoną z Wielkiej Rawki, to ludzie idący do góry mówili:
uważajcie, bo w lesie słychać jak niedźwiedzie ryczą :mrgreen:
To oczywiście było rykowisko jeleni, które bardzo wyraźnie było słychać późnym wieczorem w cichych Ustrzykach Górnych.