Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Fotografia przyrodnicza - propozycje miejsc wyjazdow

| OlyJedi Awatar Andrzej56
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    58
    Moja galeria

Fotografia przyrodnicza - propozycje miejsc wyjazdow

Witam

Dla wszytkich zainteresowanych fotografia przyrodnicza chcialem założyc watek poświecony polecanym miejscom, wspólnym wyjazdom.
    Czesto sie zdarza że w najblizszej okolicy trudno jest sfotografowac wszystkie gatunki ptaków i zwierząt ktore by się chciało. Wobec tego pozostaje tylko szukac ich w innych miejscach Polski i nie tylko (niektorzy aby sfotografować żołne, kraskę lub wilgę jeżdza do Bułgarii).

Na początek chciałbym zaproponować Stawy Milickie. Koniec wrzesnia kiedy woda jest spuszczona pojawia sie mnostwo ptactwa ktroe robia sobie przerwe w przelotach na poludnie Europy. Do tego dochodzi jeszcze termin rykowiska i czesto sie zdarza ze po stawie wśród setek czapli lub zurawi spaceruja jelenie. Za ta cała ptaszarnią zlatuja sie bieliki i chyba jest tam ich wtedy najwieksze skupisko.

W tym roku planuje sie wybrac pod koniec wrzesnia okolo 24-27. Wybralem wschodnia czesc stawow w poblizu Rudy Milickiej. Mam tam przyjemne zakwaterowanie (35PLN/dobe) w odlegosci 100 m do stawu jaskolczego i kawalek dalej od pozostalych. Miejsce jest naprawde urokliwe. Jesli ktos ma ochote to zapraszam.

Moze ktos z forumowiczow ma inne propozycje w innych rejonach Polski. Chetnie sie z nimi zapoznam a moze nie tylko ja.

Pozdrawiam
    Andrzej
    OM-D E-M1 ZD12-50, ZD60, MZ 300 f4, MC14, Samyang 7,5, FL50 i drobiazgi

| OlyJedi Awatar Holek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    71
    Moja galeria
    obawiam się, że zawodowcy (głównie ze względu na ochronę danego miejsca i gatunku) nie dzielą się swoimi miejscówkami ale na dobry początek polecam taką pozycję - kupiłem chyba za 7 zeta nówkę w zeszłym roku;

Nazwa:  Bez tytułu.jpg
Wyświetleń: 266
Rozmiar:  59,0 KB

pzdr
    Hołek
    Ostatnio edytowane przez Holek ; 20.08.15 o 17:40
    "pijąc piwo dbasz o siebie i wyrabiasz zdrowy nawyk picia piwa u dzieci"

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Andrzej56 Zobacz posta
    Witam

Dla wszytkich zainteresowanych fotografia przyrodnicza chcialem założyc watek poświecony polecanym miejscom, wspólnym wyjazdom.
    Czesto sie zdarza że w najblizszej okolicy trudno jest sfotografowac wszystkie gatunki ptaków i zwierząt ktore by się chciało. Wobec tego pozostaje tylko szukac ich w innych miejscach Polski i nie tylko (niektorzy aby sfotografować żołne, kraskę lub wilgę jeżdza do Bułgarii).

Na początek chciałbym zaproponować Stawy Milickie. Koniec wrzesnia kiedy woda jest spuszczona pojawia sie mnostwo ptactwa ktroe robia sobie przerwe w przelotach na poludnie Europy. Do tego dochodzi jeszcze termin rykowiska i czesto sie zdarza ze po stawie wśród setek czapli lub zurawi spaceruja jelenie. Za ta cała ptaszarnią zlatuja sie bieliki i chyba jest tam ich wtedy najwieksze skupisko.

W tym roku planuje sie wybrac pod koniec wrzesnia okolo 24-27. Wybralem wschodnia czesc stawow w poblizu Rudy Milickiej. Mam tam przyjemne zakwaterowanie (35PLN/dobe) w odlegosci 100 m do stawu jaskolczego i kawalek dalej od pozostalych. Miejsce jest naprawde urokliwe. Jesli ktos ma ochote to zapraszam.

Moze ktos z forumowiczow ma inne propozycje w innych rejonach Polski. Chetnie sie z nimi zapoznam a moze nie tylko ja.

Pozdrawiam
    Andrzej
    Nie pamiętam dobrze, ale chyba Mysikrólik pisała, że na stawach Milickich ochrona goni i nie pozwala fotografować. Być może się mylę bo to już dość dawno było.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    58
    Moja galeria
    Spokojnie można fotografować. Byłem teraz w lipcu 2 tyg i było spokojnie. Jesli nawet spotkają na terenie rezerwatu z aparatem to są wyrozumiali

| OlyJedi Awatar ronin75
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    192
    Moja galeria
    Ciekawa propozycja, ale chyba większość fotoptasiarzy preferuje samotne wędrówki/zasiadki i połączone z tym fotografowanie/obserwowanie
    Mężczyzna bez kobiety jest jak samuraj bez pana.

| OlyJedi Awatar Paawwko
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cześć,

Skoro wątek to fotografia przyrodnicza. To znaczy nie tylko ptaszki. Chcę pokazac dwie książki dotyczące roślin. Jedna jest jakby do kompletu przedstawionych "Ptasich ostoi" a druga to opracowanie naukowe dotyczące miejsc występowania bardzo róznych roślin.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Doc004.jpg
Wyświetleń:	86
Rozmiar:	302,8 KB
ID:	155424Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Doc005.jpg
Wyświetleń:	79
Rozmiar:	927,0 KB
ID:	155425

A wracając do ptaszków to Ruda Milicka, Ruda Sułowska i Ruda Żmigrodzka są bardzo fajnymi miejscami do "polowania na ptaki". Tyle tylko, że musisz sobie zdać sprawę z tego, że wobec wielkiej liczby okolicznych zbiorników wodnych nigdy nie wiadomo gdzie spotkasz ptaki. Jednego dnia sa na jednym zbiorniku aby w następnym przenieść się w dowolne miejsce. Zdarzało mi sie tam bywać to tak z grubsza wiem o czym piszę. Świetnym miejscem na nocleg jest "Głowaczówka".
    Mogę zaproponować jeszcze dwa niesamowite miejsce do obserwacji i fotografowania ptaków. To są "PN Ujście Warty" i Stolica Rzeczpospolitej Ptasiej - Słońsk. Znajdziesz tam wszystko co lata w nieprawdopodobnych ilościach. Z noclegiem nie powinno być problemów.
    A drugie miejsce to ujście Wisły, ptaki brodzące, rybitwy są niezbyt płochliwe, pozwalają podejść do siebie na odległość 2 -3 metrów. A datkową atrakcją tego miejsca są foki. Tutaj zatrzymałem się kiedyś w Mikoszewie.

Pozdrawiam.

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    58
    Moja galeria
    Paawko dziekuje bardzo za informacje. O Ujsciu Warty slyszalem jednak nigdy nie bylem. Mysle ze to bedzie nastepny cel. Na ujscie Wisly jestem juz umowiony sadze ze za 2 -3 tygodnie tam podjade
    Ostatnio edytowane przez Andrzej56 ; 21.08.15 o 08:44

| OlyJedi Awatar Paawwko
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cześć,

Ujście Warty jest miejscem przecudnej urody. Nie dość, że ptaszarsko to zupełne Eldorado to jeszcze historycznie niezwykle ciekawe miejsce.
    Tam mieli do niedawna siedzibę Joannici, którzy byli w prostej linii spadkobiercami Templariuszy.
    Więcej informacji tutaj:
    http://www.tps-unitisviribus.org.pl/joannici
    Jest jeszcze jedno absolutnie niezwykłe miejsce do odwiedzenia, to Biebrza i jej bagna.
    Przy odrobinie szczęścia spotkasz tam wodniczkę, ale to w przyszłym roku.
    Widokowo i przyrodniczo ta kraina właściwie nie ma sobie równych, przynajmniej w Polsce.

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Paawwko Zobacz posta
    Cześć,

Skoro wątek to fotografia przyrodnicza. To znaczy nie tylko ptaszki. Chcę pokazac dwie książki dotyczące roślin. Jedna jest jakby do kompletu przedstawionych "Ptasich ostoi" a druga to opracowanie naukowe dotyczące miejsc występowania bardzo róznych roślin.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Doc004.jpg
Wyświetleń:	86
Rozmiar:	302,8 KB
ID:	155424Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Doc005.jpg
Wyświetleń:	79
Rozmiar:	927,0 KB
ID:	155425

A wracając do ptaszków to Ruda Milicka, Ruda Sułowska i Ruda Żmigrodzka są bardzo fajnymi miejscami do "polowania na ptaki". Tyle tylko, że musisz sobie zdać sprawę z tego, że wobec wielkiej liczby okolicznych zbiorników wodnych nigdy nie wiadomo gdzie spotkasz ptaki. Jednego dnia sa na jednym zbiorniku aby w następnym przenieść się w dowolne miejsce. Zdarzało mi sie tam bywać to tak z grubsza wiem o czym piszę. Świetnym miejscem na nocleg jest "Głowaczówka".
    Mogę zaproponować jeszcze dwa niesamowite miejsce do obserwacji i fotografowania ptaków. To są "PN Ujście Warty" i Stolica Rzeczpospolitej Ptasiej - Słońsk. Znajdziesz tam wszystko co lata w nieprawdopodobnych ilościach. Z noclegiem nie powinno być problemów.
    A drugie miejsce to ujście Wisły, ptaki brodzące, rybitwy są niezbyt płochliwe, pozwalają podejść do siebie na odległość 2 -3 metrów. A datkową atrakcją tego miejsca są foki. Tutaj zatrzymałem się kiedyś w Mikoszewie.

Pozdrawiam.
    Ciekawe rzeczy prawicie. Na Milickich byłem, ujście Wisły to dokładnie co polecacie ?

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Nie pamiętam dobrze, ale chyba Mysikrólik pisała, że na stawach Milickich ochrona goni i nie pozwala fotografować. Być może się mylę bo to już dość dawno było.
    Nie gonią z ogólnie dostępnych miejsc. Jak się chce wejść głębiej i mieć lepsze stanowiska od tych, które są ogólnodostępne to trzeba to zgłosić. Dostaje się oficjalne pozwolenie na czas zdjęć.