Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: e-330/e-410/e-510 który wybrać?

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez quarion_blass
    Zapytam tutaj żeby nie zakładać nowego tematu. Jeśli mielibyście możliwość kupić e410 i e330 w tej samej cenie to który byście wybrali?
    ten temat
    już był...

jak widać wybrałem e-330. Głw ze względu na komfort trzymania oraz obracany LCD. z reguły używam "zwykłego" trybu live view, ze względu na mniejsze zużywanie się matrycy jak i zurzycie baterii..
    Po za tym kiepsko by było podpiąć np. Soligora 400mm do e-410

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Podziwiam ludzi, którzy potrafią trzymać E-410. Dla mnie trzyma się go fatalnie.

Wybrałem E-330. Kupiłem na kanadyjskim ebayu. Obecnie cena jest niska, więc warto było.

Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucas_g
    Podziwiam ludzi, którzy potrafią trzymać E-410. Dla mnie trzyma się go fatalnie.
    A ja nie widzę w tym żadnego problemu. Po prostu filozofia użytkowania jest nieco inna i wymaga przyzwyczajenia lub po prostu potrzeby. E-410 to nie aparat do reporterki, w której korpus trzyma się w rękach praktycznie non-stop. To aparat turystyczny, który przez większość czasu wisi na szyji albo czeka w torbie, a do rąk trafia dopiero wtedy, gdy robi się zdjęcie. W takich zastosowaniach jego ergonomia nie sprawia najmniejszych problemów, a kompaktowe rozmiary są dodatkową zaletą. Jeśli ktoś takiego rozwiązania potrzebuje, to je wybierze. Jeśli ktoś potrzebuje innego, to wybierze inne. Co tu podziwiać?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dzięki za uznanie

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Jeśli uraziłem kogoś z posiadaczy E-400/410 to przepraszam, ale musicie przyznać, że te body trzyma się nietypowo.

Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jeśli uraziłem kogoś z posiadaczy E-400/410 to przepraszam, ale musicie przyznać, że te body trzyma się nietypowo.

Pozdrawiam
    Eee tam, zaraz uraziłeś. Fakt jest taki, że ten uchwyt jest (ładnie to określiłeś) nietypowy i nic tego nie zmieni. Mi to specjalnie nie przeszkadza, znalazłem odpowiedni dla siebie sposób trzymania i jest ok.
    Wracając do tematu. Wybrałem E-410 bo był mniejszy (tak chciałem), ale też zdecydowanie tańszy (tak też chciałem), co pozwala na zakup dodatkowo jakiegoś szkła. Spokojnie będę kompletował sobie szkła. Mam już oprócz kitów także 14-54, a kiedyś pewnie za parę lat przyjdzie czas na zmianę body.
    Fakt, że mając podpięte Zuiko 14-54 nie martwię się już, że mi się gdzieś body zawieruszy

Awatar climbwave
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Polecam E510. Jest troche drozszy od 410 no ale poswiecilem wiecej grosza i mysle ,ze warto bylo. Jezeli chodzi o mnie to poprzednio uzywalem cyfrowek w ktorych automat robil wszystko za mnie . W 510 automat rowniez przejmuje inicjatywe ale staram sie opanowac nowy aparat na tyle aby jak najmniej uzywac opcji AUTO.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    nie rozumiem jak można z jednej strony chwalić E-410 za kompaktowość (najmniejsze lustro na swiecie), a z drugiej pisać że sie go trzyma fatalnie....
    Albo że 410 to zabawka dla młodzieży a 330 to aparat do macro...
    Reasumując poczytajcie sobie na fotopolis jak sobie radzi E-410 (kitem) z szczegółami :

"Kiedy pierwszy raz obejrzeliśmy zdjęcia firmowej scenki nie ukrywamy, że oczy wyszły nam ze zdziwienia. Chciałoby się powiedzieć "prosimy nie regulować odbiorników". dalej "Jednak ilość szczegółów budzi szacunek"

Aha odnosnie trzymania 410 ja bez problemu robię przy ogniskowej 150 zdjęcie z ręki zyleta
    crop 1:1 ogniskowa 150
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez geo
    Reasumując poczytajcie sobie na fotopolis jak sobie radzi E-410 (kitem) z szczegółami :

"Kiedy pierwszy raz obejrzeliśmy zdjęcia firmowej scenki nie ukrywamy, że oczy wyszły nam ze zdziwienia. Chciałoby się powiedzieć "prosimy nie regulować odbiorników". dalej "Jednak ilość szczegółów budzi szacunek"
    Jak poczytasz dalej, to dowiesz się, że ta budząca szacunek ilość szczegółów jest wynikiem mocnego wyostrzania jpegów przy ustawieniach domyślnych. Taki efekt uzyskasz w każdym aparacie, w którym podejście do standardowego wyostrzania jest bardziej konserwatywne - wystarczy zwiększyć jego stopień.

A tym rozmiarem i brakiem gripa to nie ma się co podniecać. Opinii będzie tyle, ilu ludzi (a w przypadku Polaków podobno nawet więcej, niż ludzi ) i nie ma sensu niczego udowadniać.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Na początek chciałem się przywitać, jako żem świerzak, pierwszy post i w ogóle

Więc podczepiam się pod temat, ponieważ mam podobny problem w wyborze aparatu, zawężył się co prawda do dylematu 410-510, ale myślę że tematyka bardzo zbliżona.

Przedstawię bliżej sytuację:
    Na początku miał być rozbudowany ultrazoom za ok 1000pln (faworytem był fuji 9600), ale z uwagi na to że królują "tanie" lustrzanki konkurentem stał się d40. Sprawa potoczyła się dalej poprzez inne lustrzanki z podobnej półki aż trafiłem tutaj. Prawdę mówiąc to co skłania mnie do zakupu to nie jakaś wielka pasja, czy sposób na życie, chce po prostu dobry aparat, którym będzie można zrobić w miarę dobre zdjęcie, a że wyrosłem już z canonowych małpek chciałbym móc w owe zdjęcie czasem zaingerować własnymi oczkami.
    Jeśli chodzi o znane mi już argumenty to rozmiar, ergonomia itp nie robią mi żadnej różnicy, gdyż i jeden i drugi jest na moje dość spore łapki za mały. Nawet widzę tu plusy 410 gdyż będzie poręczniejszy transportowo.
    Stabilizacja oczywiście spory plus, ale do tej pory robiłem bez, i też zdjęcia wychodziły, i tutaj wydaje mi się że jest ona poniekąd objawem amatorszczyzny, wbrew temu że 410 i jego oprogramowanie jest teoretycznie bardziej amatorskie.
    Co do ewentualnego rozwoju, to na początek, czyli kilka m-cy obiektyw kitowy będzie musiał wystarczyć.
    Na pytanie co fotografuję nie potrafię odpowiedzieć, a jeśli już to odpowiedź była by tendencyjna
    Przemawia do mnie też cena, gdyż różnica obecnie wynosi ok 350pln (czyt. jeszcze 1-2 wypłaty) pytanie oczywiste, czy warto, i czy stojąc na pozycji finansowej 510-tki nie będę miał analogicznej sytuacji, że za kolejne 350 będzie coś lepszego, a tak zazwyczaj w życiu bywa.
    Mam świadomość, że będzie efekt "a mogłem dołożyć", i że większość ludzi kupując 410, kupuje je bo nie ma na 510 (porównam to do samochodów porsche, wszyscy wiedzą że boxster to super autko, ale wszyscy wiedzą też że nie jest to kwestia wyboru, tylko że ich posiadaczy po prostu nie było stać na 911)
    Ostatnie bardziej techniczne pytanie, czy do 410 nie da się wgrać jakiegoś nowszego softu, który dawał by jakieś dodatkowe możliwości?
    Wiem że temat monotonny, i wielokrotnie wałkowany, ale "zielonemu" trzeba wybaczyć

Będę wdzięczny za nakierowanie mnie na dobrą drogę

Pozdrawiam
    Zajob
    Ostatnio edytowane przez zajob ; 14.05.08 o 12:23