Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: na wizjerze mam brudy co z tym począć?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

na wizjerze mam brudy co z tym począć?

rozumiem że to na lustrze leży co dalej z tym? E-410 jakby ktoś pytał :P
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Jak na lustrze, to pół biedy. Zdejmujesz obiektyw i czyścisz lustro. Ale może to na matówce? Wtedy nie tak łatwo, ale też się da wyczyścić. Było gdzieś o tym na forum.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Prędzej na matówce, a nie na lustrze.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    jak ktos nie wie albo nie jest pewien to prosze o niewypowiadanie sie....
    Mam przy normalnym swietle dziennym "paprochy 2 razy" w wizjerze jezeli ktos wie co z tym zrobic to proszę o wypowiedz
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

Awatar matix21
    Mieszka w
    Annopol
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja miałem podobny przypadek w moim E-410 - paproch był na matówce. Pierwsze wrażenie to szok i strach, co teraz będzie. Obejrzałem dokładnie matówkę w miejscu gdzie powinien sie znajdować ten paproszek, ale go nie znalazłem. Później przypomniałem sobie że lewy-dolny róg wizjera to nie jest lewy dolny róg matówki... "Na czuja" sprawdziłem gdzie to powinno być i z lupą obejrzałem to miejsce - rzeczywiście był tam! Zrobiłem to co pierwsze przysło mi do głowy, czyli "rozgiąłem" spinacz biurowy i baaardzo delikatnie dotknąłem ten paproszek. Całe szczęście przykleił sie do spinacza i po całej operacji nie ma śladu.
    "trochę człowieka i technika się gubi"

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez geo
    jak ktos nie wie albo nie jest pewien to prosze o niewypowiadanie sie....
    Mam przy normalnym swietle dziennym "paprochy 2 razy" w wizjerze jezeli ktos wie co z tym zrobic to proszę o wypowiedz
    Powiem krótko mnie pomogło czyszczenie za pomocą gruszki i pędzelka i to po iluś tam razach , ale gdzie te paprochy były nie mam pojęcia. Mnie sie udało, a prawda jest taka, że te swiństewka denerwują okropnie. Oczywiscie zdjąłem też osłone wizjera i sam wizjer tez wypucowałem. Pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Odkurzacz, miękki pędzelek do pudru (dziewiczy, nie taki podebrany z kosmetyczki matki/żony/kochanki). Rura ssąca odkurzacza pod kątem 90 stopni lub ciut pod skosem do wnętrza miejsca skażonego pyłkiem, pędzelkiem delikatne ruchy po matówce. Jak odpadnie, to nie poleci w inne miejsce, tylko odkurzacz go zje. Przetestowane

Jeżeli brudek jest za matówką, to nie obejdzie się bez jej wyciągania, a to już gorsza sprawa.

Marcin510
    Gość
    ja polecam do matowki
    pedzelek + gruszka z apteki + ewentualnie odkurzacz

i spirytus ze spozywczaka i patyczki kosmetyczne z bawelna, ale tylko do czyszczenia lustra

nie radze czyscic matrycy bo taka paleczka zostawia mikro wloski i pylki ktore nie dosc ze osiada na matrycy to sie poprzyklejaja potem do tego zamszu ktorym wylozony jest otwor do matrycy i beda czesto syfic matryce (a dokladnie filtr aa ktory lezy na matrycy)

do matrycy polecam z allegro szpatulke, najlepiej sucha + spirytus
    bo te mokre szpatulki z allegro zostawiaja smugi, i zawsze wkladam to najpierw do spirytusu

| OlyJedi Awatar MariuszM
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A ja powiem tak, jak na matówce i nie jest tego dużo, to nic z tym lepiej nie robić. Kiedyś niedługo po tym jak stałem się szczęśliwym posiadaczem E-500 wdmuchnąłem sobie syfki pod matówkę (znalazły się po drugiej wewnętrznej stronie matówki). Demontaż matówki w E-500 jest bardzo prosty, więc jak już nauczyłem się wyjmować matówkę za pomocą dwóch wykałaczek to czyściłem ją co dwa dni. Niestety zanim się opamiętałem to udało mi sie zrobić na matówce dwie piękne rysy. Teraz już mi te syfki na matówce tak nie przeszkadzają a i do rysek się przyzwyczaiłem. Paprochy na matówce nie wpływają na jakość zdjęć i chyba lepiej je polubić niż z nimi walczyć. Można też nie zmieniać obiektywów, ale chyba nie o to chodzi
    Pozdrawiam.