Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Zdjęcia domadm

| OlyJedi Awatar domadm
    Mieszka w
    południowy śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Zdjęcia domadm

Witajcie.
    Myślę, że czas już na założenie wątku który pozwoli mi za jakiś czas przeanalizować swoje własne postępy, a dzięki życzliwym radom forumowiczów dokonać czegoś więcej w krótszym czasie, albo w ogóle czegoś w fotograficznej materii dokonać

Zamierzam skupić się na dwóch tematach: efekty(o)wne wykorzystanie GO oraz wyciśnięcie czegoś z nowo zakupionego 70-300.
    Póki co zacząłem z pierwszym tematem bo drugi czeka na lepszą pogodę.

Szczerze mówiąc - pojęcie GO było mi do tej pory obce, ponieważ korzystając z kompakta niespecjalnie je zauważałem, jeśli w ogóle występowało. Raczej wydawało mi się że 100% ostrego zdjęcia to ideał

Dziś wziąłem w obroty mój krótszy obiektyw i w załączeniu efekty. Zauważyłem, że najbardziej widoczne efekty są wtedy: maksymalny zoom (54mm), bliskość obiektu fotografowanego, tryb przysłony z ustawieniem 3.5 bo mniej się nie da... no i tyle.

Jeśli czegoś nie wiem, coś możecie dodać, podzielić się własnymi doświadczeniami - będę wdzięczny

1. Poranna kawka

2. Ręce które piszą

3. Sami
    Życie tak szybko mija, dlatego warto zapisać kilka migawek w dobrej jakości.
    Srebrne E-PL7, 45mm/1.8, kit 14-42

Oleryk
    Gość
    Bardzo przyjemne i poprawnie naswietlone kadry.
    Pierwszy to już "typowa, poranna kawka" ale calkiem sympatycznie pokazana. Przeszkadza fragment kubkaw prawym, dolnym rogu.
    W przypadku dłoni nad klawiatura, wolałbym, zeby obie były objęte głębia ostrości.
    Portret chyba najfajniejszy
    Jednak tło trochę przeszkadza, zwłaszcza te linie (szwy?) w kanapie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar radlakos
    Mieszka w
    Breslau
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    poprawnie naświetlone, kojarzą mi sie ze zbiorem zdjęć royalty free. Za Olerykiem - portrecior najlepszy. Co do porannej kawuchy - nie obcinał bym spodka
    pozdrawiam Tomek

CO ZA DUŻO, TO ZA WIELE
    www.monidlostudio.pl
    http://radlakos.blogspot.com/

| OlyJedi Awatar domadm
    Mieszka w
    południowy śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Jesteście niesamowici, pewnych rzeczy po prostu nie widziałem i chyba nigdy bym nie zobaczył (odbicie kubka, szwy).
    aaa, zdjęcia nie są obcinane, to pomniejszone pełne kadry.
    Dziwnie jakoś to wygląda: zdjęcia w wątku takie poszarpane, ale jak się kliknie na zdjęcie i otwiera to jest takie jak ma być, czy to cecha hostingu na fotosik.pl?

Dziękuję za oceny i pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Darmowy fotosik.pl harata zdjęcia jak diabli. Lepszy jest płatny (dostaje się więcej miejsca i ma się swobodną możliwość upychania dużych zdjęć).

Co do fotek. Przy porannej kawie fajnie się siedzi, ale zdjęcie... zasłoniłbym filiżanką te trzy plamy światła, usunął plamę ze spodka i zwiększył kontrast (albo dał w BW). Ogólnie fajne.

Ręce które piszą byłyby ciekawsze, gdybyś usunął z Asusa nalepkę (czyżby to A8He?), bo ona odwraca uwagę. Przynajmniej ja tak sądzę.

Portrecik fajny. Ino jeszcze nie wiem, co mi w nim nie leży
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

| OlyJedi Awatar domadm
    Mieszka w
    południowy śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    4. Kadrowanie i konwersja do grayscale

| OlyJedi Awatar domadm
    Mieszka w
    południowy śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Kurcze, fotosik.pl jest beznadziejny - fotki znikają :/

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    zdjęcie z kawą i portret / pierwszy / są poprawne a drobne niedociądnięcia już opisano. W drugim portrecie tym bw moim zdaniem ostrość powinna być na obu oczach ale jest za to fajnie skadrowane i na spokojnym tle. Reasumując całkiem ciekawie się zapowiada. Pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar radlakos
    Mieszka w
    Breslau
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    w ostatnim BW mi nie leży.
    pozdrawiam Tomek

CO ZA DUŻO, TO ZA WIELE
    www.monidlostudio.pl
    http://radlakos.blogspot.com/

| OlyJedi Awatar domadm
    Mieszka w
    południowy śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Dzięki że znaleźliście chwilę by napisać.
    Jeśli chodzi o 4, to faktycznie trochę przeszkadza brak ostrości na drugim oku. W kolorze nie rzuca się to w oczy, widać BW rządzi się własnymi prawami
    Ostatni raz czarno-białe robiłem Smieną, ponad 15 lat temu

Aha, i dzięki waszym komentarzom zaczyna do mnie docierać, że w tle też coś może być i że to widać