Zafarb jest tez na LCD aparatu, wiec to nie to...
Zafarb jest tez na LCD aparatu, wiec to nie to...
Fuji S5 Pro
Przebadałem temat dokładniej, efekt jest powtarzalny o ile ma się wystarczająco mocne źródło światła. Coś jest totalnie zwalone z odczytem przepaleń, jakby nie skalibrowano poziomów przy których komórki powinny być pełne. Najmocniej widać to na ISO200, potem efekt maleje wraz ze wzrostem ISO:
200:
250:
320:
Tak jak ktoś zauważył, przy niskim ISO nie ma na histogramie przepaleń, to znaczy nie pojawia się w ogóle wartość 100%, 100%, 100%, tylko około 95%, 75%, 95%. Przy wyższym ISO komórki na matrycy nie zapełniają się tak mocno, więc efekt maleje.
Aparat oczywiście muszę teraz wymienić
Ciekawe że dawno temu przy zakupie pierwszego Olympusa (E400) też miałem wadę matrycy((
Fuji S5 Pro
Mógłbyś wstawić te fotki razem z Exif-em? Można by było sprawdzić objaw na analogicznych ustawieniach jak u Ciebie.
The question is, who cares?
Ostatnio edytowane przez And.N ; 7.08.15 o 19:44
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Nie. Przy wyższym ISO fizyczne komórki na matrycy są słabiej naświetlane, ale wzmacniane przed przetwornikiem A/C. Na najniższym ISO najłatwiej dojść do maksymalnej pojemności komórek.
Pamiętam róż w matrycy od Kodaka w E400, ale to występowało tylko przy ręcznym wyciąganiu z przepaleń w rawach. Przepalenia normalnie zawsze były białe.
Ostatnio edytowane przez mathu ; 7.08.15 o 19:48
Fuji S5 Pro
Dodaję rawa:
P1010001.ORF
Ustawienia nie mają znaczenia, wystarczy odpowednio mocne przepalenie (np. +2EV i mocne źródło światła) i niskie ISO.
Fuji S5 Pro
Aparat do serwisu się nadaje.
Miałem cuś podobnego bodajże z 10 lat temu w kompakcie canona A75. Też na taki fiolet, róż, robił zdjęcia. Canon przyznał, że to z jego winy i matryce wymieniali za darmo, po okresie gwarancji (serwis, Warszawa ul. Żytnia, ciekawe czy jeszcze istnieje, polecam, dziękuje...). Aparacik po naprawie jeszcze dziś jest w pełni sprawny, choć prawie nie używany... W przypadku E-M10 raczej na darmową wymianę matrycy bym nie liczył...pomimo tego, że jest tam jakiś problem
Ostatnio edytowane przez And.N ; 7.08.15 o 20:07
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
coraz częściej myślę że e-M5 jest jednak dobrym sprzętem a te im nowsze to... Z moim mocno eksploatowanym EM5 nic się nie dzieje. A nie jest oszczędzany w terenie.Pisałbym do Olympusa co z tym robić.