Sikorki to same z siebie piękne ptaki, a na zdjęciach jak dla mnie bardzo fajnie.
Z tym pilotem dobry pomysł życzę powodzenia w dalszych "polowaniach"
Sikorki to same z siebie piękne ptaki, a na zdjęciach jak dla mnie bardzo fajnie.
Z tym pilotem dobry pomysł życzę powodzenia w dalszych "polowaniach"
ZAPRASZAM E510 14-42 & 40-150, Nikon D7000 & 17-50 Vr
...zanim zaskoczysz to sikorki już nie maZamieszczone przez Kris_1
![]()
Nie da rady ze statywem, tylko z ręki i w moim wypadku (szkło 40-150mm) nie dalej niż 2-3m
Sikorki są bardzo ruchliwe i szybkie, kto próbował je focić ten wie![]()
Ten gatunek to sikorka modra, bardzo malutka (3-4cm "kadłubek"), przylatują też sikorki bogatki - na głowie maja czarny berecik i "krawat", dużo wieksze, ale co ciekawe bardziej płochliwe.
Ta co jest na zdjęciu to ma chyba swój rejon koło tej słoninki, goni wszystkie co podchodzą![]()
Jutro "zapoluję" na bogatkę, oby troszkę słońca było![]()
Najlepsza sikorka1, no a modraszkę ciężko podejść, bogatkę na trzy metry podchodzę przynajmniej u mnieZdjęcie rób tak żeby słoniny nie było.
E-3, E-510
Bez słoninki będzie cieżko, ten kawałek ma ~10x2cm , spróbuję z mniejszym kawałkiemZamieszczone przez Kordek
![]()
Ta sikorka (modra, modraszka) to jak pisałem, ma chyba tam swój rewir, goni wszystkie, ostatnio jak podszedłem bez aparatu to na około 1,5m !
Sikorki bogatki są bardziej ostrożne, ciężko podejść bliżej niż 3m!
Jutro może będzie ładna pogoda to spróbuję z rana je podejść![]()
Niestety mam tylko szkło 40-150mm, a przy tych wymiarach i płochliwości ptaszków to troszkę mało.
Ale spróbuję![]()
Na sikorka1 dało się bez słoniny. Trzeba robić sposobem. Sikorka najczęściej podchodzi do słoniny, nie od razu siada na niej. Może wbij w ziemie jakiś fajny konar i powieś na to słonine, i czekaj aż sikorka będzie na patyku a nie na słoninie. Ładniejsza fotka bez słoniny.![]()
E-3, E-510
To zdjęcie jest przekadrowane, siedziała dosć daleko, na szczęście wyszła ostro.Zamieszczone przez Kordek
Patyków nie potrzebuję wbijać, mam w ogrodzie wiele drzew, pod oknami, jedyne co to podejść je odpowiednio i tak się ustawic by tło było w miarę ładne, a o to trudno.
A jak wiesz, sikorki są bardzo ruchliwe i zbyt długo na jednym miejscu nie siedzą![]()
Dziś pogoda wstrętna, nawet ptaszków nie ma na drzewach.
"Poluję" też na dzięcioła co przylatuje i sójkę, narazie nie udało mi się zrobić dobrej foty w/w![]()
Po to wbijasz patyk tam gdzie chcesz żeby mieć dobre tło. Poszukaj mojej sikorki w galeri![]()
E-3, E-510
Może i racja, pokombijuję jak będzie troszkę ładniejsza pogodaZamieszczone przez Kordek
Sikorka śliczna![]()
Zdjęcie testowe z lampą FL 50 + "skarpeta" (którą ostatnio nabyłem), palnik na wprost TTL Auto, f8 1/80 iso-100, odległośc około 2m obiektyw 14-45mm.
Dodam, że z uwagi na testowy charakter fotek musiałem troszke je przekadrować, może troszke ciasno wyszło?
Zdjęcie bez polepszania, tylko zmniejszanie jpg w PhotoRazor, orginał oczywiście w RAW![]()
Proszę o uwagi, sugestie, porady![]()
seria z sikorkami bardzo udana i uzyskane efekty bardzo dobre, portrecik sympatyczny i miły w odborze. Pozdrawiam.