Małe, szybkie i strachliwe, ale troszkę cierpliwości i oto co wyszło.
Fotki robione szkłem 40-150mm.
Niestety miejsce było troszkę w cieniu, jedyne gdzie mogłem się schować
za choinką
Zdjęcia z reki, bez statywu.
Małe, szybkie i strachliwe, ale troszkę cierpliwości i oto co wyszło.
Fotki robione szkłem 40-150mm.
Niestety miejsce było troszkę w cieniu, jedyne gdzie mogłem się schować
za choinką
Zdjęcia z reki, bez statywu.
Fajne kadry.
Dodaj trochęświatła i kontrastu i będzie OK.
Muszę przenieść słoninkę w inne miejsce, bardziej nasłonecznione, to jest dość ciemne, właściwie nie ma światła słonecznego (cień).Zamieszczone przez Oleryk
W słoneczku, wyżej na drzewie pięknie wyglądają.
Ale w miescu nasłonecznionym nie mam za bardzo gdzie stanąć bo trzeba cykać tym szkłem z około 2m by coś osiągnąć, niestety sikorki-cykorki są bardzo ruchliwe i uciekają.
Zrobiłem kilka fotek ale te sa dość ostre, czasem pomiędzy naciśnięciem migawki (ostrość złapana) a zdjęciem potrafią czmychnąć, mam kilka sfotografowanych ogonów![]()
Może przewiesze jakiś "namiot" pomiędzy drzewami i się schowam z 2 m. od "przynęty"![]()
A teraz, troszkę poprawiłemZamieszczone przez Oleryk
![]()
W miniaturce lepiej
Po powiększeniu wyłazi pikseloza, szczególnie widoczna w tle.
Coś z obróbką nie tak.
Sikorki - cykorki hehe Też mam problem z ich "złapaniem", chociaz świerczka, na którym przesiadują mam tuż przed oknem. Jednak słońca nie widziałam tu od dawna, aż do dzisiaj. A jak jest ciemnica i ISO 800 w 330 - to wychodzi raczej kiszka. W dodatku mam tu mały ptaszyniec i sikorki boją się nie tylko obiektywu, ale i konkurencji w wyjadaniu słonecznika...Zamieszczone przez netfinity
Twoje wsuwają słoninkę - fajne![]()
Co się nastałem za choinką, ciotka z drugiej strony ulicy podglądała (dyskretnie - szkoda że jej nie cyknąłem jak sie czaiła za firankąZamieszczone przez Plumek
) co to ja wydziwiam.
Około 30 minut zajęło zrobienie 10 fotek, a to pies przeleciał i wystraszył, a to kot gdzieś sie na nie czaił, to córeczka i tak w koło, a sikorki bardzo płochliwe.
Słoninką karmie je cała zime, wisi chyba z 5 kawałków w róznych miejscach![]()
Co do poprawionych fotek, może źle zrobiłem bo poprawiłem jpg, mam raw'y i właśnie poprawilem, niestety nie da się już podmienić tamtych to wkleje poprawione.
Uwagi mile widziane![]()
To zrób tak: aparat przymocowany (statyw lub inaczej), ostrość ustawiasz manualnie na potencjalny obiekt, podłączasz zdalne wyzwalanie radiowe i .... odchodzisz ( np do ciotki na herbatkę)Obserwujesz obiekt (można nawet przez lornetkę) - jak pojawi się coś to odpalasz zdalnie. Nawet serią można zrobić.
Netfinity - super fotki! No i podziwiam wytrwalosc!!!
Alez one sa ladne te sikorki!
A potem biegnij za tym, kto Cię tak przyuwazy i targnie sie na Twój skromny sprzęcikZamieszczone przez Kris_1
Hehehe No - chyba, ze tylko psy i koty Ci te sikorki płoszą
![]()