Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Superzoom dla amatora.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    ?

Kiedy w górach kozystasz z ogniskowej pow 50mm?

Krótki kit spokojnie daje sobie radę.

ale 18-180(125)to MZ zły wybór - za wąsko na szerszym końcu - zdecydowanie poczekałbym na tą leicę...
    Grizz, nie pisałem tylko o górach - ten typ wycieczek nie jest ustawiony chyba u wszystkich jako "default"...? Do widoczków jak najbardziej, więcej jak 50mm nie trzeba.

A 18-180 testowałem w Pradze i Brnie - mnie także interesują detale i przyznam, że te 180mm sie czasem przydawało (zwłaszcza wtedy, jak brakuje tych 30mm powyżej 150). Z racji braku funduszy komuś te 18-180 może być na rękę, o ile nie ma wygórowanych wymagań.

Moim zdaniem, nie jest to takie złe szkło - tylko nie każdemu musi pasować a nie wszyscy musimy mieć to samo...
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

| OlyJedi Awatar PioRo
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Oczywiście, że ma sens, wszystko zależy od potrzeb i kasy.
    Mam m.in. 18-125 Sigmy.
    Porównywałem kiedyś takie same kadry z 3 obiektywów: kitowych 14-42 i 40-150 (starego) oraz w/w Sigmy. Do tamtej pory byłem przekonany o wyższości Zuiko (zwłaszcza dłuższego zooma), ale teraz twierdzę, że Sigma nie jest gorsza od kitów. Ma (może tylko mój egzemplarz?) moim zdaniem nieco mniejsze aberracje chromatyczne (a właściwie tam, gdzie w ogóle na fotkach z Zuiko je widać, w Sigmie nie sposób ich dostrzec), okrągły znak drogowy i zaślepkę hydrantu Sigma pokazała jako "okrągłe", a (ku mojemu zdumieniu!) 40-150 jako lekkie "jajo" itp. Jedynym minusem tej Sigmy jest nieco wolniejsza i w trudnych warunkach mniej pewna praca AF (o dziwo nie tylko w porównaniu do jaśniejszego 40-150).
    Teraz, kiedy idę na zwykły spacer i nie planuję jakichś szczególnych zdjęć (a zwykle chadzam z aparatem), zakładam tylko tą sigmę - to straszna wygoda, choć w dalszym ciągu zdarzają się sytuacje, że brakuje zakresu (z obu stron), to już zdecydowanie rzadziej.
    Do planowanych sesji zakładam stałki (też Sigmy lub M42) i przymierzam się do szkieł z wyższej półki (po tym, jak mogłem się niektórymi "pobawić"). No ale to zupełnie inna cena...
    Mam nadzieję, że moje doświadczenia coś Ci pomogą w przemyśleniach...
    Pozdrawiam

BTW właśnie sprawdziłem, i na przykład poniższe zdjęcie było zrobione właśnie przy użyciu Sigmy 18-125 (klikaj, żeby zobaczyć większa wersję):

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Tez posiadam Sigmę 18-125. Stałem się posiadaczem nówki po bardzo atrakcyjnej cenie jakieś 560 zł. i jakością zdjęć moim skromnym zdaniem przewyzsza kit. ostrość jest bajecznie prosta do ustawienia na MF dzięki podziałkom których na kitach nie ma. Jakość wykonania i materiał + metal w środku i przy mocwaniu biją kity o głowę. No i zmiana AF/MF na obiektywie też maleńki plus. Średnica też nie jest bez znaczenia przy słabym wizjerze e-510. Są też i wady - duża winieta przy małym świetle na początku i końcu ogniskowych ale spokojnie nawet ja bardzo poczatkujący użytkownik daję sobie z tym radę