Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Superzoom dla amatora.

dawid_
    Gość

Superzoom dla amatora.

Czy jest sens - w całkowicie amatorskiej fotografii - stosowanie jednego z tych obiektywów o bardzo dużym wachlarzu ogniskowych (np. sigma 18-125mm)? Jak wygląda jakość optyczna takiego cuda? Czy da się tym w miarę sprawnie fotografować? A może to próba przysłowiowego "utarcia d.. szkłem"?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    W calkowicie amatorskiej jest zawsze sens.Tylko majac E1 to raczej bym sie wciskal w wyzsze standarty.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Oczywiście, że jest sens. Wszystko zależy od tego, czego oczekujesz po zdjęciach. Jeśli nie będziesz robił dużych powiększeń lub cropował, albo oczekiwał "papierowej głębii ostrości", albo robił w trudniejszych warunkach (mniej światła) - a nie bawi Cię przepinanie obiektywów w zależności od sytuacji i oczekujesz wygody pod tym względem; to jest dobry wybór.
    W 4/3 masz do wyboru wymienioną Sigmę 18-125, niewiele droższe ale o dalszym zasięgu Zuiko 18-180, ma się też pojawić Leica 14-150 ale pewnie będzie sporo kosztowała (za to zaczyna się najszerzej).
    Obiektywy takie są często pogardzane, ale naprawdę nie trzeba się ich bać, tylko mieć świadomość ograniczeń w zamian za wygodę użytkowania.
    Nie wymieniając obiektywów nie dopuszczamy do wdarcia się zanieczyszczeń do środka korpusu i na matrycę. Mimo świetnie działającego "odkurzacza" w systemie 4/3, jest to pewna zaleta.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Z wymienianiem szkieł jest niezła zabawa, ale kiedy masz np. założony 40-150 a potrzebujesz krócej... może być problem. Ze "spacerzoomami" nie ma tego problemu - kwestią jest odpowiedzieć sobie, co masz zamiar focić i czy lustrzanka czasem nie ma pełnić "następcy" kompaktu...

W łapkach miałem i testowałem 18-180 - szkiełko jest całkiem dobre i do np. wycieczkowych zdjęć czy nagłej potrzeby wychwycenia detalu, jest idealne.
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

Oleryk
    Gość
    Sapcerzoom sprawdzi się wszędzie tam, gdzie nie trzebujesz najwyższej jakości i ostrości zdjęc. Także tam, gdzie targanie troby z kilogramami sprzętu nie jest konieczne.
    W pozostałych sytuacjach lepiej zmieniać, zoom o dużym zakresie ogniskowych to zawsze kompromis pomiędzy wagą i ceną a jakością obrazu.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jeśli zależy Ci na funkcjonalności/wygodzie to taki spacerzoom napewno się sprawdzi i zda egzamin.Jakośc napewno nie będzie zachwycająca ale na pstrykanie do albumu rodzinnego napewno jak najbardziej ok
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez daghda
    W łapkach miałem i testowałem 18-180 - szkiełko jest całkiem dobre i do np. wycieczkowych zdjęć czy nagłej potrzeby wychwycenia detalu, jest idealne.
    ?

Kiedy w górach kozystasz z ogniskowej pow 50mm?

Krótki kit spokojnie daje sobie radę.

ale 18-180(125)to MZ zły wybór - za wąsko na szerszym końcu - zdecydowanie poczekałbym na tą leicę...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    za wąsko na szerszym końcu - zdecydowanie poczekałbym na tą leicę...
    Dokładnie. No i Leica ma mieć stabilizację.
    Pozdrawiam,
    Paweł

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    [quote="grizz"]
    Cytat Zamieszczone przez daghda
    ale 18-180(125)to MZ zły wybór - za wąsko na szerszym końcu - zdecydowanie poczekałbym na tą leicę...

A ja zamiast niej kupił bym kompakta i po marudzeniu a najlepiej właśnie to 18-180 bo jak wiadomo szkiełko takie ogranicza i pod względem jakościowym a także ogniskowej na początku, wiec to 14mm można sobie darowac, coś za coś. Nie chodzę wiele po górach(prawie wcale) ale po ostatniej wyprawie stwierdziłem, że w góry sprzydało by się miec zakres oj jakichś 11-400mm. Chyba, ze kolega ma gróby portfel wypchany $ i nie zamierza używac innego szkła i ograniczyc sie do jednego to tylko wtedy warto zastanowic się nad najprawdopodobniej nie tanią Leicą...

<<<Pozdrawiam>>>
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Większość z nas jest amatorami. Grunt to pytanie, do czego będziesz tego szkła potrzebował?
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.