Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: OM-D EM-5 podwodą

Mieszka w
    Toruniu
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

OM-D EM-5 podwodą

Witam wszystkich

Zabrałem mój komplet OMd-EM5 +Olek 25/1,8 na kajaki. Wszystko było świetnie do momentu kiedy nie znalazłem się pod wodą. Aparat był zanurzony dosłownie 5 sekund. Do body miałem przypiętego olympusa 25/1,8więc trochę szkoda. Sam body naprawdę dobrze zniosło kąpiel bo już po przetarciu aparat działał. Gorzej z obiektywem, zaparował, i nie współpracował z body. Po dwudniowym schnięciu komunikuje się aparatem ale nadal na wewnętrznej soczewce są krople wody które powoli ustępują. Czy powinienem rozebrać ten obiektyw i przemyć soczewki, czy ślady po kroplach (jak wyschnie do końca) nie będą miały dużego wpływu na jakość zdjęć ? Dodam, że obiektyw jest na gwarancji, co prawda nie uznają mi tego zalania ale może warto oddać na płatne przeczyszczenie środka ?

Pozdrawiam Maciej
    OM-1

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Ciesz się, że słodka woda...

Zobacz jak to wygląda po odparowaniu wody - czy masz syfy na obiektywie jakieś w środku czy nie
    Ja albo bym się pokusił o wysłanie tego na jakieś czyszczenie
    albo zdecydował na wariant hardcore'owy i przepłukał to sobie w destylowanej wodzie żeby wypłukać te syfki różnorakie.

http://dobas.art.pl/blog/zalany-aparat/

Przerabialiśmy to z Fujikiem ale ze słonej wody...

Nie wlało Ci się do aparatu ?

Mieszka w
    Toruniu
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Dzięki za podpowiedź, do aparatu się nie wlała ani jedna kropelka
    OM-1

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    zobacz na ile zostanie Ci syfu w obiektywie. Na tym etapie - jeśli coś będzie w środku - myslę że dałbym to jakiemuś fachowcowi do przeczyszczenia.
    Ale licz też się z tym, że to już sprzęt niepewny z bogatą historią. Korozja może postępować i obiektyw odmówi Ci kiedyś posłuszeństwa.. Albo może przez wiele lat nie who knows...

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Maciej44 Zobacz posta
    Witam wszystkich

Zabrałem mój komplet OMd-EM5 +Olek 25/1,8 na kajaki. Wszystko było świetnie do momentu kiedy nie znalazłem się pod wodą. Aparat był zanurzony dosłownie 5 sekund. Do body miałem przypiętego olympusa 25/1,8więc trochę szkoda. Sam body naprawdę dobrze zniosło kąpiel bo już po przetarciu aparat działał. Gorzej z obiektywem, zaparował, i nie współpracował z body.
    Ja w obawie przed podobnymi przypadkami kupiłem to:
    http://hurch.pl/aqua-handles-p841.html
    Bardzo dużo czasu spędzam brodząc w wodzie, więc uznałem ze może się takie akcesorium przydać. No i wiosną tego roku zaliczyłem kąpiel w rzece . Ja byłem kompletnie przemoczony,opiłem się wody a w woderach miałem tyle wody że wyglądałem jak ludzik michelin...
    Ale aparat w tej torbie wyszedł bez szwanku. Woda nie dostała się do środka, więc polecam.
    Mają tam też inne torby, od dużych przez plecaki po etui na kompakty. Co kto potrzebuje
    Pozdrawiam
    Janusz Rębecki
    531 612 797

Mieszka w
    Toruniu
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Fajny pomysł, szkoda, że wcześniej nie przyszło mi do głowy nic podobnego. Cóż, nigdy w życiu się na kajaku nie przewróciłem, jak to mówią "zawsze musi być ten pierwszy raz" tylko dlaczego z nowym obiektywem
    OM-1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ja używam na jednostkach pływających podobny worek do tego i niego wszytko wkładam.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Fajny pomysł, szkoda, że wcześniej nie przyszło mi do głowy nic podobnego. Cóż, nigdy w życiu się na kajaku nie przewróciłem, jak to mówią "zawsze musi być ten pierwszy raz" tylko dlaczego z nowym obiektywem
    Ja "przygody wodne" miałem już wiele razy . Zwłaszcza na górskich rzekach przy brodzeniu po kamieniach i głazach o wywrotkę nie trudno...
    Nawet na trzeźwo ...
    Stąd jak tylko te torby pokazały się w sprzedaży to nabyłem zaraz dzień po kupnie nowego aparatu.

Pozdrawiam
    Janusz Rębecki
    531 612 797

Mieszka w
    Toruniu
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Dzwoniłem do serwisu Olka, będzie bolało , koszt serwisowania wycenili na min. 405 + wysyłka w obie strony. Może ktoś zna fachowy i tańszy serwis ale świadczący usługi na wysokim poziomie ?
    OM-1

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Dzwoniłem do serwisu Olka, będzie bolało , koszt serwisowania wycenili na min. 405 + wysyłka w obie strony. Może ktoś zna fachowy i tańszy serwis ale świadczący usługi na wysokim poziomie ?
    słabe szanse, O nie udostępnia części serwisom firm trzecich, możesz zadzwonić do OK Serwis w Gd 58 558 47 95
    jeżeli samo czyszczenie powinni dać radę
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Uprawnienia umieszczania postów