Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Sprawność autofocusa w trybie S-AF i C-AF...

| OlyJedi Awatar Sebaa
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Sprawność autofocusa w trybie S-AF i C-AF...

Witam!

Zaobserwowałem dziwne zjawisko, kiedy bawiłem się z moim E-510. Warunki oświetleniowe przy pomiarze centalnie ważonym: F:2,8; czas 1,6 s, ISO 800. Miałem zapięty ZD 50-200 i zauważyłem, że przy tych warunkach autofocus ustawiony w trybie C-AF nie potrafi złapać ostrości, natomiast w tych samych warunkach w trybie S-AF radzi sobie praktycznie bez problemu. No i teraz się zastanawiam, czy to jest normalne, że w trybie ciągłym AF ma gorszą sprwność, czy coś nie tak z aparatem/obiektywem? Czy zaobserwowaliście coś podobnego? Czy sprawność poszczególnych trybów w tych samych warunkach oświetleniowych może być różna?

Pozdrawiam
    Sebaa
    "Kto umiera bogatszy ten wygrywa"
    "Życie jest pasmem straconych okazji"
    "Dzień w którym kupię karabin nadchodzi."

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Tak, to prawda, tryb C-AF również w E500 daje słabsze wyniki przy ostrzeniu w trudniejszych warunkach. Lampa zewnętrzna w tym trybie nie rzuca siatki wspomagającej dla AF, i pewnie bez lampy specyfika tego trybu też wpływa na samodzielne działanie AF.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    fakt - w e330 zaobserwowałem podobne zjawisko, może wynika to z faktu że c-af wyprzedza obserwowany obiekt

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    No to ja jeszcze dorzucę, że najlepiej w ciemności radzi sobie S-AF z z punktem pomiaru ustawionym na środkowym. (może niekoniecznie środkowym ale AUTO łapie na pewno gorzej).

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett
    No to ja jeszcze dorzucę, że najlepiej w ciemności radzi sobie S-AF z z punktem pomiaru ustawionym na środkowym. (może niekoniecznie środkowym ale AUTO łapie na pewno gorzej).
    Właśnie się nad tym ostatnio zastanawiałem. Skoro tak mówisz, to sprawdzę wieczorem. Mnie i tak generalnie interesuje tylko centralny punkt, ale nie wiedziałem, czy aparat dłużej myśli jak ma do wyboru 3 punkty, czy ograniczę mu do jednego i musi ostrzyć tylko tym, nie mogąc się wspomóc bocznym.

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett
    Tak jest, a wynika to pewnie z faktu, że procesor aparatu mniej kombinuje mając jeden wybrany punkt niż po przeliczeniu wszystkich wybrać ten własciwy.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Tak, AF-C potrzebuje lepszych warunkow niz AF-S - w 50-200 tego tak nie czuc, ale w kitach - masakra, C prawie nigdy nie wlaczalam :/
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    ja w sumie dość często korzystam z AF-C i raczej jego brak działania zawdzięczam swojej niepewnej ręce. Nawet w przypadku kitowców. Działa gorzej od AF-S ale działa, jesli obiekt nie porusza się za szybko a utrzymuję go w punkcie AF to nigdy nie było problemów...

Awatar matix21
    Mieszka w
    Annopol
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Wątek chyba bardziej dotyczy 50-200, ale ja na swoim 40-150 (tym ciemniejszym) + E-410 większej różnicy nie zauważyłem pomiędzy S-AF, a C-AF. Fociłem w hali, gdzie przy iso 400 ustawiał sie czas ok. 1/25 - 1/30. Czasami tylko AF (C-AF) się gubił, ale chyba 90% z mojej winy
    "trochę człowieka i technika się gubi"

The z00m
    Gość

Re: Sprawność autofocusa w trybie S-AF i C-AF...

Cytat Zamieszczone przez Sebaa
    Witam!

Zaobserwowałem dziwne zjawisko, kiedy bawiłem się z moim E-510. Warunki oświetleniowe przy pomiarze centalnie ważonym: F:2,8; czas 1,6 s, ISO 800. Miałem zapięty ZD 50-200 i zauważyłem, że przy tych warunkach autofocus ustawiony w trybie C-AF nie potrafi złapać ostrości, natomiast w tych samych warunkach w trybie S-AF radzi sobie praktycznie bez problemu. No i teraz się zastanawiam, czy to jest normalne, że w trybie ciągłym AF ma gorszą sprwność, czy coś nie tak z aparatem/obiektywem? Czy zaobserwowaliście coś podobnego? Czy sprawność poszczególnych trybów w tych samych warunkach oświetleniowych może być różna?

Pozdrawiam
    Norma.