G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Kupiłem Fuji X-M1 + obiektyw 27 mm f/2.8
O aparacie nie mogę jeszcze nic powiedzieć, bo wczoraj przyszedł do domu, ja do poniedziałku jestem w pracy (delegacja).
We wtorek jadę na kilka dni w okolice Łeby. Więc będę miał świetną okazję do zapoznania się z aparatem. Mam nadzieję że przywiozę ciekawe kadry.
instagram.com/edi.sk/
Będziesz Pan zadowolony.
Nie zapomnij fotek z nowego nabytku wrzucać.
Czy są w Fuji jakieś ustawienia, które warto zastosować, oczywiści by jpg był jak najlepszy. Epicure wspominałeś o DR400, na optycznych wyczytałem takie info:
"Funkcja zwiększania zakresu dynamicznego
Podobnie jak X-Pro1 i*X-E1, X-M1 posiada programową funkcję zwiększania zakresu tonalnego. W*menu fotografowania, pod pozycją „Zakres dynamiczny”, odnajdziemy cztery pozycje: auto, 100%, 200% i*400%. Ustawienie 100% jest wartością domyślną, natomiast ustawienia 200% i*400% stają się aktywne dopiero po zwiększeniu czułości do odpowiednio ISO*400 i*ISO*800. Widać zatem, że funkcja ta nie jest szczególnie rozbudowana.
Dostępna jest także funkcja bracketingu z*wykorzystaniem dostępnych ustawień zakresu dynamicznego. Polega ona po prostu na tym, że aparat automatycznie wykonuje trzy zdjęcia z*ustawieniami kolejno DR 100%, DR 200% oraz DR 400%."
Czy to tak działa ze muszę zwiększyć ISO do 800, by mieć DR400?
instagram.com/edi.sk/
Ustaw Auto ISO i niczego nie będziesz musiał zwiększać.
A DR zrobić na 400%?
instagram.com/edi.sk/
Jeśli nie zależy Ci na ISO 200 i 400, to tak.