Nie brakuje Ci wizjera w aparacie?
Zadziwiająco łatwo można się przestawić.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Ja bym odpuścił kompakty z matrycą 1/1,7 a nawet 1". Jeśli to nie mają być zdjęcia do menu baru, to przyda się jednak dobra kontrola GO i możliwość uzyskania płytkiej. Tego nie osiągniesz takimi matrycami.
Mnie jakoś seria epl w ogólnie nie przekonuje. Bawiłem się troche e-pl5 (mając em5). Zupełnie nie czułem tego aparatu.
wcześniej om-d, teraz A7
Zadziwiające, jeśli pominąć dwa kółka do regulacji to tak samo używa się 1)ekranu dotykowego, 2) sterowania kółkiem na tylnej pokrywie w szybkim menu na wyswietlaczu.
---------- Post dodany o 09:54 ---------- Poprzedni post był o 09:51 ----------
Tylko jpg-i? Próbowałeś obrabiać RAW-y z puszki? Napisz o tym zanim polecisz Fuji. To może być dla większości użytkowników spore ograniczenie.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Nie ma ograniczeń związanych z obrabianiem RAWów z Fuji.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
- E-PL5 ma tylko ekran, który ma na dodatek dziwne proporcje. Albo ma się 4/3 z pasami bo bokach albo nie widać góry i dołu kadru.
- tragiczne, nieprecyzyjne kółko wielofunkcyjne, którego na szczęście nie ma w serii OM-D
jedyny plus E-PL5 to waga i że łatwo można sobie zrobić selfie.
Kólko jest wokół mechaniznu 4 strzałek i przycisku centralnego, w E-PM2 i E-PL5 oraz E-M5 działają tak samo jak w E-P1, E-PL1, do posiadają one programowalne przyciski funkcyjne. Naprawdę nie widzę problemu by wraz z dotykowym ekranem wygodnie sterować aparatem.
Selfie nie robię, nie znam tej zalety. Z kółka nie korzystam.
---------- Post dodany o 11:09 ---------- Poprzedni post był o 11:08 ----------
I obrabia się je podobnie jak Olkowe? Sam pisałeś, że korzystasz z jpg, inny użytkownik, że soft producenta jest nie do opanowania. Prosiłem o rawy by je poobrabiać i do dziś nie dostałem, jak więc z tymi RAW-ami Fuji jest? Tak samo czy inaczej może?
Ostatnio edytowane przez apz ; 21.08.15 o 11:12
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
RAWy z każdego aparatu obrabia się inaczej. Te z Fuji nie sprawiają żadnych problemów. Soft dołączony do pudełka jest rzeczywiście marny, w podobnym stopniu, jak marny jest soft Olka, np. w porównaniu do Lightrooma. Ja używam i RAWów, i JPEGów, choć głównie tych drugich, bo są wystarczające.
Ja żadnej prośby o RAWy z Twojej strony nie widziałem. Jeśli chcesz, to wrzucę coś na serwer po weekendzie, tylko powiedz, co by Cię interesowało.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb