Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Jaki obiektyw do E-510

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Moje pobieżne testy 14-54 od wczoraj nie wykazują wcale na plus różnicy w ostrości w porównaniu z 14-42. Raczej odwrotnie. Raz, że z ogniskową 54 wykonując "makro" fotkę powierzchni np. nadwozia trzeba ustawić przysłonę nie na 3,5 a raczej minimum 4,5 lub 6,3 przynajmniej, żeby złapać dobrą ostrość inaczej robi się mydło. 14-42 sam jest ciemniejszy więc od razu mamy większą przysłonę i jest ostro.
    Do zdjęć wad lakieru, czy pęknięć szyb spokojnie wystarczy 14-42, nie mówiąc o objęciu całości pojazdu, bo to bez problemu. Z ok. 2-3 metrów po przekątnej to obejmiesz samochód kompaktem. Dla bardzo dobrych zdjęć makro jednak ten zuiko 35 będzie konieczny.
    Ja używam do zdjęć samochodów i to tych ogólnych, jak i szczegółowych fotek obrazujących wady lakieru, a nawet do fotek pól numerowych z cechą identyfikacyjną pojazdów zwykłego kompaktu Olympus C-360 i sprawdza się znakomicie.
    Mógłbyś napisać, czy robisz zdjęcia w różnych warunkach atmosferycznych na dworzu itd, czy jedynie w pomieszczeniach zamkniętych na miejscu.
    Jeśli w różnych warunkach (wiatr, kurz, piasek, deszcz, śnieg) to zdecydowanie odradzam kombinacje ze zmianą obiektywów, bo w końcu ci coś wyleci, ubrudzi się, walnie itp. Komfort uniwersalności kompaktu przewyższa na pewno lepsze możliwości lustra, ale w warunkach studyjnych. Do pracy w terenie do samochodu lepiej podchodzić z kompaktem.
    I dodam jeszcze, że ten Olympus C-360 łapie w gorszych warunkach pewniej i szybciej ostrość niż np. hybryda Canon Powershot S2 IS. Przy makro przydaje mi się ręczna lampka, którą dodatkowo doświetlam interesujący mnie szczegół, co zapewnia bardzo dobrą jakość.
    Myślę, że Olympus C-360 wykonał już przynajmniej 100000 zdjęć i dalej pracuje. Żal by mi było E-510 do takiej pracy

Awatar subbar
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    dzieki za wszystkie odpowiedzi. Dla celów firm ubezpieczeniowych faktycznie najlepsza jest małpka ale jeśli chce sie cos wiecej robic w tym zakresie a pozniej miec podstawy do obrony w sądzie nic nie wywiera lepszego wrazenia na sędzinie niż zdjęcie które ona zrozumie i zobaczy na nim to co chciał pokazać fotografujący. Niestety sędziowie nie znają się na samochodach i ten kto umie ładniej opowiadać i poprzez obraz dojść do sędziego zazwyczaj wygrywa sprawę mimo iz moze czasem nie miec racji.

| OlyJedi Awatar Warmik
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    subbar a robisz zdjęcia w RAWie?

Awatar subbar
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez panterra
    subbar a robisz zdjęcia w RAWie?
    jak mam malo zdjec do zrobienia ze sie zmieszka na 4GB CF + 2GBxD to raw ale jak wiecej to tylko jpg

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    A moze 12-60? Bo pisałes ze w srodku potrzebujesz szerzej. A po co Ci tele? Lampa - do takich celów wystarczy chyba fl36.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Przemq nie może byc beczki wiec proponowane przez Ciebie szkiełko odpada.a FL 36 jak najbardziej wystarczy.Może 11-22?
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Re: Jaki obiektyw do E-510

Cytat Zamieszczone przez subbar
    Bardzo prosze o polecenie mi obiektywu który będzie wykorzystywany do zdjęć samochodów w spoczynku. Głównie chodzi o udokumentowanie wszelkiego rodzaju uszkodzen powlok lakierniczych na samochodzie, rys, wgnieceń, pęknięć szyb, wad tapicerek jak również zdjęcia będą wykonywane całych pojazdów z naroży jak i po bokach.
    Jesli to potrzebne Ci jako podklad do sadu to pamietaj,ze kazda fotka wykonana cyfrowka nie jest dowodem.Niestety,ale tylko jeszcze analog i negatyw do tego.Chyba,ze wystepujesz jako osoba po przysiedze.

| OlyJedi Awatar Warmik
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    a czy RAW nie ma wiekszej wartości dowodowej od JPGa?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez panterra
    a czy RAW nie ma wiekszej wartości dowodowej od JPGa?
    Na szczęście legalna teoria dowódów zniknęła w mrokach historii judykatury.
    Swobodna ocena dowodów zakłada, żę wszystko co zostanie przedstawione w sądzie jako dowód na jakiś fakt, powinno zostać ocenione zgodnie z logiką i zasadami doświadczenia życiowego.

Mógłby być więc dowodem zapis cyfrowy a nie tylko negatyw (w praktyce się to zdarza - w mojej również) a nie tylko negatyw.
    Wszystko zależy jednak od konkretnej sprawy. Mogłaby zaistnieć potrzeba wykazania że nikt nie dłubał przy oryginale. Zresztą z tego co pamiętam to przy negatywie też można podłubać i komuś domalować wąsy

Awatar subbar
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Re: Jaki obiektyw do E-510

Cytat Zamieszczone przez lucca
    Jesli to potrzebne Ci jako podklad do sadu to pamietaj,ze kazda fotka wykonana cyfrowka nie jest dowodem.Niestety,ale tylko jeszcze analog i negatyw do tego.Chyba,ze wystepujesz jako osoba po przysiedze.
    no to znaczy ze podwazysz wszystkie moje opinie ... no ale trudno moze to jakos przezyje i wiekszosc bieglych i rzeczoznawcow i policjantow i sędziów ... no ale to doskonala furtka dla wszystkich przestepcow ktorzy siedza ... szkoda ze zaden z nich nie wybronil tego w sądzie :P a podnosiło kilku

w zasadzie wszystko jest do podwazenia ale do tego celu zeby wykazac ze nie zostalo nic podrobione wystarczy wykonywac po 2 rozne zdjecia ujecia - jest to wystarczajace zeby opiniujacy biegly informatyk potwierdzil autentycznosc pliku.