www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
A w ten deseń kombinujesz? No pewnie, że się da, ale nie pamiętam dokładnego rozkładu guzików w wersji II. Jeśli obok guzika podglądu jest któryś FN to działa on w podglądzie jak lupa. Klikasz, pojawia się ramka, kursorami wybierasz miejsce. Ponowne naciśnięcie FN powiększa wybrany obszar. W tym momencie kursorami lewo-prawo możesz zmieniać zdjęcia i oglądać wybrany obszar.
Hmm... Ale obok guzika podglądu nie ma żadnego przycisku funkcyjnego![]()
Sprawdź, któryś FN... albo zajrzyj do instrukcji.
---
Edit: Działa? Nie było eksplozji?![]()
Ostatnio edytowane przez hades ; 30.12.15 o 10:39
Dzięki, działaWprawdzie wymaga dwukrotnego wciśnięcia przycisku, ale lepsze to, niż kręcenie.
Ostatnio edytowane przez apz ; 31.12.15 o 17:13
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Mówię o podglądzie zdjęcia, tu mi AF+MF w niczym nie pomoże.
Ponieważ mam jeszcze do tej pory Nikona D5100 postanowiłem sprawdzić szumy w EM-10 i to czy Olek inaczej ustawia czułość.
Ustawiłem oba aparaty na priorytet przesłony i czułość 1600 ASA. Okazało się, ze w tych samych warunkach migawka w obu aparatach
została ustawiona na 1/8 sek. Moim zdaniem nie ma żadnych przekłamań czułości ze strony Olka.
Następnie ustawiłem oba obiektywy (Olek 45/1.8 a Nikon 18-105/5.6) na przesłonę 5.6. Nikkora ustawiłem na ogniskową 60mm co licząc
z przelicznikiem 1,5 daje 90mm tak jak Zuiko 45mm po przeliczaniu cropa.
Zrobiłem zdjęcia z takiej samej odległości i tym samym oświetleniu. Czy jest różnica w szumach ? Czy ja wiem ? Oba szumy mają inny charakter.
Z Nikona bardziej "rozlazły" a z Olka ostrzejszy. Ale wydaje mi się, że generalnie szumią na podobnym poziomie chociaż ich szum ma różny charakter.
Zresztą może to wynika z różnic w kontraście w obu obrazkach ?
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja