Ja miałem na myśli te nowsze modele: E-M10 I i II, E-M5 II, PEN-F.
Ja miałem na myśli te nowsze modele: E-M10 I i II, E-M5 II, PEN-F.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Nie wiem, może problem z włączonym Anti-Sock i paskami występuje przy określonych "warunkach" (czas ekspozycji, ogniskowa...) i jeszcze widoczne tylko w zasadzie na jednolitym tle. Nie da się zaprzeczyć, że był taki problem u kolegi na forum (miał też wtedy włączony tryb seryjny zdjęć) i wyłączenie AS pomogło.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 22.09.17 o 11:12
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
W E-M10. Problem z pasami był opisywany na FB i wyszło, że to elektroniczna migawka, potwierdziło to kilka osób.
W pierwszym E-M10 wraz z aktualizacją firmware pojawiła się podobna funkcja, w której fizyczna migawka była otwarta i pierwsze kurtyna była robiona elektronicznie. Również nie spotkałem się wtedy z paskami na zdjęciach.
A kolega to miał też chyba cały czas włączoną elektroniczną migawkę z tego co czytałem.
Raczej nie. Napisał w ten sposób:
Elektroniczna migawka z przednią kurtyną to właśnie Anti-Shock.
Jaki byłby cel, gdy ma się włączoną elektroniczną migawkę (nie ma wtedy wstrząsów od migawki mechanicznej) włączać jeszcze Anti-Shock ? Na chłopski rozum przy włączonej migawce elektronicznej Anti-Shock powinien być nieaktywny.
Edit.
Nie mam Olympusa, ale Elektroniczna migawka to zdaje się napisałby, że ma włączony tryb cichy (Silent) wówczas cyt. ( z instrukcji M10 II):
"Fotografowanie odbywa się z użyciem elektronicznych migawek zarówno dla przedniej, jak i tylnej kurtyny, dzięki czemu można zredukować minimalne ruchy aparatu spowodowane ruchem migawki tak jak w przypadku fotografowania z funkcją Anti-Shock."
Ostatnio edytowane przez And.N ; 22.09.17 o 12:04
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
No i ceny spadły, tuż po tym jak kupiłem sobie Mark IIJescze niedawno cena za body wynosiła 2599 a teraz można kupić za 2349zl
![]()
mam pytanie o AF - po dotknięciu w ekran w celu złapania AF można powiększyć/zmnijeszc ten kwadracik zielony, on rozszerza pole AF czy służy czemuś innemu?
Ktoś mi odpowie czy w Mark II tez jest ta opcja Live Composite co w Mark III? Chodzi o dłuższe naświetlanie w trybie LiveView
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Co do LiveComposite to już wiem, dziękiZa odpowiedz o AF także dziękuje - czasem instrukcja obsługi wszystkiego nie wyjaśni i trzeba zapytać na forum.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Od dwóch dni próbuję znaleźć możliwość przyporządkowania do klawisza fn trybu cichego/elektronicznej migawki..nie ma, czy ja ślepy??