sybic, Jack
polecam pobawić się opcjami X-Sync oraz Dług. Błysku (w E-M10 mkI ustawienia, zakładka F. Ust. Indywid.). W szczególności tą drugą![]()
sybic, Jack
polecam pobawić się opcjami X-Sync oraz Dług. Błysku (w E-M10 mkI ustawienia, zakładka F. Ust. Indywid.). W szczególności tą drugą![]()
Hmm..., w Mark II skuteczność 5 osiowej stabilizacji producent szacuje na 4 EV (info z testu aparatu na optycznych) to nie wiem czy tak bez sensu. Choć tak dokładniej to ten czas bardziej do 1/40s byłby (powinien być) zbliżony (biorąc pod uwagę ogniskową i te 4 EV skuteczności stabilizacji)
Ostatnio edytowane przez And.N ; 14.12.16 o 22:39
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
moje zdjęcie z obiektywu 300mm zrobione z czasem 1s przy 3-osiowej stabilizacji E-M10 wydaje się przeczyć prawom fizyki, heheA tak poważnie to odpowiedź podałem wyżej
Sporo też zależy od tego, czy scena jest na tyle statyczna, by dało się wykonać całą serię zdjęć. Zajmuję się makrofotografią w świetle zastanym, zwykle nie używam statywu i bardzo często spotykam się z sytuacją, że światła nie starcza i czas ekspozycji wychodzi tak długi, ze wszelkie teorie mówią, ze zdjęcie powinno być poruszone. W takich sytuacjach staram się wykonać długą serie (czasem nawet kilkadziesiąt zdjęć) i zwykle coś się daje z nich wybrać. Poruszenie zdjęcia jest procesem statystycznym i nie jest tak, że do pewnego czasu zdjęcie będzie ostre,a po jego przekroczeniu poruszone. W pewnym, często całkiem sporym, zakresie czasów prawdopodobieństwo uzyskania nieporuszonego zdjęcia spada od praktycznie 100% do niemal 0%.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Niestety w żadnym Olku nie da się ustawić progu maksymalnego czasu migawki w auto ISO, po dojściu do którego aparat podnosiłby czułość, zamiast wydłużać czas. A szkoda, bo funkcję tę uważam za wynalazek na miarę krojonego chleba czy pieluch jednorazowychMało która funkcja tak ułatwia fotografowanie, jak ona.
Ostatnio edytowane przez epicure ; 14.12.16 o 22:58
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
epicure
sprawdzałeś tą opcją, o której pisałem?
Sprawdzę w wolnym czasie.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Pozdrawiam, Tomasz
http://www.tomaszworek.com/
Witam wszystkich
Jako, że jak wielu z Was odechciało mi się dźwigać lustrzanki (szczególnie na wakacjach) naszła mnie ochota na kupno własnie tego Olka. Nie ukrywam, że ze względu na wygląd, jakość zdjęć oraz sentyment do Olympusa. Już prawie się zdecydowałem lecz na swoje nieszczęście zobaczyłem fajny ficzer w Panasie GX80 a mianowicie robienie panningu ze zdjęć 4K. Orientuje się ktoś może czy w Olympusie jest możliwe robienie takiego cuda, a jak nie to może jak to zrobić programowo? Pozdrawiam
Bez problemu zrobisz to programowo. Ale gx80 jest miodny.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.