G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Dziękuję. Będzie to aparat na ładnych kilka lat jako mój podstawowy. Jestem amatorem, uczącym się fotografii. Mam szkła 17 1.8 i 45 1.8. Najbardziej mi zależy na jakości zdjęć w gorszych warunkach oświetleniowych, ale także na tym, że to będzie mój jedyny towarzysz w podróżach. Który wybrać? PS. Nie do końca rozumiem wszystkie parametry, czytając tak na sucho. A i jeszcze mam rozbrykanego 7 latka, który gra w piłkę nożną i to też jest częsty obiekt fotografowania![]()
Ostatnio edytowane przez Spaniard ; 31.01.16 o 13:12
Jeśli chodzi o jakość zdjęć, to one się nie różnią.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Dziękuję. A jako jedyny do wszystkich zastosowań... Który byście doradził? Przepraszam za takie pytanie, ale jako doświadczeni w tym temacie macie wiedzę, której ja jeszcze nie posiadam.... Bardzo mi zależy na Waszych wskazowkach .
Praktyczna różnica w amatorskiej fotografii będzie żadna między tymi aparatami. Stara 5-tka jest co prawda uszczelniona, ale nie masz uszczelnionych obiektywów, więc raczej nie polecam wystawiać sprzętu na działanie niesprzyjających warunków atmosferycznych. Ja bym wziął E-M10 ze względu na Wi-Fi.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Tak czy siak nie mogę się doczekać zakupu. To prawda co mówią, że faceci to duże dzieci, z tym, że kupują sobie coraz droższe zabawki![]()
Stara omd e-m5 a e-m10II? Wybrałbym nowszy aparat, o ile uszczelnienia nie są konieczne. Sprawia nieco delikatniejsze wrażenie, ale ma kilka całkiem fajnych funkcji, np. Wi-Fi, elektroniczną migawkę. Dla kogoś kto ma akumulatory od Penów zasilanie też jest walorem E-M10 (II). Jak ciągle się wahasz to po prostu pomacaj te aparaty, popatrz w ich wizjery...
Tak właśnie myślę. Kupiłem jakiś czas temu e-pm2 w sumie "na pale", o systemach nie miałem zielonego pojęcia. Po kilku wyjazdach docenilem te gabaryty, zacząłem się bardziej interesować foto i tak złapałem bakcylaPatrzenie w wizjer będzie dla mnie nowością, choć bywało kiedyś w "bezmyslnikach"
Podejrzewam, że cokolwiek kupię, to będzie przesiadka z poloneza do bmw...
Ja też bym brał E-M10 II. Sam zmieniłem kiedyś 5mkI na 10mkI. Obrazowanie takie same ale jak dla mnie zaletami była wbudowana lampa , wifi , otwór statywowy na środku. 10mkII ma jeszcze kilka innych zalet. Jedyny chyba plus dla 5mkI to uszczelnienia.
Lubię sobie popstrykać.