G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Coś Ty taki w gorącej wodzie kąpany? Poczekaj Waćpan cierpliwie. Jak tylko znajdę dłuższą chwilę, to Ci odpiszę
[edit]
W specyfikacjach różnie się podaje powiększenie wizjera. Czasem jest to ono już z uwzględnieniem wielkości matrycy, a czasem nie. Jeśli do porównania dorzucisz jeszcze np. Samsunga NX1, który ma powiększenie wizjera 1,04x, to możesz dojść do błędnego wniosku, że ma on najmniejszy wizjer.
Ostatnio edytowane przez epicure ; 28.08.15 o 20:25
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Sądzę, że wiesz iż jestem otwarty na nie podważalne argumenty, jednak tu chyba nie masz racji. Można dyskutować co do jakości tego obrazu w wizjerze, ale raczej nie do tego powiększenia co sugerowałeś.
Parametr, to parametr,. moim zdaniem nie podlega dyskusji...
PS
Ewentualną odpowiedź raczej przeczytam jutro
Ostatnio edytowane przez And.N ; 28.08.15 o 20:25
No to tak samo, jakbyś się opierał, że na ogniskowej 50 mm wszystkie aparaty mają ten sam kąt widzenia. Przecież parametr to parametr![]()
No tak, ale odniosłem wrażenie po Twojej wypowiedzi:
że parametry są różne, na jednych coś można powiedzieć (porównać), a akurat co do powiększenia wizjera już nie i nie podałeś argumentu, dlaczego...ale
OK. Przyjmuje do wiadomości, ze EM10-MK2 z powiększeniem wizjera 1,23 jest większe (daje większy obraz w wizjerze) niż w panasie G1 z przed 7 lat z powiększeniem 1.40x
Po co sie kłócić, przyznaje Ci racje, to ja się pomyliłem. Cuś mi się pomieszało z parametrami.
Ale ja nic takiego nie powiedziałem. A to, dlaczego te dane są niekompletne, wyjaśniłem przecież w poprzednim poście. Tylko przypadek, że zarówno Panas i Olek mają taki sam rozmiar matrycy, sprawdził, że te dane da się ze sobą porównać. Ale gdybyś do zestawienia dodał aparaty o różnych wielkościach matryc, to samo powiększenie wizjera niewiele by Ci dało. Należałoby te dane sprowadzić do wspólnego mianownika i wyliczyć powiększenie dla FF - taki jest standard.
Ostatnio edytowane przez epicure ; 28.08.15 o 20:50
No bo to nie są kompletne dane. Co nie znaczy, że jesteś w błędzie. Czy ja piszę po chińsku?![]()
Przestancie juz z tymi obcymi jezykami....nerwowo sie zrobilo...
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Nie, na szczęście nie piszesz po Chińsku. Jakie są te kompletne dane ? Opieram się na danych technicznych (co już pisałem) z optyczne, fotopolis co do powiększenia w wizjerze wspomnionych aparatów.
Przyjmuje do wiadomości, że się z tymi testami, parametrami nie zgadzasz, a jak się nie zgadzasz to rozumuję, że według Ciebie 1,23 jest większe od 1,40. (no może trochę przegiąłem)
Ostatnio edytowane przez And.N ; 28.08.15 o 21:09