Strona 12 z 59 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 585

Wątek: Olympus OM-D E-M10 Mark II

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    dla mnie to czy ma powiększenie takie czy mniejsze nie robiłoby różnicy przy decyzji kupić czy nie. Ale przy decyzji czy zmieniać mkI na mkII to już ma jakieś znaczenie. Wcześniej miałem G3 z większym obrazkiem i kadrowanie jest jednak bardziej komfortowe, ostrzenie ręczne też łatwiejsze.
    Nie podoba mi się celowe obniżanie jakości pewnych elementów tylko po to, żeby je wpasować w półkę cenową produktu, chociaż przyjmuje argument o zmieszczeniu tego wizjera razem z lampką.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ale przecież wizjer powiększono względem poprzedniej wersji, więc o co chodzi?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    o to co napisałem kilka postów wcześniej

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    o to co napisałem kilka postów wcześniej
    Może ten wizjer to zupełnie nowa konstrukcja? Przecież VF-4 nie był OLED, ten z E-M5II i E-M1 chyba też nie.
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Wizjer po prostu ma być gorszy, niż w aparatach z wyższej półki. Jakby wszystko było takie samo, to skąd miałaby się wziąć ta różnica w cenie?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Za dpreview: "Probably the nicest change since the original E-M10 is the Mark II's electronic viewfinder. It's better in every way: magnification, resolution, and the type of panel used. The magnification has gone from 0.58x to 0.62x, the resolution from 1.04M to 2.36M dots, and the panel from LCD to OLED (which offers better color reproduction and uses less power).

Olympus has also added a totally new feature known as Simulated OVF (optical viewfinder). This feature increases the dynamic range of the scene so it looks more like what you're 'actually' seeing in reality, rather what the photo will actually look like when the exposure and white balance are adjusted."

Może się okazać, że w użytkowaniu jest nawet lepszy niż ten w E-M5 MkII - taka sama rozdzielczość na mniejszej powierzchni zapewnia większą ostrość widzianego obrazu.
    Ostatnio edytowane przez Mik3 ; 27.08.15 o 11:39

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Ciekawe jak działa focus peeking. W pierwszym E-M10 drastycznie spada częstotliwość odświeżania.
    Zapraszam do albumu i galerii

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Ciekawe jak działa focus peeking. W pierwszym E-M10 drastycznie spada częstotliwość odświeżania.
    Jeśli nowy procesor jest szybszy, to powinno być lepiej
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mik3 Zobacz posta
    Za dpreview: "Probably the nicest change since the original E-M10 is the Mark II's electronic viewfinder. It's better in every way: magnification, resolution, and the type of panel used. The magnification has gone from 0.58x to 0.62x, the resolution from 1.04M to 2.36M dots, and the panel from LCD to OLED (which offers better color reproduction and uses less power).

Olympus has also added a totally new feature known as Simulated OVF (optical viewfinder). This feature increases the dynamic range of the scene so it looks more like what you're 'actually' seeing in reality, rather what the photo will actually look like when the exposure and white balance are adjusted."

Może się okazać, że w użytkowaniu jest nawet lepszy niż ten w E-M5 MkII - taka sama rozdzielczość na mniejszej powierzchni zapewnia większą ostrość widzianego obrazu.
    To spróbujemy wcielić w życie postulat tłumaczenia .

"Chyba największą zmianą w E-M10 MARK II, w stosunku do oryginalnego E-M10, jest wizjer elektroniczny. Zmiany dotyczą powiększenia, rozdzielczości i typu użytego panelu. Powiększenie zostało zwiększone z 0,58x do 0,62x, rozdzielczość matrycy z 1,04 MP do 2,35 MP, a matryca zmieniła się z LED to OLED (oferuje lepsze odwzorowanie kolorów i zużywa mniej energii).

Olympus dodał również zupełnie nową funkcje nazwaną Symulacją OVF (optical viewfinder - celownik optyczny).
    "

I tu przerwę bo mam problem ze zrozumieniem co autor miał na myśli. Ogólnie wiem jak działa ta funkcja, ale to co napisał, nie trzyma się dla mnie kupy. Bo wychodzi, że:

"Funkcja zwiększa zakres dynamiczny sceny, przez co obraz wydaje się taki jak oglądany w rzeczywistości, a co na zdjęciu będzie wyglądać, gdy regulowane są ekspozycja i balans bieli."

Może ktoś spróbuje?

---------- Post dodany o 18:59 ---------- Poprzedni post był o 18:51 ----------

A swoją drogą zwiększanie rozdzielczości i powiększenia jest zawsze na plus. Jestem ciekaw tej Symulacji OVF. Strony z testami opisują to nader skompo. Ale jak tylko będzie można chciałbym zobaczyć w rzeczywistości ten zwiększony zakres dynamiczny.
    Ostatnio edytowane przez hades ; 27.08.15 o 18:55

| OlyJedi Awatar oly2020
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    MkII pojawił się w naszym sklepie: https://shop.olympus.eu/PL-pl/aparat...om-d-c-103.htm jako "Dostepny wkrótce " ceny 400-500zł wyższe od pierwszej wersji e-m10.
    Ostatnio edytowane przez oly2020 ; 28.08.15 o 09:53