Dokup sobie do powyższych szkieł:
1. Panasonika 20mm f/1.7 (Oly 17/1.8 )- uniwersalna/streetowa.
2. Panasonika 42,5mm f/1.7 OIS (Oly 45/1.8 ) - portretowa.
3. Oly 9-18mm f/4-5.6 - krajobrazowy.
Ja, gdybym był na twoim miejscu, kupowałbym tylko używki w stanie dobrym/b. dobrym. Taki zakup powinien wyjść najtaniej.
Stałkę f/2.8 najlepiej sprzedaj![]()
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Mógłbym.
Wybrałbym pomiędzy dwoma obiektywami.
Lumix 20/1.7 - świetny optycznie naleśnik, wraz z aparatem wchodzi nawet do dużej kieszeni kurtki, bardzo mi pasuje jego kąt widzenia, który nazwałbym szerokim standardem. Moje ulubione szkło w mikro, dużo opinii jest u nas na forum, jak i sampli w sieci. Wady: dość powolny AF, banding - na wysokich ISO czasami się pojawia, gdy współpracuje z aparatami Olka. Ja go nie zauważyłem. W opcji minimum na wyjazdy fotograficzne zabieram 14-150 i 20/1.7 - mogę tym zrobić praktycznie wszystko.
m.zd 25/1.8 - również znakomita optyka, w dodatku pozbawiony wad Panasa, szybki AF. Nie jest to naleśnik, ale szkiełko również jest małe. Kąt widzenia jak typowy standard w FF. Nie mam go tylko dlatego, że wcześniej kupiłem Lumixa. Przy obecnym zakupie byłby to pewnie mój faworyt.
Doskonała porada.
Pomiędzy 19mm a 20mm jest az jeden milimetr różnicy...
Mz
Kup se po prostu 45mm i do tych 19 mm bedzie super zestaw.
A jesli kasa jest to jeszcze/albo 75mm.
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
A co myslicie o zestawie:
Panasonic Lumix 14-140 3,5 -5,6 zamiast 14-42 i 40-150
do tego 19mm Sigmy i 45 mm 1,8 Olympusa ?
Czemu nie Olympus 14-150 4.0-5.6 II? Ma uszczelnienia, jakość optyczna podobna do kita.
Zamiast 19, lepiej dozbieraj do polecanych 20/1.7 lub 25/1.8. Większa światłosiła się przydaje.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Co do stałek to chciałbym maks 2 jak najbardziej uniwersalne.Czyli szeroki kąt (19 lub 17) plus standard 25 mm czy 45mm?