Witam was, mam takie pytanie:
Przy długim czasie naświetlania rzędu 60 sekund na zdjęciach przy cropie 1:1 pokazują się czerwono niebieskie piksele.
Z czego to wynika i jak sobie z tym radzić ?
Witam was, mam takie pytanie:
Przy długim czasie naświetlania rzędu 60 sekund na zdjęciach przy cropie 1:1 pokazują się czerwono niebieskie piksele.
Z czego to wynika i jak sobie z tym radzić ?
Wynika to z matrycy, a pomaga woda utleniona albo filtr ahrtystyczny.
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Woda utleniona ?
Jak ?
Ps.
Mapowanie pikseli zrob.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
...a wolna uwagę mozna poświęcić na wyszukanie środkow na pelną klatkę N.?
Jedynym dobrym wyjściem jest odejmowanie czarnej klatki. przy pojedynczych zdjęciach jest to dobry sposob, Przy kilkugodzinnej serii lepiej zrobić oddzielną czarna klatke i odejmowac w shopie.
To wynik takze grzania się matrycy. Nasila się w czasie.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
jacekzaw
Flickr mi mówi, że masz E-M1. Próbowałeś Live Composite? U mnie w tym trybie nawet przy wielogodzinnym naświetlaniu nie było problemu. Niestety, matryca Panasonica nie lubi długich czasów naświetlania.
Ok Panowie, dziękuję.
Zrobiłem mapowanie pixeli.
@helmuth - czym to najlepiej usunąć, na zdjęciu które juz jest zrobione ? Olympus Viewer ? Lightroom ?
@szafir51 - live composite znam, ale akurat do tych zdjęć nie używałem![]()
Ostatnio edytowane przez jacekzaw ; 23.07.15 o 10:23
Powinna być możliwość włączenia.
Z instrukcji:
Funkcja powoduje redukcję szumów powstających przy długich ekspozycjach.
[Auto]: redukcja szumów jest przeprowadzana przy długich czasach otwarcia migawki lub gdy wzrośnie temperatura wewnątrz aparatu.
[On]: Redukcja szumów jest wykonywana przy każdym zdjęciu.
[Off]: Redukcja szumów jest wyłączona.
• Redukcja szumów wymaga ok. dwukrotnie dłuższego czasu na zapisanie zdjęcia.
• Redukcja szumów jest automatycznie wyłączana przy fotografowaniu sekwencyjnym.
• Ta funkcja nie zawsze jest skuteczna we wszystkich przypadkach
Lightrooma nie znam, w OV3, w trakcie wywoływania ORF-a spróbuj zwiększyć wartość do "kilku" (1 - 5, metodą prób i błędów).
Powinno pomóc.
Przy obróbce jpg-a (czy innego "nie-rawa") można użyć narzędzia "Stempel"
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Z włączeniem sobie poradziłem, jak masz zwiększoną szybkość robienia zdjęć (sekwencja) to ta opcja jest nieaktywna.