Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Pytanie o wyzwalacze YN RF-603 a Olympus E-420

  1. #1

    Dołączył
    Nov 2012
    Mieszka w
    lublin
    Posty
    10
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

    Pytanie o wyzwalacze YN RF-603 a Olympus E-420

    Zwracam się do forumowiczów z prośbą o podpowiedź.
    Posiadam aparat E-420, dokupiłem do niego zestaw oświetleniowy: lampa YN 560 II oraz komplet wyzwalaczy YN RF-603c (dedykacja do 3-cyfrowych Canonów). Lampę chciałbym wyzwalać tylko w trybie M (jestem świadom braku TTL-a w takowym zestawie). Niestety wyzwalacz i odbiornik w ogóle nie reagują na mój aparat - nie przesyłają sygnału, pomimo ustawienia wszystkich urządzeń w odpowiednich trybach. Nadmienię, że lampa jest sprawna - w trybie S jej fotocela reaguje na błysk lampy wbudowanej w aparat.
    Stąd moje pytanie: czy ktoś z użytkowników Olympusów miał już podobne problemy... i jak z nich wybrnął? Czy może to być winą oprogramowania aparatu, czy też różnych przewidzianych wartości przesyłanego prądu/sygnału dla tych różnych urządzeń,?... Jeśli okazałoby się, że wyzwalacze powyższej firmy nie są przewidziane do współpracy z moim body, to jakiej firmy i jaki model nadajnika i odbiornika moglibyście mi polecić?

    Pozdrawiam,
    Cezary

  2. #2
    | OlyJedi
    Dołączył
    May 2010
    Mieszka w
    Wawa
    Posty
    5.208
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria
    Użyj szukajki, wsystko już było.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.

  3. #3

    Dołączył
    Nov 2012
    Mieszka w
    lublin
    Posty
    10
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Znalazłem pozytywne odpowiedzi dotyczące tylko modelu YN RF-602. Jeśli chodzi o inne firmy - ktoś polecał Pixel Soldier.

  4. #4
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Dołączył
    Jan 2012
    Mieszka w
    Rybnik
    Posty
    1.105
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Źle szukałeś...
    Wyzwalacz RF603 wymaga małej przeróbki, by mógł współpracować z Olympusem.
    Było na ten temat dużo w internecie.
    Sam opracowałem metodę przeróbki bez lutowania - kwadransa nawet nie zajmie, można wrócić do fabrycznej wersji praktycznie bez śladu...
    Jest wątek na tym forum, ale mi też nie chce się szukać...

  5. #5

    Dołączył
    Nov 2012
    Mieszka w
    lublin
    Posty
    10
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedź.
    Fakt, szukałem powyższych informacji tylko w dziale oświetlenia dla E-systemu, nie wziąłem pod uwagę "świeższych" danych z zakładek forum dla Micro 4/3.
    W poście na temat przystosowania wyzwalacza YN RF 603 do współpracy z aparatami Olympus, pisze Pan, że już ta nowsza jego wersja (RF 603 II) działa tu bez zarzutu. W takim przypadku sprawa wydaje się jeszcze prostsza, nie wymagająca żadnych przeróbek: starsze wersje, które już posiadamy wykorzystywać jako odbiorniki przy lampach, natomiast trzeba tylko dokupić jedną sztukę nowszego typu jako wyzwalacz na aparacie. Wiele osób skarży się, że starsze wersje odbiorników (bez nakrętki blokady stopki) pod wpływem ciężaru lampy mogą wysuwać się z gniazda na statywie. Tak pomyślałem, że można temu jeszcze zaradzić poprzez połączenie lampy bezpośrednio do statywu, a odbiornik połączyć z nią za pomocą krótkiego kabelka PC-PC.
    Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.
    Ps.
    Prawdę mówiąc, nie spodziewałem się tak szybkiego odzewu z Panów strony.
    Pozdrawiam

  6. #6
    | OlyJedi
    Dołączył
    May 2010
    Mieszka w
    Wawa
    Posty
    5.208
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria
    Uchwyt na stojaku ma zwykla jakąś blokadę(śrubkę). Problemem jest możliwośc zgubienia wyzwalacza założonego na aparat.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.

  7. #7
    Banned
    Dołączył
    Jun 2019
    Mieszka w
    United Kingdom
    Posty
    9
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

    Pytanie o wyzwalacze YN RF 603 a Olympus E 420

    To jeszcze jedno pytanie, moze odpowiedz jest rownie banalna, jak zrobic aby jednostki ktore ustawilem pojawily sie dopiero gdy aktywowany zostanie wyzwalacz?

Podobne wątki

  1. Walka o wyzwalacze
    By fret in forum Fotograficzny HydePark
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 21.09.13, 14:38
  2. Wyzwalacze radiowe Phottix Aster
    By empeel in forum Oświetlenie 4/3
    Odpowiedzi: 60
    Ostatni post / autor: 27.04.11, 13:35
  3. Wyzwalacze z Chin - RF-602. Zadziałają z OLYMPUSEM
    By Glodny in forum Oświetlenie 4/3
    Odpowiedzi: 30
    Ostatni post / autor: 17.05.10, 07:46
  4. wyzwalacze radiowe do studia i w plener
    By lessie in forum Studio
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 29.04.09, 01:38

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.