Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Za nisko umiejscowiona lampa w E-510 ?

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Za nisko umiejscowiona lampa w E-510 ?

Za nisko umiejscowiona lampa w E-510 ? ktoś to zauważył jeszcze może czy ja po prostu majacze ?

Czy się może mylę czy projektanci/konstruktorzy z Olka nie wzięli pod uwagę cienia jaki może rzucać wbudowana lampa E-510 po podpięciu np: 14-54 ?

ostatnio złapała mnie załamka jak zobaczyłem po sylwestrze ile cieni wyszło mi na zdjęciach :/ i to jak pstrykałem pod wszystkimi możliwymi kontami. Praktycznie ciężko jest zrobić zdjęcie bez cienia obiektywu pod jakimkolwiek kontem by się nie cykało fotek E-510.

Mam też E-500 i tam nie ma problemu najmniejszego - poza tym na gołe oko widać znaczną róznicę w wysokości lamp tych modeli.

mam FL-50 ale nie w tym rzecz - jak mam wbudowaną lampę chcę by była ona też funkcjonalna.
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

Oleryk
    Gość
    To jest fakt, niestety, sam to sprawdzilem.
    Nowe kity do E-510 sa króttsze i z nimi jest OK ale po zalożeniu ktoregoś z dłuższych obiektywow już widac cień.
    Nawet z 14-54 przy szerszym końcu go widać i to bez tulipana.
    Ten typ tak ma.

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dziekan, myślę że funkcjonalność wbudowanej lampki jest zawsze dość ograniczona. Miałem już Canona Eos 30 i Olka E-10 z lampą i było tak samo. Wystarczy trochę wysunąć nawet kitowy zoom i pojawia się winietowanie dołu kadru przy fotkach z błyskiem. Widocznie E-500 to pozytywny wyjątek. Zuiko 14-54mm to trochę dłuższy obiektyw i trzeba używać bardziej zaawansowanej lampy. Standardowy 14-42mm jest krótki i takiego problemu nie ma.

Jednym z powodów, dla których kupiłem E-1 był właśnie brak tego wbudowanego gadzetu, zajmującego niepotrzebnie miejsce na korpusie. Nie wymagaj więc funkcjonalności od urządzenia, jeżeli stosujesz grubsze i dłuższe obiektywy niż standardowy kit. Tak jak napisał Oleryk - Ten typ tak ma.

Pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    W E500 jest ten sam myk - aż się przestraszyłem, jak zobaczyłem czarną obwódkę na dole foto. Cień pojawia się przy najkrótszych ogniskowych - gdzieś tam od 20mm go nie ma - nie pamiętam niestety dokładnie, ale można sobie to własnym sumptem sprawdzić i takiej ogniskowej się trzymać. Oczywiście, ma to miejsce tylko przy 14-54 (kitowce nie dają tego cienia).

No ale teraz z zewnętrzną lampą to ja jestem panicho

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    opisałem to w moim powitalnym wątku

zgrzytałem ostro zębami gdy podpiąłem 14-54 pod świeżo nabyty e-510

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor
    W E500 jest ten sam myk - aż się przestraszyłem, jak zobaczyłem czarną obwódkę na dole foto. Cień pojawia się przy najkrótszych ogniskowych - gdzieś tam od 20mm go nie ma - nie pamiętam niestety dokładnie, ale można sobie to własnym sumptem sprawdzić i takiej ogniskowej się trzymać. Oczywiście, ma to miejsce tylko przy 14-54 (kitowce nie dają tego cienia).

No ale teraz z zewnętrzną lampą to ja jestem panicho
    w E-500 można powiedzieć że go nie ma :] jak porównasz do E-510 - serio serio

Cytat Zamieszczone przez dorjan
    Dziekan, myślę że funkcjonalność wbudowanej lampki jest zawsze dość ograniczona. Miałem już Canona Eos 30 i Olka E-10 z lampą i było tak samo. Wystarczy trochę wysunąć nawet kitowy zoom i pojawia się winietowanie dołu kadru przy fotkach z błyskiem. Widocznie E-500 to pozytywny wyjątek. Zuiko 14-54mm to trochę dłuższy obiektyw i trzeba używać bardziej zaawansowanej lampy. Standardowy 14-42mm jest krótki i takiego problemu nie ma.
    cykałem oboma aparatami w E-500 jest zadowalająco, wiadomo na najdłuższej trochę widać ale trzeba się postarać - po nowszym modelu oczekuje przynajmniej takiej funkcjonalności jak po starszym bracie - czy to wiele ?
    www.tekkenolandia.pl

Oleryk
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dziekan
    cykałem oboma aparatami w E-500 jest zadowalająco, wiadomo na najdłuższej trochę widać ale trzeba się postarać - po nowszym modelu oczekuje przynajmniej takiej funkcjonalności jak po starszym bracie - czy to wiele ?
    Nie wiem, czy to wiele czy nie ale przecież nikt z nas nie może Ci tu pomóc, w żaden sposób. Mozesz sobie co najwyżej ponarzekać.
    Tak mają te lampki i nic na to nie poradzimy.
    Raczej trzeba uczyc się, jak żyć z wadami i cieszyć się z zalet posiadanego sprzętu

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cóż - ten TYP tak ma.
    A szkoda.
    Pozdrówka.

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    ja się bardzo cieszę z E-500 (na liczniku ma 150000) z E-510 również jestem zadowolony - ot taka mnie zimowa deprecha dopadała jak oblukałem na trzeźwo te zdjęcia. Myślałem że robie coś źle teraz widzę że nie wiec luzik - cykał będę dalej bez tego wynalazku, FL trochę waży ale za to ładnie daj po oczach.
    www.tekkenolandia.pl

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zwieksz ogniskową - od 25mm już cienia nie ma.