Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Niedokładny AF - FF/BF?

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    aha jeszcze jedno, te sample z ewidentnym błędem AF to z jakiej doległości ? Czy w większej to sie pojawia, z tego co mi kiedyś napisała Trolewna to ten problem w odległości 30-40cm od obiektu to norma, jeżeli pojawia sie w większej to serwisuj i nie trać czasu.
    było sobie życie

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek
    Nie byłbym sobą gdybym nie zagłębił sie w temat. Ściągnąłem tablicę, wydrukowałem i przeprowadziłem test. Być może popełniłem jakieś błędy – robiłem to pierwszy raz, jednak jak na moje oko wygląda OK, w każdym razie o niebo lepiej niż znalezione w Sieci sample konkurencji – mające FF/BF. (...)
    Zastanawia mnie jedna sprawa: piszesz że fotografując tablicę wydaje Ci się wszystko ok no i tak jest ale teraz pomyśl obiektyw jest w poziomie nie działa na niego żadna siła a gdy obiektyw jest w pionie jakaś siła na niego działa, sam ciężar soczewek które się przesuwają, może wystarczą setne milimetra by AF stracił ostrość a jak ustawiasz manualnie to widzisz i kręcisz aż ustawisz tą ostrość która Ci odpowiada. Mnie się wydaje że to jest przyczyna różnicy ostrość AF od MF po prostu pion i ciężar soczewek obiektywu. Pucha i obiektyw są sprawne.

Pozdrawiam
    mały42
    Pozdrawiam mały42

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

brak slow

eh.... każdy tworzy swoje testy a później sie dziwi ze raz mu wychodzi dobrze a raz złe... nic ide zmierzyć ciężar moich soczewek w spoczynku jak spią ROTFL
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów