Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Niedokładny AF - FF/BF?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Niedokładny AF - FF/BF?

Witam.
    Przy okazji zabawy E-330+ZD14-54 odkryłem niepokojącą sytuację. Korzystając z AF aparat inaczej ustawia ostrość niż w przypadku manualnego ostrzenia (z wykorzystaniem LV i powiększenia x10) – na korzyść tego drugiego. Wykonałem sporo takich zdjęć – w zasadzie jest to reguła – foty z AF są mniej ostre. Aparat był na solidnym stole do reprodukcji, motywy były względnie dobrze oświetlone i chyba dość łatwe dla AF, korzystałem z wstępnego podnoszenia lustra w każdym przypadku. Obiektyw bez żadnych filtrów, 54mm F 3.5. Zamieszczam wycinki 1:1 zdjęć oraz pomniejszone pełne kadry:

Cała klatka:
    Wycinek - AF:
    Wycinek MF:

Cała klatka:
    Wycinek AF:
    Wycinek MF:

Cała klatka:
    Wycinek AF:
    Wycinek MF:

Różnice chyba widać? Co o tym myśleć – FF/BF? AF gorzej sobie radzi niż MF? Co z tym zrobić? Wina leży po stronie szkła czy aparatu? Z obiektywem ZD 50/2 Macro aparat zdaje się ostrzyć idealnie zarówno na AF jak i MF.
    EDIT: - ze wstępnych obserwacji wynika, że obiektyw nieco przestrzeliwuje - ostrzy za... Jutro sprawdzę jak się sprawa ma na zdjęciach przedmiotów bardziej oddalonych...
    Czy takie zachowanie obiektywu kwalifikuje go do naprawy/wymiany gwarancyjnej?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    14-54 + pucha do serwisu, załączyć te sample najlepiej w linku niech sobie odkładnie obejrzą. Masz dokładnie to co ja z E1 i 14-54 jakieś 1,5 roku temu, zresztą mialo to więcej osób ale nikt oficjalnie nie napisał tylko mi na PW

Acha, ważna uwaga, jeżeli będziesz miał farta to zrobią to za pierwszym razem, jeśli nie to nie odsyłaj kuriera tylko niech poczeka z 10 minut i oddaj mu paczke.

EDIT: to wina jest puszki(na 99%), ale zależy czy serwis poprosi puchę i obiektyw czy samą puchę, a może nawet szkło samo zechcą, nie wiem.
    było sobie życie

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    nie znam sie na testach ale nie podoba mi sie ten tutaj..... jakoś od góry fotografowane Już wolałbym na wprost pod jakimś kątem.... no i juz nie wspominam o tym sfotografowanym tekscie - nie bez powodu w kartach testowych jest gruba czarna linia a obok jest pusta przestrzeń ... zreszta jeśli miałbym coś gdzieś wysyłać to przynajmniej dodatkowo zrobiłbym inne teksty (według instrukcji opisywanych w necie).

proponuje inne testy:
    1) ustaw 3 baterie każda od siebie oddalana i ostrz na ta środkowa.
    Co niektórzy robią jeszcze inaczej... ustawiają jedna baterie ostrza i robią samowyzwalacz na 12sekund. W czasie 12sekund dokładają dwie pozostałe baterie (ta z przodu i tylu). W ten sposób chcą wykluczyć ze AF się pomyli i nie wyostrzy na ta środkowa.

2) karta testowa, aparat pod katem 45stopni (o ile się nie mylę...) i według instrukcji

3) olej ten temat a jak wyjdzie przy robieniu normalnych fotek (nie jakis testowych) to do serwisu.

Wszystko jest dokładnie opisane w PDFach które sa dostepne w tematach dotyczących FF/BF (wystarczy przeszukać forum -> np. system 4/3 a FF/BF)

pozdrawiam

P.S.
    ja kiedyś z uporem maniaka testowałem ten obiektyw przy f/2.8 i wychodziło mi ze mam lekki BF. O ile dobrze pamiętam olałem testy i do dziś jakoś nigdy nie wyszło mi to na fotografii (chociaż może to mieć inne podłoże bo body było w innej sprawie i tak w serwisie). Olałem temat i jest spoko Grunt żeby takie BF/FF nie wychodziły na normalnych zdjęciach które codziennie robimy...

/EDIT
    teraz doczytalem ze piszesz o wykorzystaniu LV i powiększenia x10 - zasugerowałem sie tematem i napisałem o testach FF/BF Co do LV to nie moge sie wypowiedziec...
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedzi.
    Perspektywa serwisowania sprzętu i w konsekwencji prawdopodobnie nie posiadania go na spotkaniu w Łodzi i pewnie podczas ferii, mnie nie pociesza. Na domiar złego niedawno sprzedałem E-500 z kitem wychodząc z założenia, że zapasowa puszka/szkło nie jest mi potrzebna...
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    teraz doczytalem ze piszesz o wykorzystaniu LV i powiększenia x10 - zasugerowałem sie tematem i napisałem o testach FF/BF Co do LV to nie moge sie wypowiedziec...
    Problem dotyczy fot robionych tradycyjnie - z wykorzystaniem AF. Te, gdzie ręcznie ostrzyłem przy pomocy LVx10 są OK. Tester ze mnie żaden, porobię jeszcze przed podjęciem jakiś działań bardziej miarodajne foty. W normalnym foceniu czasem się dziwiłem nie trafieniu 14-54, przesunięcie nie było duże chociaż widoczne - wówczas myślałem, że - przy dynamicznym ujęciu to obiekt lub fotografujący się przesunął - w czasie pomiędzy naostrzeniem a wyzwoleniem migawki...
    Zbadam jeszcze raz na spokojnie aparat z moją szklarnią. Napiszę co mi wyszło...
    Facebook

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Jeszcze jedna bardzo ważna rzecz, Polacy tego nie czytają oni oznaczają usterkę własnymi kodami(ogolnymi) jak możesz to wydrukuj te zdjęcia i załącz dokładny opis po ANGIELSKU dla Czechów, serwis wtedy zapozna się z Twoją notatką i lepiej zareaguje
    było sobie życie

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez fotomic
    14-54 + pucha do serwisu, załączyć te sample najlepiej w linku niech sobie odkładnie obejrzą. Masz dokładnie to co ja z E1 i 14-54 jakieś 1,5 roku temu, zresztą mialo to więcej osób ale nikt oficjalnie nie napisał tylko mi na PW

Acha, ważna uwaga, jeżeli będziesz miał farta to zrobią to za pierwszym razem, jeśli nie to nie odsyłaj kuriera tylko niech poczeka z 10 minut i oddaj mu paczke.

EDIT: to wina jest puszki(na 99%), ale zależy czy serwis poprosi puchę i obiektyw czy samą puchę, a może nawet szkło samo zechcą, nie wiem.
    Nie żartuj!!! FF/BF w e-systemie???

Ciekawe ilu ludzi foci z FF/BF będąc nieświadomymi tego faktu

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Nie żartuj!!! FF/BF w e-systemie???
    ktotek ma problem.... wiesz jak mu pomoc to pisz dyskusje na temat esytemu i wogle faktu FF/BF to odsylam do archiwum

pozdrawiam
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Nie byłbym sobą gdybym nie zagłębił sie w temat. Ściągnąłem tablicę, wydrukowałem i przeprowadziłem test. Być może popełniłem jakieś błędy – robiłem to pierwszy raz, jednak jak na moje oko wygląda OK, w każdym razie o niebo lepiej niż znalezione w Sieci sample konkurencji – mające FF/BF. Pytanie – dlaczego AF aparatu wiszącego obiektywem w dół na wyciągu stołu do reprodukcji popełnia błąd (patrz poprzednie foty)? Czyżby powodem tego błędu było obciążenie obiektywu pod własnym ciężarem i stąd BF (podczas gdy ostrząc manualnie jest ok)? Chyba, że moje poprzednie motywy - tekst wprowadziły w błąd AF... Nie mam innych pomysłów, fakt faktem, że fotografując mp. tekst otwartym 14-54 skierowanym w dół u mnie coś jest nie tak jak ma być. Jakby komuś się chciało zabawić może sprawdzić jak jest u niego.
    Na załączonej fotce 54 mm, obiektyw zupełnie otwarty, blisko minimalnej odległości ostrzenia... Obiektyw skierowany był równolegle do podłoża.
    Pełny plik można pobrać stąd:
    http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=BFFF
    Napiszcie co myślicie, póki co aparatu nie wysyłam, zwrócę uwagę na to zjawisko tym razem podczas normalnego używania a nie fotografowania tablic...
    Facebook

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Trochę się bawiłem focąc na minimalnych odległościach dla 14-54. Być może zszedłeś poniżej granicy minimalnej dla AF i dlatego nie ostrzył dokładnie. MF pozwala na bliższe odległości ostrzenia, co bardzo mnie ucieszyło, kiedy to "odkryłem". Można focić kwiatki i robactwo na ogniskowej 54mm z kilku centymetrów.
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    ktotek, miałem kiedyś problem z Canonem 85 1.8 -na minimalnej odległości ostrzenia (i ciut większej także) miał wyraźnego BFa -natomiast ostrząc powyżej 1.5m było już idealnie w punkt. Może u Ciebie jest odwrotnie, czyli na minimalnej ostrzy idealnie a potem ma problemy ? (jak moja obecna 50ka do Nikona).

Na Twoim miejscu zostawił bym aparat i szkło na ferie -wada chyba nie jest tak dokuczliwa, dasz radę przez ten czas -a szkoda okazji do zrobienia pięknych zdjęć na feriach i spotkaniu w Łodzi, o którym wspominałeś.
    Po feriach ślij wszystko do serwisu tak jak radzi fotomic. No chyba, że gwarancja właśnie Ci się kończy i musisz to zrobić natychmiast.

Pozdrawiam serdecznie.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów