Strona 15 z 17 PierwszyPierwszy ... 51314151617 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 161

Wątek: Największe powiększenie 20gr

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Cytat Zamieszczone przez Oleryk
    Cytat Zamieszczone przez Kris_1
    Tutaj jest setup, opis i zdjęcia i skala odwzorowania 32:1.
    Marek Wyszomirski pokazuje warsztat. Warto poczytać cały wątek.
    Niesamowite.
    Nie do przebicia
    dorjan podejmiesz rękawicę? ;p
    Rzeczywiście niesamowite. Nie ma o co walczyć, bo Marek Wyszomirski może wyciągnąć z szafy resztę szpeju i dorównać do takiej skali odwzorowania.

Tymczsem na szybko podpiąłem ruski konwerter x2, następnie Sonnar 4/300mm i ZD14-54mm. Z takiego zestawu uzyskana skala jest bliska 50:1. Jedynie banknot 10zł był trochę sfatygowany, ale trudno.

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar Fr3dzia
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Niesamowite.
    Nie do przebicia

A tam nie do przebicia, z odpowiednim sprzętem wszystko jest możliwe.

A to moje 20 gr, zrobiłem je kitem 40-150 + 14-42 (brak jakich kolwiek adapterów), oświetlenie lampa błyskowa wbudowana + dyfuzor taki jak w fotomani w odcinku o makro (chusteczka higieniczna) robione z ręki (brak statywu). Nie jest najlepsze ale przy takim sprzęcie jakim dysponuje chyba robi wrażenie, co myślicie ??

Oleryk
    Gość
    Dorjan, to zdjęcie to już abstrakcja ;P

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Oleryk, to żadna abstrakcja. Te literki to mikrodruk na banknocie 10zł. Ich wysokość wynosi 0,25mm i gołym okiem tego nie widać. Dopiero pod lupą zegarmistrzowską napis RZECZPOSPOLITA POLSKA można dostrzec. Tym wydrukiem posłużył się Marek Wyszomirski do pokazania możliwej do uzyskania skali odwzorowania.
    W powyższym przykładzie na pełnej klatce z trudem mieszczą się dwie literki.

Pozdrawiam.

Oleryk
    Gość
    Dorian, nie użyżyłem tego określenia w senesie negatywnym. Wręcz przeciwnie, to uznanie dla możliwości. "Abstrakcja" dlatego, że gdybym nie wiedział co to jest, to nie miałbym szans rozpoznać detalu.
    Czysta abstrakcja, brak jakiejkolwiek GO, plamy koloru i faktura materiału.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Oleryk: masz 70-300 i 11-22 i lampkę makro. Możesz zrobić tym jeszcze więcej i lepiej. Matówka też pomoże. Odrobina chęci pewnie się znajdzie żeby zmierzyć się z tematem, a jak nic nie wyjdzie to przynajmniej będziesz wiedział ile wysiłku trzeba włożyć żeby uzyskać dobry efekt.
    Nie gadać tylko brać się do roboty.

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dorian, nie użyżyłem tego określenia w senesie negatywnym. Wręcz przeciwnie, to uznanie dla możliwości. "Abstrakcja" dlatego, że gdybym nie wiedział co to jest, to nie miałbym szans rozpoznać detalu.
    Czysta abstrakcja, brak jakiejkolwiek GO, plamy koloru i faktura materiału.
    Nie przejmuj się. Odebrałem Twoją wypowiedź pozytywnie. Sam jestem zaskoczony, że na banknotach są takie "olejne malunki". Specjalnie dla Ciebie wersja mniej błyszcząca i z zimniejszym WB, za to struktura "podkładu" jest wyraźniejsza. Można oglądać nawet na pełnym ekranie w rozdzielczości 1600x1200 bez drastycznej utraty jakości.

i oczywiście zupełna "abstrakcja" naszej tytułowej 20 groszówki, ale za to w max odwzorowaniu - jak na razie.

Pozdrawiam.

Oleryk
    Gość
    Dorjan, świetnie, teraz już można coś dojrzeć oprócz plam
    Kris_1, nie mam 70-300 no i nie mam pierścienia do skręcenia obiektywów.
    Kiedyś, gdy obrabialem czarno-biale zdjecia, miałem powiększalni i po zdjeciu głowicy był to bardzo fajny stół do reprodukcji. Dziś powiększalnika juz nie mam.
    Oczywiście mozna jeszcze zamocować całość na statywie ale...zwyczajnie mi się nie chce
    Wy młodzi macie zyłke do eksperymentowania i "bicia rejordow" ja się już leniwy zrobiłem

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

I jakich kolorków nabrała!!!!!!!
    Gratulacje raz jeszcze.
    Pozdrówka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    W środę będę miał w łapkach kompakcik Leica z wyposażeniem - zobaczę ten nadruk na 10zł.
    dorjan: co myślisz o takim obiekcie jak włos z głowy? Nie powinno być brzydkich artefaktów a jakie pole do popisu z oświetleniem. Nie wiem tylko czy nasze przyrządy to pokażą.