dorjan: Prawdopodobnie obiektyw ZD użyty jako nasadka spowodował zmniejszenie przysłony całego układu do stałej wartości, którą ustaliłeś. Gdyby miał znacznie większą jasność to zjawisko nie wystąpiłoby . ---pozdr
dorjan: Prawdopodobnie obiektyw ZD użyty jako nasadka spowodował zmniejszenie przysłony całego układu do stałej wartości, którą ustaliłeś. Gdyby miał znacznie większą jasność to zjawisko nie wystąpiłoby . ---pozdr
Pogoda dzisiaj taka, że nawet pies nie chce wyjść na podwórko, więc postanowiłem pokazać odwzorowanie osiągnięte wyłącznie szkiełkami Zuiko.
Długość ogniskowej ED 50-200mm przedłużyłem o 90mm konwerterem Olympus TCON-14B. W takim układzie z odwróconym ZD 14-54mm nie można praktycznie używać wyższej wartości przysłony niż f:4,5, gdyż winietowanie pojawia się od f:5,6, ale nie tracimy nic z jasności ED 50-200mm.
Spróbowałem wykonać podobny kadr „oka orła” jak Kriss_1 i chyba udało się. Fotki wywołane w OM z pełnym exif’em.
Sam nie wiem, która jest jakościowo dobra, bo różnią się przesuniętą ostrością o ułamek milimetra. Ilość światła potrzebnego do prawidłowego naświetlenia to 1/8 mocy lampy Metz 70MZ-5, a 20gr osłania tulejka z kartki papieru, której zadaniem jest równomierne rozproszenie światła błyskowego. Dobierając rozmiar, wysokość i kształt tulejki wpływamy na charakter światła i unikamy odblasków.
Obrazek opowie więcej niż opisywanie.
Pozdrawiam.
Powiem krótko - nie wiem po co to, ale to nieistotne, bo szczena opada...![]()
![]()
![]()
![]()
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/
Rewelacja. Faktycznie rewelacja.Zamieszczone przez irek50
Zauważ, że jednak te fotki też mają kurzowe atefakty (choć może mniej).
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Dorjan
Czapki zgłow! I pozdrowienia.
Pierwsze z ostatniej pary wydaje sie bardziej czytelne, chciaz i tak nie miałbym szans stwierdzić, co przedstawia.
Powiększenie i "warsztat": rewelacyjne.
sfoćcie tym coś żywego, muche w zimie cyba ciężko złapać, ale np. liść? Ciekaw jestem czy będzie widać aparat szparkowy.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Tutaj jest setup, opis i zdjęcia i skala odwzorowania 32:1.![]()
Marek Wyszomirski pokazuje warsztat. Warto poczytać cały wątek.
Niesamowite.Zamieszczone przez Kris_1
Nie do przebicia![]()
dorjan podejmiesz rękawicę? ;pZamieszczone przez Oleryk
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.