Strona 13 z 17 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 161

Wątek: Największe powiększenie 20gr

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50
    dorjan: No, no faktycznie pokazałeś nowe możliwości !---Ty także z body E1 robisz? (w moim E1 wychodzą brudy z membrany prawdopodobnie)

Nowe możliwości pokazał Kris_1. Ja tylko sprawdziłem jak to działa i dzięki innemu oświetleniu wyszło trochę lepiej jakościowo.

Mój E-1 ma prawie 2 lata i zastanawiam się, czy nie skorzystać z gwarancyjnego serwisu, chociaż nic więcej mu nie dolega i nawet guma nie ma zamiaru się odklejać.

Dzisiaj zmieniłem obiektyw na Petacon 300mm, f:4, ze względu na 19-listkową przysłonę preselekcyjną i stabilniejszy pierścień mocujący. Znalazłem również mniej porysowany egzemplarz 20gr. Reszta bez zmian. Odwrócony ZD 14-54mm i statyw repro.

Większe odwzorowanie można jeszcze uzyskać stosując obiektyw o dłuższej ogniskowej lub odwrócony o krótszej niż 14mm. Szansę mają użytkownicy ED 11-22mm, oraz właściciele długich „luf”, powyżej 300mm. Dzięki dużej odległości przedniej (tylnej) soczewki obiektywu od obiektu można swobodnie wpływać na sposób oświetlenia. W takim zestawie nie ma problemu z winietowaniem na wysokich wartościach przysłon, chociaż stosowałem zaledwie f:11 i f:16.

Pierwsza fotka z oświetleniem bezpośrednim 4 żarówek i ekspozycją 2s przy ISO-100.

Zmiana oświetlenia na rozproszone błyskowe dała taki efekt.

Myślę, że teraz to jest już porządny „dziobek”, a raczej jego część.
    Przy takiej zabawie widać dopiero przewagę lustrzanek w porównaniu do kompaktów. Mnogość rozwiązań i uzyskane skale odwzorowania mnie również zaskakują.

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    dorjan :To juz naprawdę rewelacja!!! (także szacunek dla Kris_1) Co na to RE?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Nie wiem jak RE, ale ja zbieram szczękę z podłogi ;p
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar radlakos
    Mieszka w
    Breslau
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    heh - nie jesteście sami panowie
    pozdrawiam Tomek

CO ZA DUŻO, TO ZA WIELE
    www.monidlostudio.pl
    http://radlakos.blogspot.com/

Oleryk
    Gość
    Ostatni kadr jest rewelacyjny.
    To nie tylko kwestia powiększenia ale też fotka ma świetna jakośc.
    Posziwiam możliwości, tylko czy to do czegoś może się rzeczywiście przydać?

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Oleryk: Odpowiem w tonie filozoficznym: to poszerza granice poznania

Oleryk
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez irek50
    Oleryk: Odpowiem w tonie filozoficznym: to poszerza granice poznania
    Gdybym tak nie uważał nie zaglądałbym codziennie do tego wątku

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    jedno słowo -> WOW
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    ja też zbieram szczękę z podłogi. Brawo !

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mogę tylko podziękować za słowa uznania. Ten efekt to jednak zasługa wielu z Was.

Niewinna zabawa z maksymalnym powiększeniem w systemie 4/3 w rzeczywistości przerosła moje oczekiwania. Już z definicji makrofotografii wynika, że to możliwość rejestrowania małych obiektów w skali 1:1 do 10:1. Dalej zaczyna się fotografia mikroskopowa. Uzyskanie odwzorowań 10:1 nie okazało się trudne, ale dalej było już ostro pod górkę.

Stwierdzenie Radka uświadomiło jedynie jak daleko do podobnych wyników.

Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Podobno Markowi Wyszomirskiemu udało się osiągnąć 20:1...
    Dopiero Kris_1 pokazał, że mamy do czynienia z systemem Olka, w którym codziennie używamy ogniskowej 14mm, a stosunek ogniskowej pierwszego obiektywu do odwróconego daje nam przecież wartość możliwej do osiągnięcia skali odwzorowania. Dzięki ustawieniu pierścienia na minimalną odległość w 300mm obiektywie można zyskać dodatkowe milimetry ogniskowej i przekroczenie wyniku Marka Wyszomirskiego nie sprawiło większych kłopotów.

Za przyzwoitą jakość ostatnich fotek odpowiedzialny jest Dzemski, bo jego wątpliwości spowodowały chęć udowodnienia, że może być lepiej.

Cytat Zamieszczone przez dzemski
    powiększenie jak powiększenie, imponujące, ale jakość pozostawia wiele do życzenia. Lepsze foty wyszły by już na binokularze
    Witia 1 dopingował mnie od początku i chyba jak na razie nie zawiodłem tych oczekiwań. Dziękuję.

Jeszcze jedno ciekawe spostrzeżenie. Zastosowanie obiektywów 300mm kryjących pole średniego formatu 6x6 wraz z odwróconym obiektywem ZD 14-54mm lub nawet innym, ( Flektogon 50mm ,f:4,0 na format 6x6) w zestawie z Olkiem nie powoduje zmiany parametrów naświetlania przy zmianie przysłon od 4,0 do 16.
    W pewnym momencie nawet zwątpiłem w sprawność układu pomiarowego E-1, ale każdy kadr był naświetlany jednakowo bez względu na zastosowaną przysłonę i ciągle z tym samym czasem. Dopiero przysłonięcie do f:22 powodowało zmianę parametrów ekspozycji o 1/2EV. Przysłona w Sonnarze 4/300 posiada jeszcze f:32 i f:45 i dopiero przy tych wartościach następował gwałtowny spadek jasności. Spowodowane to jest jednak winietowaniem brzegów kadru przy tak ekstremalnych przysłonach.
    Domyślam się, że jest to zbędny nadmiar pola dla 4/3, ale Irek50 jest tu specjalistą w stosowaniu formatek ograniczających, więc jak to jest?

Zmiana przysłony o jedną wartość EV powinna redukować światło o 1EV, czy przy takich obiektywach ta zasada nie obowiązuje?

Pozdrawiam.