gratulacje i z mojej strony - straszna machina
gratulacje i z mojej strony - straszna machina
piękny widok
gratki
Pięknie wykombinowane u dorjanaMój zestaw jest skromniejszy --przypomina ręczny wyrzutnik granatów
Aparat na zdjęciu jest podmieniony oczywiście. Po zdjęciu mieszków używam tego zestawu do szybkiego i wygodnego robienia reprodukcji ze zdjęć - nie potrzeba specjalnego oświetlenia--ustawiam odpowiedni kąt względem okna lub żarówki trzymając całość w dłoniach --nawet sekundowe czasy stosuję bez problemu fotografując z ręki
--pozdrawiam i dziękuję Kolegom za zainteresowanie tematem.
Trochę zastanawiałem się nad tym co pisał tu RE - cytuję:
widząc te machiny, mieszki, sterty pierścieni i ...... tylko 10:1Kod:Podobno Markowi Wyszomirskiemu udało się osiągnąć 20:1...![]()
Zrobiłem eksperyment: przy pomocy pierścienia odwrotnego mocowania 58/67 dokręciłem 14-54 do 70-300. Całość ze względu na brak wewnętrznego ogniskowania w 70-300 i wagę ułożyłem poziomo na gąbkach (aby element wysuwany z 70-300 nie był obciążony) i pozostało mi jedyne ręczne ostrzenie - przesuwanie monety wzdłuż osi. Koszmar.
Gdybym miał 50-200, to wtedy spokojnie na statywie konstrukcja by działała w miarę komfortowo i pewnie z AF.![]()
Dziób orła jest za duży. Zdjąłem oko.
Z wyliczeń skala odwzorowania 22,5:1![]()
i cała moneta:
Jak to policzyłem:
Średnica monety: 18,5mm
Wysokość oka od krawędzi do krawędzi: 765 pixeli
Cała moneta - wysokość oka od krawędzi do krawędzi: 34 pixele
18,5 - 34
x - 765
x = 416,25
x/18,5= 22,5
Czy teraz dobrze liczę?
Oja, ale się wszyscy wciągnęli w zabawę, za to wyniki... niesamowite![]()
Taka pogoda na zewnątrz, to pozostaje eksperymentowanie w domu/studio, bądź opanowanie programów graficznych. Ja sobie od kilku m-cy obiecuję siąść z książkami (co je nabyłem wcześniej) do komputera i poćwiczyć. Niestety w robocie początek roku jak zwykle ciężki i jak wracam, to ciemno i za bardzo się nie chce ..... ech![]()
Tym samym zestawem co wyżej zrobiłem jeszcze zdjęcie papieru - instrukcji do 14-54, a dokładniej otoczenie (bok) jednej z literek ...
powiększenie jak powiększenie, imponujące, ale jakość pozostawia wiele do życzenia. Lepsze foty wyszły by już na binokularze![]()
Dzięki tym machinom i pierścieniom osiągnąłem odwzorowanie ok. 15:1, ale można jeszcze więcej.Zamieszczone przez Kris_1
Kris_1, znalazłeś o niebo lepsze rozwiązanie. Spróbowałem wykonać fotkę 20gr z ED 50-200mm i odwróconego ZD 14-54mm i okazało się, że odwzorowanie jest porównywalne z największym jakie uzyskałem dotychczas, a komfort pracy lepszy. Dzięki większej odległości ostrzenia można pokombinować z oświetleniem i bez problemu uzyskać lepszą jakość. Jest również pewne ograniczenie. W tym zestawie można stosować przysłony do f:5,6, gdyż dalsze zmniejszanie otworu w obiektywie powoduje winietowanie, ale i przy takiej wartości wynik jest świetny. Oczywiście AF w E-1 nie daje sobie rady, więc pozostaje manualne ostrzenie.
Następną fotkę wykonałem Sonarem 300mm f:4,0 i odwróconym ZD 14-54mm. Przy takim odwzorowaniu trudno znaleźć fragment 20-groszówki łatwy do identyfikacji, więc dla porównania niech będzie to „oko orła”.
Irek50, wybrałeś chyba zbyt wielki obiekt do fotografowania, bo takich szczegółów nawet pod lupą nie widać.![]()
Pozdrawiam.
dorjan: No, no faktycznie pokazałeś nowe możliwości !---Ty także z body E1 robisz? (w moim E1 wychodzą brudy z membrany prawdopodobnie)
![]()
Super! To się nazywa "dziobek"!!!
Pozdrówka.