Strona 6 z 28 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 273

Wątek: Sklep 'Value Basket' ???

Banned
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Podróbki

Będzie to raczej spekulacja z mojej strony niż stwierdzenie faktu. Załóżmy, że na jakiejś linii technologicznej od czasu do czasu wytwarza się dwa egzemplarze produktu takiego jak aparat fotograficzny czy zegarek z tym samym lub fikcyjnym numerem seryjnym. Jeden egzemplarz idzie oficjalną drogą i ma gwarancję producenta. Drugi idzie nieoficjalną drogą i nie ma gwarancji lub ma gwarancję sprzedawcy. Ten drugi egzemplarz producent traktowałby jak podróbkę. Załóżmy, że ktoś kupuje taki produkt. Gdyby udał się z nim do serwisu producenta, nastąpiłyby jakieś perturbacje.

Nie mam pojęcia, czy gdziekolwiek dochodzi do takiego procederu, ale tak wyobrażałbym sobie „podróbkę” zaawansowanego technologicznie urządzenia. Załóżmy, że tak się zdarza.

Teraz zawieszam spekulacje i przechodzę do kwestii moralności...

Narzuty nakładane przez producentów na ich produkty są olbrzymie. Czytałem No logo Naomi Klein. Dzień pracy w specjalnej strefie eksportowej w Chinach to 16, w Sri Lance – 14, a w Indonezji i na Filipinach – po 12 godzin. W Chinach, w 124 strefach produkcji eksportowej pracuje łącznie 18 mln ludzi. W Stanach Zjednoczonych za godzinę pracy w przemyśle odzieżowym płaci się 10 dolarów. Gdyby w Chinach płacono za godzinę pracy 87 centów, wystarczyłoby to pracownikom na utrzymanie się i opiekę zdrowotną. Firmy takie jak Nike płacą po 13 centów za godzinę. Nie wiem, ile par butów wytwarza chiński robotnik w ciągu godziny. Nie wiem też, ile te buty kosztują w Stanach Zjednoczonych czy w Polsce, bo nie kupuję produktów Nike, podobnie jak produktów wielu innych firm. Kupowanie ich byłoby niemoralne.

Wciąż dyskutujemy kwestię moralności...

Nie wiem, ile płacą robotnikom w Chinach za godzinę pracy wytwórcy aparatów fotograficznych i zegarków. Warto byłoby dotrzeć do takich danych. Nie łudzę się jednak, że płacą im tyle, ile musieliby zapłacić robotnikowi w Stanach Zjednoczonych.

Oficjalni producenci stosują własną politykę cenową. Poszczególne państwa stosują własną politykę podatkową. W efekcie te same urządzenia, dajmy na to w Stanach Zjednoczonych, kosztują więcej niż, dajmy na to w Polsce. Jeżeli uwzględnić w tym równaniu średnie płace w tych krajach, to ta różnica cen robi się jeszcze większa. Co ciekawe, te same urządzenia sprzedawane w Stanach Zjednoczonych są lepsze od sprzedawanych w Polsce, bo tam wymaga się od wytwórców wyższego reżimu technologicznego. A zatem: różnica ich wartości jest jeszcze większa – za każdym razem na niekorzyść Polski.

Gdybym miał możliwość kupić „podróbkę” aparatu fotograficznego czy zegarka, to bym ją kupił nie dlatego, że byłaby tańsza, ale żeby pomniejszyć nieuczciwy zysk producenta, który nie płaci należycie robotnikom, a później zdziera z klientów, oraz, żeby pomniejszyć zyski państwa polskiego, które nie dba o gospodarkę i edukację oraz nie płaci należycie pracownikom, ale nakłada wysokie podatki na importowane produkty (z powodu marnej gospodarki i edukacji nie mamy potencjału tworzenia nowych produktów, a jedynie możemy składać je w montowniach, pozostałe zaś musimy importować).

Kupując „podróbkę”, łudziłbym się, że chiński robotnik dostaje za nią więcej niż za egzemplarze z oficjalnej linii. Ktoś przecież musi przemycić je z fabryki na zewnątrz, a robotnik jest zapewne świadomy tego procederu, musi być więc specjalnie opłacany.

Nadmierne zyski producentów i państwa przy minimum nakładów z ich strony są niemoralne. Kupienie „podróbki” choć trochę przywraca równowagę, a więc jest moralne.

Skończyłem z kwestią moralności.

Zaraz ktoś mnie spyta, skąd polskie państwo miałoby wziąć pieniądze na to, żeby płacić uczciwie pracownikom. Już to wyjaśniam...

Aby Polska przesunęła się na szczyt czołówki krajów europejskich, należałoby postawić gospodarkę i edukację na nogi. Zamiast tego dyskutuje się u nas bez końca o lewicowości, prawicowości, centrowości, korwino-mikkowatości, kukizowatości i innych bzdetach. Te bzdety chodzą w obiegu zamkniętym po głowach politykom, dziennikarzom i elektoratowi. Niemal wszyscy obywatele tego kraju są nimi zaczadzeni.

Nikt nie zmieni tego odgórnie, bo nikt na górze nie jest tym zainteresowany. Można to zmienić tylko oddolnie. Aby do tego doszło, trzeba przestać chodzić na wybory. Kiedy na kolejne pójdzie 10% elektoratu, pojawi się szansa na zmianę systemu, bo obecny zostanie skompromitowany.

Tu można pobrać No logo w formacie PDF.
    Ostatnio edytowane przez cckk ; 2.08.15 o 20:03 Powód: autokorekta

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria
    Po pierwsze, daruj sobie wycieczki polityczne. To jest temat zakazany na forum.
    Po drugie mało wiesz o "podróbkach". Firma X inwestuje w badania i rozwój technologii. To są ogromne koszty. Wprowadza na rynek produkt i tak ustala ceny, żeby uzyskać zwrot poniesionych nakładów i zarobić. W tym momencie firma Y bierze ów produkt i zleca na dalekim wschodzie wykonanie analogicznego produktu z innym logo. Nie ponosi kosztów takich jak X, a swoim pracownikom w Chinach, Pakistanie czy gdzie tam, płaci tak samo jak X lub mniej, bo w końcu robią podróbki, a nie oryginał. Kogo zatem wspierasz kupując podróbkę, firmę X która inwestuje w rozwój i nowe produkty, czy cwaniaka z Y?
    To tylko jeden z możliwych wariantów, bo temat nie jest prosty i nie można go tak spłycić. Poza tym, po kupnie produktu liczysz na gwarancję lub rękojmię. W przypadku podróbki, tzw. producent może prawie w ogóle nie mieć serwisu gwarancyjnego, więc jako klient skorzystasz z rękojmi, tylko wtedy z problemem zostanie sprzedawca.
    Czasem warto się głębiej zastanowić, bo może się okazać, że ta "moralność" jest taką "moralnością Kalego".
    The question is, who cares?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cckk Zobacz posta
    Gdybym miał możliwość kupić „podróbkę” aparatu fotograficznego czy zegarka, to bym ją kupił nie dlatego, że byłaby tańsza, ale żeby pomniejszyć nieuczciwy zysk producenta, który nie płaci należycie robotnikom, a później zdziera z klientów...
    Za to wytwórca podróbek z pewnością płaci swoim pracownikom krocie, oferuje im socjal na wypasie, sam odmówił sobie zakupu jachtu i sportowego samochodu, a zamiast pałacu wybudował sobie skromną lepiankę, w której prowadzi spokojne ascetyczne życie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Banned
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    @ahutta

Regulamin forum nie zakazuje poruszania kwestii politycznych. Masz na myśli jakieś niepisane prawo? Skoro jest ono niepisane, to skąd ktokolwiek ma wiedzieć, że ono obowiązuje? Są jeszcze jakieś inne niepisane prawa na tym forum?

Nie przekonasz mnie, że firma, która płaci robotnikowi kilkanaście centów za godzinę pracy, a sprzedaje swoje produkty za kilkadziesiąt dolarów, poniosła tak wielkie nakłady, że musi uciekać się do takich metod. Te firmy po prostu są żądne jak najwyższych zysków za wszelką cenę. Nie jest to moralne.

@epicure

Kapitalista zawsze gromadzi większy kapitał niż pracujący u niego robotnicy. To naturalne. Kwestią jest, czy jego działania mieszczą się w granicach przyzwoitości czy nie. Mało mnie interesuje to, czy działalność jakiegoś kapitalisty powoduje stratę u innego. Interesuje mnie, jak jego działania wpływają na ludzi i świat.

W ostatniej „POLITYCE” jest artykuł o El Chapo Guzmanie – bossie narkotykowym i jednym spośród bogatszych ludzi na świecie. Z produkcji marihuany i kokainy żyje cały stan Sinaloa, z którego wywodzi się kartel Guzmana. Jak widzisz, rzeczywistość nie jest czarno-biała.

(ahutta napisał, żebym darował sobie politykę, a być może miał na myśli „POLITYKĘ”).

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Ola_Olga
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Siła reputacji
    298
    Moja galeria
    Są jeszcze jakieś inne niepisane prawa na tym forum?
    Są. Zasady też. Takie same jak te, kiedy po raz pierwszy jesteśmy gościem w nowym towarzystwie.
    Mądrzy ciągle się uczą, głupcy wszystko umieją (Apolinary Despinoix).

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    @ahutta

Regulamin forum nie zakazuje poruszania kwestii politycznych. Masz na myśli jakieś niepisane prawo? Skoro jest ono niepisane, to skąd ktokolwiek ma wiedzieć, że ono obowiązuje? Są jeszcze jakieś inne niepisane prawa na tym forum?

(ahutta napisał, żebym darował sobie politykę, a być może miał na myśli „POLITYKĘ”).
    Miał na myśli politykę. Drugi niepisany zakaz to religia. Nie poruszamy polityki ani religii bo to kwestie kontrowersyjne i do niesnasek nieraz doprowadzały.
    Och taaak, możesz poruszać polityczne tematy, poznasz wtedy po swojej ujemnej reputacji, że raczej nie warto.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar rados
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Wybaczcie wszyscy ale muszę to napisać. El Chapo Guzman to zwyczajny prymitywny bandyta. Niech Ci się nie wydaje, ze jest w jakiś sposób oświecony. Niestety w jego przypadku rzeczywistość jest czarno-biała. To, że z działalności jego i jego kamratów żyje jakiś stan w Meksyku nie zmienia tego, że w innym miejscu na świecie ktoś wydaje publiczne pieniądze na walkę z mafią narkotykową handlującą z nim oraz na leczenie uzależnień. To z pewnością większe kwoty niż te, które Guzman łaskawie zostawia w Meksyku.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar zigger
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    96
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Miał na myśli politykę. Drugi niepisany zakaz to religia. Nie poruszamy polityki ani religii bo to kwestie kontrowersyjne i do niesnasek nieraz doprowadzały.
    Och taaak, możesz poruszać polityczne tematy, poznasz wtedy po swojej ujemnej reputacji, że raczej nie warto.
    Tak, to, co piszesz, to prawda. A na dodatek, to wystarczająco dużo polityki mamy na co dzień, więc chociaż tu możemy trochę od niej odpocząć...
    Moczarom... mówimy zdecydowane NIE!!!

urzyszkodnik
    Gość
    Ja sie nie znam, ale value basket zamkną pewnie w pl.
    Skoro opinie ma ok, ceny niskie - to inni pewnie bata na nich znajda.
    I bedziemy płacić tyle, ile sie korporacjom zachce.

Zobaczcie z reszta ceny w rożnych państwach - jest taniej niz w pl.
    Do tego ubezpieczenia normalne. Gwarancja nawet potrzebna nie jest.
    A tu ?
    A tu Afryka dzika. Robisz co białe pany mówią.

Tak wiec mysle ze znajda jakas lukę i zablokują jakimis dopłatami dla klienta końcowego sprzedaz.

Ot i tyle.

Korzystał juz ktos z ich gwarancji ?
    Na cokolwiek ?
    Jak było ?
    Warto ?

| OlyJedi Awatar GDA
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Tak, wszystko super. Obiektywy fabrycznie nowe, w folii z oryginalną plombą, paczka solidnie zawinięta w "bąbelki". Sprzęt działa...

Tak spytam z ciekawości, czyli nawet jakby paczka spadła, to tak tego obiektyw nie odczuje?
    Bo czasami coś tam kupowałem za granicy, ale nie miałem okazji w takich cenach jeszcze. Aby strata była uciążliwa.
    ...