Z autopsji to tak. Siostra cioteczna zamówiła torebkę markową, chyba PRADA. Paczka została zatrzymana. Na razie wszystko trwa dobry miesiąc. Z UC jest info o zapłacie cła i chyba podatku na kwotę coś około 200 zł. Jest także info o skierowaniu sprawy do sądu. Na razie poszło odwołanie i cisza. Jak coś to zapraszam na priv za jakiś czas, to powiem jak się zakończyła historia z torebką
Znalazłem też info,że to co pisałem wcześniej to bzdura, chociaż w przypadku w/w to chyba nieSam nie wiem kto ma rację
cyt:
Znalezione w Angorze z 14 kwietnia 2013 str 37. :
Z jakimi konsekwencjami prawnymi mogę się liczyć, kupując świadomie produkt podróbkę ( torebkę znanej zagranicznej marki) ?
Jeśli kupuje Panie ten produkt dla siebie (nie w celu dalszej odsprzedaży), to z żadnymi. .
W uchwale z 30.06.2008 roku w składzie siedmiu sędziów (sygn. I KZP 8/08/, opubl. w OSNKW 2008/7/52), Sąd Najwyższy "zachowanie nie będące < wprowadzeniem do obrotu > w rozumieniu art. 305 ust. 1 ustawy z dnia 30.06.2000 r. - Prawo własności przemysłowej (...), a polegające na udziale w dalszym obrocie towarami oznaczonymi podrobionymi znakami towarowymi , nie stanowi występku określonego w art. 291 Kodeksu karnego ani w art. 292 kodeksu karnego, wobec niewypełnienia znamienia < rzecz uzyskana za pomocą czynu zabronionego > . " Karany jest handel podróbkami, a nie ich nabywanie przez konsumentów.
Państwo w państwie....
A tak na szybko w necie:
https://www.youtube.com/watch?v=kmK1gAr-jZ4