Ja mam chyba Hitech 0.6 i 0.9, czasem zdarza mi się korzystać, nie przykręcam holdera, trzymam łapą przy obiektywie.
Filtry nie są takie drogie, możesz sobie kupić parę i popróbować :-)
Ja mam chyba Hitech 0.6 i 0.9, czasem zdarza mi się korzystać, nie przykręcam holdera, trzymam łapą przy obiektywie.
Filtry nie są takie drogie, możesz sobie kupić parę i popróbować :-)
Jeżeli filtr szary, to tylko połówka w systemie cokin (chińskie zamienniki).
Samą połówkę trzeba dość ciemną wybrać, sam mam 0.9 i wydaje mi się czasem za jasna.
Możliwość regulacja przebiegu horyzontu/linii przejścia ciemnego w jasne - bezcenna![]()
Dzięki![]()
Bezapelacyjnie połówka prostokątna, a nie nakręcana - powiedziano ci już dlaczego.Zamieszczone przez dawid_
Jesli filtry to nie żadne chińskie podróbki - utrata ostrości jest zauważalna nawet na zmniejszonych obrazkach. Jeśli już, to filtry Cokin lub najlepiej Hitech - różnica w cenie nie jest duża, a Hitech jest jednak bardziej uniwersalny - jakościowo nie podejmuje sie porównania (z twojego posta wnoszę, że na wyższą półkę się na razie nie porywasz)
Co innego holder i adapter - w tym przypadku spokojnie można zdecydowac się na podróbki, nie różnia się istotnie od oryginałów.
Z moich doświadczeń wynika, iz ok. 70-80% zdjęć wykonuj się filtrami 0,6 i 0,9 ND. 0,3 ND jest dość słaby, a 1,2ND jest tak silny, że trudno nie pokazać momentu przejścia na zdjęciu. No i rzadko zdarza się, aby różnica jasności między niebem i ziemia była aż tak duża (chyba że ktos chce przyceimnic białe niebo nad czarnoziemiem :Zamieszczone przez dawid_
)
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/
Takie glupie pytanieCzy Hitech i Cokin sa ze soba kompatybilne?
Czy maja inne holdery?
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Mam holder Cokina i filtry Hitecha. Wszystko pasowało do siebie, jak do tej pory![]()
Holder najlepiej kupic jak najtańszy made in china, nie wpływa on na jakość zdjęć, więc po co przepłacać.Zamieszczone przez dog_master
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Aha, dziekiPo prostu nie wiedzialam, czy rozmiarowo itd wejda
![]()
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Holdery pasują do każdej średnicy obiektywu?
Do każdej średnicy, do której kupisz adapterZamieszczone przez dawid_
Zestaw składa się z:
- adaptera - metalowego pierścienia o średnicy obiektywu, który przykręcacz do szkła (musisz kupić adapter na każą średnicę obiektywu jakiego uzywasz z filtrami),
- holdera - który zakładasz na adapter, niezależnie od średnicy
- filtra - który wsuwasz do holdera
Do tego przydatnym drobiazgiem jest dekielek zabezpieczający filtr przed zarysowaniem.
Chyba kiedyś wezmę sie do roboty i opisze toto dokładnie, z obrazkami...
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/