Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Filtr połówkowy.

dawid_
    Gość

Filtr połówkowy.

Noszę się z zamiarem kupna filtra połówkowego. Chciałbym spytać o różnice w zastosowaniu między filtrami: szarym a niebieskim.

Druga kwestia, to wybór pomiędzy systemem Cokin, a filtrem nakręcanym. Zaznaczam że będę fotografował z ręki i szybciej będzie mi przesunąć lekko kadr, zamiast bawić się filtrem.

pozdrawiam

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Re: Filtr połówkowy.

Cytat Zamieszczone przez dawid_
    Noszę się z zamiarem kupna filtra połówkowego. Chciałbym spytać o różnice w zastosowaniu między filtrami: szarym a niebieskim.
    Jak nazwa wskazuje - szary jedynie przyciemni a niebieski dodatkowo na tym przyciemnionym obszarze da niebieski zafarb. Osobiście wybrałbym szary jako bardziej uniwersalny, jak będziesz chciał to dowolną dominantę barwną nadasz w wyznaczonym przez siebie obszarze programem graficznym. W sumie niebieski do nieba w południe wydaje się ok ale już do zachodów/wschodów pewnie lepszy byłby tabaczkowy, czerwony itp... Wybrałbym szary ewentualnie kilka szarych o różnej gęstości i miękkości przejścia.
    Druga kwestia, to wybór pomiędzy systemem Cokin, a filtrem nakręcanym. Zaznaczam że będę fotografował z ręki i szybciej będzie mi przesunąć lekko kadr, zamiast bawić się filtrem.
    pozdrawiam
    Zdecydowanie coś w rodzaju Cokin/Hitech. Nakręcane polówki są IMHO bez sensu - pozbawiasz się możliwości przesuwania filtra w poziomie a rzadko fotografując krajobraz tam przebiega w kadrze horyzont. Gdybyś się decydował na Cokina warto wybrać te większe a więc P a nie A... Jak coś to pytaj o Cokina - mam 3 różne szare połówki tej firmy...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ale uwazaj, bo w filtrach nakrecanych filtr polowkowy szary jest szary, a nie neutralny - widac to np. na chmurach...

Mialam polowke GC-Grey Marumi, bylo okej, ale wlasnie... szara a nie nieutralna, no i slabo przyciemniala... Dla mnie idealem bylaby 2/3 nd 0.9 Ale to juz tylko Cokin i pochodne, a dla jednego filtra nie chce mi sie kupowac tego

Niebieska z kolei zaniebieszcza

Przydatne obie - z mlecznych chmur szarym niebieskiego nie zrobisz, za to szary wystarczy w zwykly, sloneczny dzien. Tak samo jak polar Aktualnie nie mam zadnej polowki, przyciemniam polarem i jest okej.

W polowce nakrecanej jest zawsze problem z precyzyjnym ustawieniem, zeby bylo prosto... Nawet niewielkie zmiany widac, w Cokinie jest to imho latwiejsze.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    A ja mam takie przyszłościowe dość pytanie.
    Jak ogólnie wiadomo najlepiej polara mieć nakręcanego, a połówkę kokaina.
    Czy da się to razem jakoś zmątować, tak żeby nie było winiety? Np. na 11-22 albo na tanim szerokim kącie którego nie ma
    Cokin polar jest do ****, a jak jest z hitechami? Jak w ogóle prezentuje się system hitecha (holdery itp) na tle cokina? W cokinie jest holder szerokokątny na tylko jeden filtr, więc jak będzie z winietą.

Miłych snów

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Switch - nie odpowiem na Twoje pytanie bo nie robiłem takich eksperymentów ale IMHO korzystanie z dwóch filtrów na raz nie ma większego sensu i nie chodzi mi o winietę a o jakość zdjęć. Osobiście albo wybieram polar albo połówkę - nawet abstrahując od utraty jakości nie widziałem potrzeby użycia oby filtrów jednocześnie.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Re: Filtr połówkowy.

pozdrawiam
    Nakręcany dzieli kadr na pół

w COKIN czy COKINO PODOBNYCH, ty ustawiasz gdzie ma być przejście

Prawdę powiedziawszy często w jednym ręku mam aparat w drugim filtr bez oprawki
    może z pośpiechu, może dla tego że szare pół za ciężko mi się suwa w oprawce. Ale zdecydowanie lepie jakiś prostokąt niż kółko w opracze, zwłaszcza że nie często się ustawia horyzont w połowie kadru

szary to szary - zmniejsza różnicę miedzy jasnym niebem a cieniami z założenia powinien być neutralny a więc nie fałszować kolorków. Niebieski - hmmm dla mnie to taki odpuścik

pozdrawiam
    Dobas

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Używałem filtrów firmy HOYA, polara w wersji slim z gwintem pozwalającym na dokręcenie mojej szarej połówki. Czasami tak robiłem, kiedy miało to uzasadnienie. Na 14mm taki zestaw już powodował ścinanie narożników. Na 11mm to już poważny problem. Jak pisał Oleryk, to na 11-22 jeden standardowy filtr już winietuje. Dopiero wersja slim nie daje winiety.
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    ja moich filtrów cokina najczęściej używam z ręki - bez holdera; jest tak moim zdaniem po prostu szybciej i nie jest to niewygodne.

nie bardzo wyobrażam sobie używanie nakręcanej połówki - przejście dokładnie w połowie kadru? toż to jakieś kajdany normalnie są.

dawid_
    Gość
    OK

Jaki filtr się najczęściej przydaje? Ile EV?

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Hmm, zalezy Ja mialam nd 0.6 i imho troche malo...

Polar + polowka da sie, przy dobrym ustawieniu [krecenie mordką kita + obrotowy polar + obrotowa polowka] wychodzi bardzo fajnie
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.