Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: Pierwszy wywołany negatyw

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pi-er17 Zobacz posta
    ...3 sec to 8min, a w kol. 1min to 12 minut...
    Chodzi o częstotliwość mieszania zawartości koreksu Intensywne mieszanie daje skrócenie czasu wywołania. Dużo równomierniejsze wywołanie jest związanie z ustawicznym (3 sek.) potrząsaniem i obracaniem hermetycznym koreksem, np. JOBO, albo starożytny Krokus 800/2000. Jeżeli koreks pozwala wyłącznie na obracanie szpulą, należy obracać z mniejszą intensywnością (1 min.), co da dłuższy czas wywołania. Ustawiczne mieszanie wywoływacza poprzez tylko obracanie szpuli może doprowadzić do powstania ciemniejszych smug wzdłuż całego filmu, więc nie może byc zbyt intensywne. Nie można również nie mieszać zawartości koreksu, gdyż powstaną wtedy ciemniejsze smugi w poprzek filmu.
    Pozdrawiam
    Jack

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dzieki Jacku
    Własnie się suszy. Chyba wyszło ok.
    Ja kiedyś miałem swój rytm wypracowany na podstawie zaleceń p. Tuszko i miałem jeden wywoływacz, D76d i jeden film 22DIN ORWO i teraz zgłupłem.
    Jeszcze raz dziekuje wam za pomoc.
    Mam jeszcze jedno pytanie. Gdzie kupić wode destylowaną. Wszędzie oferuja mi demineralizowaną , a zamiast Ludwika musiałem użyć zwilżacza produkcji Tetenala. Ludwik też tylko "smakowy" jest w sklepach. Nie wiem popijać go trzeba, czy co
    Szukając przepisów na różne takie znalazłem na forum nikona kilka na utrwalacze. Cytuję w całości może komuś sie przyda:
    A co myślicie o utrwalaniu Tiosiarczanem sodu? Jakies przepisy co do sporządzania takiego utrwalacza?
    Z notatnika małej gosposi:
    1 szklunka tiosiarczanu sodowego (krystalicznego), uzupełnić wodą do 1 litra i wybełtać

Knyf dla początujących woda musieć być ciepła, bo inaczej to można se do usranej śmierci bełtać i sie zabęłtać, a nie ubełtać.

A teraz wersje dla ambitnych:
    U 1
    Woda (40-50°) - 700 ml
    Tiosiarczan sodowy krystaliczny - 250 g
    Kwaśny siarczyn sodowy - 25 g
    Woda (15-20°) do ogólnej obiętości:
    1000 ml dla filmów
    1250 ml dla papierów

U 3 (garbujący)
    Woda (20-30°) - 700 ml
    Siarczyn sodowy bezwodny - 12 g
    Kwas octowy lodowaty 98% - 10 ml
    Ałun glinowo-potasowy 12 g
    Tiosiarczan sodowy krystaliczny - 250g
    Woda (15-20°) do ogólnej obiętości 1000 ml

U 4 (tropikalny)
    Woda (20-30°) - 700 ml
    Siarczyn sodowy bezwodny - 12 g
    Kwas octowy lodowaty 98% - 10 ml
    Ałun glinowo-potasowy 12 g
    Tiosiarczan sodowy krystaliczny - 200g
    Azotan amonowy - 40 g
    Woda (15-20°) do ogólnej obiętości 1000 ml
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    [...]Gdzie kupić wode destylowaną. Wszędzie oferuja mi demineralizowaną , a zamiast Ludwika musiałem użyć zwilżacza produkcji Tetenala. [...]
    W krótkim cytacie dwie kwestie. Woda demineralizowana jest wystarczająco dobra do rozpuszczania wywoływacza.
    Coście się ludziska tak zachwycili bieda-wspomnieniem z przeszłości - Ludwikiem? Zamiast korzystać ze zwilżaczy, które pozostają neutralne dla emulsji. Takie ludwiki, a własciwie detergenty i inne substancje ułatwiajace zmywanie tłuszczy wchodzą z czasem w reakcję z emulsją, co powoduje jej uszkodzenie. Oczywiście proces jest powolny z uwagi na minimalną ilośc detergentów, ale jednak postępuje. Mała szansa, aby wnuki mogły te negatywy oglądać.
    Pozdrawiam
    Jack

Awatar kmarekk
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    [quote=Smerf Maruda;143927]Na pewno wyjdzie dobrze. Plamki to kurz i troszkę zacieków, czy czego tam. quote]

na samym końcu płukania należy użyć środka powierzchniowo czynnego zwanego zwilżaczem np. Mirasolu
    http://www.tetenal.com.pl/go/_info/?id=633
    aby nie film nie łapał kurzu i przeciwdziałać zaciekom

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wodę destylowaną można dostać ( o ile ma sie znajomych) w wiekszych zakładach w których spawanie jest podstawą, całkiem za free i w wiekszych ilościach.
    rashood- Nikon D90-Nikkor 18-55 3,5-5,6 G VR, Nikkor AF 70-300 1:4-5,6 G, CPSPPX2... Ulubiona galeria www.1x.com

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Wodę destylowaną bez problemu można kupić na każdej większej stacji benzynowej... nie trzeba do tego żadnych znajomości
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez daghda Zobacz posta
    Wodę destylowaną bez problemu można kupić na każdej większej stacji benzynowej... nie trzeba do tego żadnych znajomości
    Ciekawe, bo mnie w moim miasteczku na kilku stacjach oferoweli demineralizowaną, a nie destylowaną
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Ciekawe, bo mnie w moim miasteczku na kilku stacjach oferoweli demineralizowaną, a nie destylowaną
    A to ciekawe... a w hipermarketach budowlanych i na działach samochodowych? No bez jaj, że nie ma - jeszcze Ci wyślę jedną 5l flachę z Zabrza przy okazji
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Na stacja tak jest choć na niektórych można dostać jednak destylowaną, ale po co przepłacać skoro w takich "przemysłowych" produkują na własne potrzeby dość sporo. Wystarczy sie pokręcić. Też można uderzyć do jakiegoś odpowiedzialnego i poprosić, i juz jakieś zaczątki znajomosci sie ma! I prawda jest taka że też nie widziałem destylowanej na półkach w "makrokeszach"
    rashood- Nikon D90-Nikkor 18-55 3,5-5,6 G VR, Nikkor AF 70-300 1:4-5,6 G, CPSPPX2... Ulubiona galeria www.1x.com

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    W aptece?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.