Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: FL-36R i FL-50R -> pytanie

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tomeko
    Cytat Zamieszczone przez krzychor6230
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602
    Jest pięćdziesiąt parę dolarów różnicy pomiędzy wersją R i nie R. Pytanie czy warto? Chyba warto (na pewno w USA).
    Przy FL-50 jest 80 dolarow zwrotu a wiec roznica wynosi ponad 130$, trzeba tylko spelnic pare warunkow, miedzy innymi sprawa pobytu/zameldowania na terenie usa.
    Podpinam się do wątku. Akurat za miesiąc wraca znajoma z usa i mogę się podłączyć do przywiezienia FL50 http://www.17photo.com/product.asp?id=260101 lub FL50R http://www.17photo.com/product.asp?id=260116 , różnica 160$. Czy warto dołożyć te 160$ tylko jako opcję rozwoju bo na razie nic nie zapowiada by 510 jakoś mógł wykorzystać R. Z drugiej strony trzeba się załatwiać zwrot.
    Jeśli 510 nie korzysta z R, a to całkiem świeży model i pewnie szybko go nie wymienisz na E3, to te 160$ można wydać ciekawiej niż na nie działającą funkcjonalność. Np dokładając jakieś 40$ znajoma mogła by przywieźć ci jeszcze ZD35mm. Dokładając niewiele więcej można by też nabyć Sigmę 24mm f/1.8.
    Znacznie więcej ci to da radości (jeśli masz tylko kitowe 14-42 i 40-150) niż funkcja R która u ciebie nie działa. Jeden otworzy przed tobą świat makro, a drugi umożliwi zdjęcia z krótkimi czasami w kiepskim świetle.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Ja jednak zdecydowałem się na Rkę - jeszcze nie testowałem - nie mam ze sobą puchy, ale 50R (i ZD35 przy okazji) wiozę - testy w niedzielę

W pudle dostałem: pokrowiec - porządny, podstawkę , dyfuzor , adapter - tego nie ma w "czystej" 50ce. W chwili obecnej to tylko $55 różnicy - IMO warto dopłacić i mieć coś na przyszłość, a nie od początku pakować się w stary sprzęt.

Pozdrawiam

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Chcialem tylko po cichu sie pochwalic ze zamowilem sobie w piatek FL-36 za Ł124. Dzis zamiast FL-36 doszla nowiutka, pachnaca FL-36R.
    Nie wiem jak cena sie ksztaltuje w Polsce ale mi sie wydaje ze to korzystny zakup.

Sklep w ktorym robilem zakupy to cameras2u.com

Pozdrawiam

Mieszka w
    Radzików
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No a ja zastanawiałem się i w sumie padło, że FL50R a tu znajoma dzwoni, że powrót się przyspieszył i nie mogła czekać na moją decyzję i sama się zarządziła i zamówiła mi FL50. Także moje dylematy się rozwiązały.
    E-510, ZD 14-42, ZD 40-150, CF SanDisk Ultra II 4GB

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    To ja się podepnę z pytaniem o współpracę E-400 z FL-36R (ale pewnie podobnie jest z 410 i 36-bez-R):
    nie bardzo rozumiem, jak działa ich współpraca, jeśli chodzi o wzajemna relację korekcji ekspozycji. W instrukcji napisano, że korekcja błysku ustawiona na lampie oraz na aparacie wzajemnie się sumują - i to się zgadza. Natomiast nie ma słowa o tym, jak się ten zestaw zachowuje, gdy na lampie ustawie korekcję błysku a na korpusie korekcję ekspozycji (oczywiście mówimy o trybach P,A,S). W Canonach te dwa parametry były niezależne i ustawienia na lampie dotyczyły tylko błysku a na korpusie tylko światła zastanego. W Olku natomiast wygląda to tak, jakby korekcja z korpusu odpowiednio modyfikowała moc błysku ale nie wpływała na światło zastane.
    Jednym słowem jeśli robię zdjęcie z lampa synchronizowaną na długich czasach, to nie mam możliwości na trybach P,A,S wpłynąć na prześwietlenie/niedoświetlenie tła, bo wszelkie manipulacje przy korekcji ekspozycji tylko wzmacniają lub osłabiają błysk.

Może ktoś z Was spotkał sie też z tym problemem? Czy tez dobrze mi się wydaje, że chcąc osiągnąć ww efekt, muszę przejść na manual?
    pozdr.
    g.

| OlyJedi Awatar IwoR
    Mieszka w
    Lublin/Skierniewice/Radom
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Mam nadzieje, że już R-ki przetestowane...
    I moje pytanie:
    Chciałem do e-1 i FL-50 kupić fl50R, czy ustawiona z boku będzie R-ka wyzwalana błyskiem BezR-ki? i co z automatyką TTL i przebłyskami?
    IwoR

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez IwoR
    Mam nadzieje, że już R-ki przetestowane...
    I moje pytanie:
    Chciałem do e-1 i FL-50 kupić fl50R, czy ustawiona z boku będzie R-ka wyzwalana błyskiem BezR-ki? i co z automatyką TTL i przebłyskami?
    IwoR
    Ni ma.

Do sterowania eRką musisz miec body, które to potrafi, albo drugą eRkę.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz

Nie rozumiem, czyli jak założe FL-50R na E-500, czy E-1 to będę mógł wyzwalać inną Rkę z zachowaniem pomiaru TTL?
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF
    Cytat Zamieszczone przez grizz

Nie rozumiem, czyli jak założe FL-50R na E-500, czy E-1 to będę mógł wyzwalać inną Rkę z zachowaniem pomiaru TTL?
    ZTCP to tak... ale w sumie nie jestem pewien :/ hmm
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Podepnę się pod temat. Powiedzcie mi proszę jaki jest komfort pracy po podpięciu FL50 do E-510? Mam na myśli lekki korpus i ciężką lampę (z bateriami jednak sporo cięższą od FL36)? Czy podczas manipulowania aparatem nie będzie mocno ciążyć? Nie będę miał wrażenia, że się wyrwie z sanek jak będę kadrował pionowo?