Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: FL-36R i FL-50R -> pytanie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602
    Jest pięćdziesiąt parę dolarów różnicy pomiędzy wersją R i nie R. Pytanie czy warto? Chyba warto (na pewno w USA).
    No właśnie - przyłączam się do pytania. Za tydzień lecę za ocean i oprócz 14-54 mam zamiar kupić 50kę - najprawdopodobniej Rkę. $50 jest bardzo kuszące, bo jeśli dobrze rozumiem to Rka posiada wszystkie cechy "nie-Rki".

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Sagarmatha
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Witam
    Czytałem artykuł na portalu olympusclub.pl i tam jest takie zdanie.

"Wykorzystując funkcję błysku zależnego lampy FL-50R oraz FL-36R mogą również współpracować z innymi lustrzankami Olympus o manualnym sterowaniu błyskiem, jak również z aparatami fotograficznymi serii Olympus SP obsługującymi tryb błysku zależnego. Ponadto obydwa modele lamp, mogą zostać sprzężone z dużą studyjną lampą błyskową."

Wykorzystując funkcję błysku zależnego czyli ?
    Czy przedbłysk lampy na sankach wywoła przedbłysk FL50R i aparat zmierzy światło dla obu czy po prostu FL50R ominie przedbłysk i odpali z całą mocą wraz z błyskiem głównym ?
    Jak taka R będzie współpracowała z E-510?
    Pozdrawiam

W 510ce (z tego co się orientuje) nie wykorzystamy funkcji "Wireless Flash" - tej którą nam daje Rka - w chwili obecnej tylko E-3 ma taką możliwośc i nie ma informacji o tym, czy będzie w przyszłości w innych modelach.

Jak masz 50$ to warto ją kupic - w celu wykorzystania w przyszłości - nidgy nic nie wiadomo

Pozdrawia

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    50$ to nie jest dużo
    gdybym dziś kupował w USA to wziąłbym FL-50R
    potencjalne robienie zdjęć z lampą ustawioną poza aparatem, nawet tylko jedną, znacznie zwiększa możliwości

Cena 50-200 z i bez SWD to duża różnica, w przypadku FL z R i bez już niewielka.
    Warto w tym przypadku wydać nieco więcj.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Rozumiem że JEDNA lampa z "R" nie da nam więcej światła (nie wykorzysta wbudowanej ani starej FL), a jedynie opcję błyskania w pewnej odległości od aparatu?
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    a jak mam podpiętą na stopce zwykłą fl50? To co? Mogę sterować?
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Dwa pytania mi się nasunęły czytając ten wątek:

1. Czy "obce" błyski będą zakłócać działanie systemu z lampami R? Mam na myśli np. jakieś weselicho, gdzie wujek Czesio i ciocia Kazia błyskają małpkami.
    2. Jak to będzie działać na polu (czyli na dworze). Czy czujniki (fotocele) zadziałają wtedy, kiedy będzie dużo światła? Czarno widzę sterowanie małą wbudowaną lampką na zewnątrz.
    Nie wiem jak będzie wyglądało sterowanie bezprzewodowe w lampach Olka z "R", ale mam już jakieś doświadczenia z bezprzewodowym wyzwalaniem Metz'ów, więc z Olkiem powinno być podobnie.

Do prawidłowego działania potrzebne są co najmniej dwie lampy z funkcją bezprzewodową. Taką funkcję należy aktywować w menu w każdej z lamp i wybrać dodatkowo pasmo nadawania (odpowiedni kanał komunikacji), gdyż bez takiego ustawienia żadna lampa nie wyzwoli drugiej i nie będzie kontrolowała parametrów jej błysku.
    W lampie znajduje się dodatkowy czujnik wyzwalania bezprzewodowego i jest to urządzenie sprzętowe. W celu uaktywnienia systemu dokonujemy próbnego błysku lampą ustawioną jako „master”, a lampy ustawiane w tryb podporządkowany „slave” odpowiadają z ok. 1s opóźnieniem. Od tego momentu system jest gotowy do pracy i lampy zależne sygnalizują to pulsującą diodą.

W pomieszczeniach bez żadnego problemu lampa jest wyzwalana zdalnie z odległości kilkunastu metrów (więcej nigdy nie próbowałem) i warunek „widzenia się lamp” nie do końca musi być spełniony. Ważne jest tylko by czujnik wyzwalania bezprzewodowego zwrócony był w stronę aparatu. Przeszkody w postaci zasłon, kotar, częściowych ścianek, czy filarów nie wpływają na funkcjonowanie systemu. Możliwe jest również wyzwolenie lampy w innym pomieszczeniu jeżeli fotografujemy przez otwarte drzwi z palnikiem skierowanym do góry, a osoba asystująca z drugą lampą może być nawet niewidoczna za drzwiami. Uzyskujemy wówczas poprawne naświetlenie pierwszego planu przed drzwiami, jak i motywu w drugim pokoju.

Obce lampy nigdy nie wyzwolą lamp sprzęgniętych w jeden system bezprzewodowy. Takie błyski są dla nich niezrozumiałe. W każdej chwili można zrezygnować ze współpracy nawet z lampami „R” działającymi w systemie. Wystarczy dezaktywować funkcję bezprzewodową „Co” lub zmienić kanał transmisji „Ad1, Ad2” w lampie „master”, a w przypadku chęci powrotu do błysku z kilku lamp, ponownie ją aktywować. Tak więc, nawet kilku fotografów z jednakowymi lampami nie spowoduje zamieszania na imprezie.

System automatyki działa dobrze i lampa „master” również bierze udział w naświetlaniu danej sceny. Jej rola zależny od błysku lamp „slave” i w przypadku braku błysku z lampy „slave” to „master” próbuje sam prawidłowo naświetlić całe ujęcie. Jeżeli wszystko działa poprawnie błysk generowany z lampy nadrzędnej ogranicza się do sterowania i ma charakter uzupełniający.

Spokojnie można stosować kilka lamp. Prześwietlenie nawet w małym pomieszczeniu jest niemożliwe. Do dyspozycji pozostaje korekta błysku +-3EV i wielki Metz 70MZ-5 posłusznie stosuje się do zasad określanych przez mniejszego 54MZ-4. Skierowanie palnika lampy sterującej do tyłu, a „slave” do przodu lub do góry wyzwala obydwa błyski wypełniając pomieszczenie światłem rozproszonym tylko w ilości wymaganej przez TTL lub automatykę lampy. Możliwe są dowolne sposoby ustawiania palników i nie ma to wpływu na poprawną pracę systemu. Pamiętać trzeba jedynie o skierowaniu czujników lamp podporządkowanych w stronę emisji światła z lampy sterującej lub odbijanego od ścian.

System bezprzewodowy Metz’a istnieje od lat i zachowuje swą kompatybilność z najnowszymi modelami. Dostępne są specjalne kostki SCA dla modeli MZ bez funkcji odbiornika fal, ale nadajnik jest już wmontowany w korpus lampy, a w menu istnieje możliwość aktywacji i wyboru pasma nadawania. W takiej kostce znajduje się odbiornik i po zainstalowaniu w miejsce dedykowanej stopki lampa staje się pełnoprawnym elementem systemu bezprzewodowego sterowania.

Jak jest w Olympusie – chyba wiemy. To pierwsza próba sterowania bezprzewodowego i stare lampy nie mają żadnych elementów wspomagających RC.
    Pojedyncza lampa z „R” nie wykorzysta starej FL, ani wbudowanej w innych korpusach, bo brak będzie zarówno nadajników jak i odbiorników sygnału w tych lampach. Taki nadajnik/odbiornik znajduje się obecnie tylko w korpusie E-3 i nowych lampach z „R”.
    Stara lampa FL również nie będzie mogła sterować błyskiem nowej z tego samego powodu - braku komunikacji.

Jak będzie to działać na dworze z małej lampki sterującej to nie wiem. Metz oferuje sterowanie bezprzewodowe jedynie w najsilniejszych lampach, gdzie najsłabsza bezprzewodowa 54MZ-4 jest porównywalna z najsilniejszą FL-50.

Jestem jednak przekonany, że Olek skorzystał z doświadczeń konkurencji i nowy system będzie co najmniej tak dobry jak w Metz’u. Kupując nową lampę warto dołożyć do wersji z systemem bezprzewodowym, nawet jak nie będziemy z niego zbyt często korzystać.

Pozdrawiam.

Cytat Zamieszczone przez dorjan
    Kupując nową lampę warto dołożyć do wersji z systemem bezprzewodowym, nawet jak nie będziemy z niego zbyt często korzystać.
    O - i to jest usprawiedliwienie dla wydania dodatkowych $$

Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

Pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Czy to oznacza że do E 510 lub 410 lampa z R sie przyda tak jak by byla bez R?

niestety tak jest - oba lusterka nie mają (obecnie) możliwości komunikacji "Wireless" - tylko E-3

Pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jest pięćdziesiąt parę dolarów różnicy pomiędzy wersją R i nie R. Pytanie czy warto? Chyba warto (na pewno w USA).
    Przy FL-50 jest 80 dolarow zwrotu a wiec roznica wynosi ponad 130$, trzeba tylko spelnic pare warunkow, miedzy innymi sprawa pobytu/zameldowania na terenie usa.

Mieszka w
    Radzików
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krzychor6230
    Przy FL-50 jest 80 dolarow zwrotu a wiec roznica wynosi ponad 130$, trzeba tylko spelnic pare warunkow, miedzy innymi sprawa pobytu/zameldowania na terenie usa.
    Podpinam się do wątku. Akurat za miesiąc wraca znajoma z usa i mogę się podłączyć do przywiezienia FL50 http://www.17photo.com/product.asp?id=260101 lub FL50R http://www.17photo.com/product.asp?id=260116 , różnica 160$. Czy warto dołożyć te 160$ tylko jako opcję rozwoju bo na razie nic nie zapowiada by 510 jakoś mógł wykorzystać R. Z drugiej strony trzeba się załatwiać zwrot.
    E-510, ZD 14-42, ZD 40-150, CF SanDisk Ultra II 4GB