no chyba nie jesli nadajnikiem/odbiornikiem eRek jest wbudowana. dowiemy sie dopiero jak ktos to kupi i sie pobawi. Swoja droga w jakims tescie czytalem ze sterowanie eRkami w E-3 odbywa sie przez ekran LCD a dokladniej przez czujnik w ekranie LCD![]()
no chyba nie jesli nadajnikiem/odbiornikiem eRek jest wbudowana. dowiemy sie dopiero jak ktos to kupi i sie pobawi. Swoja droga w jakims tescie czytalem ze sterowanie eRkami w E-3 odbywa sie przez ekran LCD a dokladniej przez czujnik w ekranie LCD![]()
To nie jest prawda. Na przednim panelu obok czujnika wykorzystywanego w trybie auto jest nowy czujnik odpowiedzialny za RC.Zamieszczone przez boomer
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
dobra, dobra, ale co z moim pytaniem? potwierdzasz, to co boomer napisał?Zamieszczone przez RadioErewan
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
To ważne, czy FLR-ka współpracuje z FL-ką czy nie.
Bo jeśli nie, to nie ma wielkiego sensu posiadanie równocześnie starej i nowej FL-ki. Rozważałem dokupienie do FL-36 nowej FL-50R, ale to nie ma sensu. Chyba lepszym rozwiązaniem byłaby sprzedaż FL-36 i kupno dwóch FL-36R (żeby wykorzystać dwa źródła światła). Koszt obu operacji byłby zbliżony, ale z uwagi na zalety FL-50 (szybsze ładowanie, moc przy użyciu jednej lampy) wolałbym opcję pierwszą. Tylko że ta opcja nie działa.
Chyba że Olek wypuści kostkę-upgrade-R do starych FL-ek.
Teoretycznie, jeśli to ograniczenia hardwarowe a nie softwarowe że wbudowana nie doświetla z R-ką, modele E-3xx z nowszym firmware, mogłyby wykorzystać stare FL-ki. Wbudowana daje sygnał, a błyskają wpięta w sanki FL-36 i stojąca obok R-ka.
Lampy Metz do Olków też tracą na wartości w stosunku do FL-xxR skoro nie współpracują razem. Szkoda...
Dużą zaletą serii E-3xx (oprócz dwóch matryc w E-330) było to, że można było doświetlać lampą wbudowaną mając podpiętą zewnętrzną. Mogło to być dodane do wszystkich modeli Olków przy użyciu FL-xxR, ale niestety, nie uwzględniono tego. I stare FL-ki tracą na wartości po wprowadzeniu nowych FLR-ek. Szkoda że nie pomyślano o współpracy.
Ale jeśli tak, jeśli można użyć starej FLki i nowej FLRki równocześnie, bo komunikacja będzie przez jakiś dodatkowy nadajnik w body, to super. Wtedy kupię sobie dodatkową R-kę (prawdopodobnie pięćdziesiątkę). Jeśli nie, to musiałbym sprzedać FL-kę by był sens zakupu R-ki, a i tak miałbym tylko jedną lampę. Kupowanie od razu dwóch R-ek raczej nie wchodzi w grę, wolę wydać wtedy kasę na 50-200 lub być może nowe stałki (jeśli się pojawią). Co pradwa R znacznie zwiększa użyteczność lampy (światło z boku, wiele lamp R, makro), ale chciałbym wykorzystać starą FL-kę, a wydawanie tyle kasy na zwykłą lampę z fotocelą to przesada. Za tą kasę (FL-50R) mogę kupić nie najgorszy zestaw do studio (statywy, lampki z fotocelą, parasolki), a może nawet przenośny z małym akumulatorkiem do zasilania lamp.
były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
jest: FF Canona
będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami
To myslimy tak samoZamieszczone przez Piotr_0602
Wlasnie brakuje mi w E3 mozliwosci korzystania jednoczesnie z FL36 i wbudowanej tak jak mialem w E-300, gdyby bylo to + mozliwosc sterowania eRka przy jednoczesnym blysku FL36 to dokupilbym tylko FL50R i byloby super. To ze sterowanie przez ekran LCD to sciema to wiem tylko smieje sie jak czytam takie super testy (ciekawe skad autorzy biora takie informacje). Pozostaje kwestia albo przetestowania sanek albo czekania czy przypadkiem nie pojawi sie wlasnie jakias przejsciowka/kostka ktora pozwoli na korzystanie z FL36 i wbudowanej, gdyby dalo rade odpalic FL36 i erke to sprawa zalatwiona
Na chlopski rozum jesli komunikacja i ustawianie parametrow odbywa sie przez wbudowana lampe (tzn siakis czujnik, odbiornik nadajnik) to nie da rady sterowac R przez zewnetrzna lampe. Domyslam sie ze odbywa sie to przez jakis port podczerwieni ale to tylko gdybanie
Napisałem wszystko co wiem. Nie ma takiego rysunku, na którym sterowanie odbywa się z FL50R. Może to niedopatrzenie. Widziałem tylko instrukcję do lampy.Zamieszczone przez grizz
Pozdrawiam
Lampy do Olków na www.bhphoto.com w USA (ostatnio tam kupowałem Zuiko):
Metz 58 AF-1 TTL 375$
48 AF-1 TTL 220$
FL-50R TTL 430$
FL-36R 230$
FL-36 178$
FL-50 375$
Wszystko "in stock".
Jest pięćdziesiąt parę dolarów różnicy pomiędzy wersją R i nie R. Pytanie czy warto? Chyba warto (na pewno w USA).
Radio - dali wam E3 do testowania, może by dali też FL-xxR?
To różnica. Jeśli R-ka jest odpalana lampą, można firmwarować do tej opcji wszystkie E-body. Jeśli potrzebne jakieś hardwarowe ustrojstwo, będa to miały tylko nowe modele (trzeba szybko wypuścić upgrade E510 i E410). Chyba że wypuścić Olek jakąś specjalną kostkę montowaną do sanek.
Chyba że można i tak, i tak (z tym że uruchamianie lampką będzie miało swoje ograniczenia). I to by było najlepsze.
I jeszcze dodatkowe kostki do upgradu starych FL-ek. Niech kosztują nawet te 100$.
Poza tym, skoro ma to być "otwarty system" pownny być też kompatybilne z Metzami.
O ile Olek szanuje starego klienta...
Ja bądź co bądź trochę kasy Olkowi zostawiłem.
Zobaczymy za miesiąc co jeszcze pokaże, mam nadzieję że się nie zawiodę i przekonam się do dalszych zakupów.
W zeszłym roku nie było na magazynie.Zamieszczone przez Piotr_0602
Dwa pytania mi się nasunęły czytając ten wątek:
1. Czy "obce" błyski będą zakłócać działanie systemu z lampami R? Mam na myśli np. jakieś weselicho, gdzie wujek Czesio i ciocia Kazia błyskają małpkami.
2. Jak to będzie działać na polu (czyli na dworze). Czy czujniki (fotocele) zadziałają wtedy, kiedy będzie dużo światła? Czarno widzę sterowanie małą wbudowaną lampką na zewnątrz.