Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Wątek: Gizio - pierwsza fotka lustrzanką - E510

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gizio
    dzięki za rady. widze że jeż niedługo zrobie idealne zdjęcie. narazie poczekam na odpowiednią pogodę bo zachmużenie jest za duże i zrobie kilka rawów. potem spróbuje programem poprawić. ale musze przyznać że jestem wrogiem takich metod. bo dla mnie zdjęcie kończy sie z chwilą naciśnięcia migawki. potem to już grafika komputerowa.
    co jeszcze mi sie podoba to to że niebo błękitne na góże robie sie ciemniejsze, bardzo fajny efekt. w terenie nizinnym lepszy byłby filtr z przejściem twardym, ale ten z miękkim też jest ciekawy. błękitne niebo robi sie też filtrem szarym czy niebieskim?
    Przy okazji polecam sobie zainstalować FireFoxa wraz z wtyczką sprawdzającą ortografię. Nie traktuj tego złośliwie, temat był już do bólu wałkowany na forum.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gizio
    mam na kitowce 14-42 i 40-150. na wiosnę kupuje 35makro ale do niego pewnie wcale filtry sie nie przydadzą. więc potrzebuje P czy A i jaki gwint?
    niech ktoś napisze co ten Mariush ma i ile za to chce?

ogólnie poszukuje 2 filtrów połówkowych z miękim przejściem niebieskiego i chyba z twardym szarego.
    raczej polecałbym P po ewentualnej przesiadce na 14-54 nie będziesz musiał kupować nowych filtrów tylko adapter za 17 zł.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    przepraszam za błędy ale mam dysgrafie czy dysortografie, nie wiem jak to sie nazywa ale wcale nie rozróżniam liter i raz pisze żąćń a za chwile zacn.
    E-510 14-42mm + 40-150mm
    N95 8GB Carl Zeiss AF 5mpx
    SP 500 uz
    CMEHA

Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Nie no jasne, ja rozumiem, że to "siła wyższa"
    Czekamy na kolejne fotki

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    niestety nadal z serii ,,pierwsze fotki'' , mam nadzieje że w końcu bede bardziej zadowolony albo mniej krytyczny.

7. ciekawa historia. po prostu podniosłem aparat i zrobiłem zdjęcie niczemu.
    po obejrzeniu na komputerze jakoś mi się spodobało i już zostało. niestety widać na dole dom i linie prądu. to co mi się podoba to takie delikatne kolory nieba i to przejście od niebieskiego do pomarańczowego ale te kolory takimi nazwać jest trudno. i to drzewo akacji, nie całe lecz tylko korona, bardzo delikatna oraz bardzo mocna.

8. jabłko które nie spadło na jesieni. wisi samotnie na drzewie nękane wiatrem i chorobami. ciekawe czy jeszcze tam jest?

Jutro niedziela wiec może jak pogoda dopisze to złapie coś jeszcze.
    E-510 14-42mm + 40-150mm
    SP 500 uz
    CMEHA

Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    7. Faktycznie niebo delikatne, na drugi raz zadbaj jeszcze o dół i będzie całkiem nieźle.
    8. Co do jabłka - takie sobie, w zasadzie ciężko przy takich fotkach o oryginalność.

Alleg_pl
    Gość
    8. niebo fajne, czarne drzewa, nice.. ale ucialbym je ciut wyzej zeby tego czegos (krecha) w lewym dolnym nie bylo

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    wiem że 40-150 to troche za małe powiększenie ale narazie musi wystarczyć. a chciałbym zrobić zdjęcie księżyca. i moje pytanie to jak ustawić parametry aparatu żeby nie przejaśnić księżyca anie nie zaciemnić. sądze że te ustawienia są takie same albo bardzo podobne w każdym zdjęciu bo przecież każde zdjęcie jest takie samo (czarne tło i jasny punkt).
    jakimi obiektywami do tak dalekiego zasięgu robicie mu zdjęcia(coś tańszego bo takich zdjęć wykonuje bardzo mało)?
    E-510 14-42mm + 40-150mm
    SP 500 uz
    CMEHA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Mozna uzyć jakiegoś manualnego szkła. Ja użyłem Jupitera 200/4, ale to nadal za małe powiększenie. Żeby to ładnie wyglądało potrzeba minimum 600mm (po cropie). Dla księżyca nie potrzeba długich czasów. Nie pamiętam już dokładnie, ale przy przesłonie 4 miałem na pewno krócej niż 1/100 s dla ISO100.

Mozna użyć obiektywów lustrzanych Rubinar/MTO 500mm i 1000mm ze stałym światłem 8 ( w pierwszym przypadku) i 10.5 w drugim. Obiektywy te są w cenie około 500 zł. Po przeliczeniu na olka mają odpowiednio 1000mm i 2000mm.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    a czy mógłbym prosić o jakieś poglądowe fotki z takich obiektywów. bo cena i parametry są super. tak duże powiększenie jest super do samolotów czy księżyca a jak z ptakami?
    czekam na zdjęcia bo widze że chyba znajdę coś dla siebie.
    E-510 14-42mm + 40-150mm
    SP 500 uz
    CMEHA