Przy okazji polecam sobie zainstalować FireFoxa wraz z wtyczką sprawdzającą ortografię.Zamieszczone przez gizio
Nie traktuj tego złośliwie, temat był już do bólu wałkowany na forum.
![]()
raczej polecałbym P po ewentualnej przesiadce na 14-54 nie będziesz musiał kupować nowych filtrów tylko adapter za 17 zł.Zamieszczone przez gizio
przepraszam za błędy ale mam dysgrafie czy dysortografie, nie wiem jak to sie nazywa ale wcale nie rozróżniam liter i raz pisze żąćń a za chwile zacn.
E-510 14-42mm + 40-150mm
N95 8GB Carl Zeiss AF 5mpx
SP 500 uz
CMEHA
niestety nadal z serii ,,pierwsze fotki'' , mam nadzieje że w końcu bede bardziej zadowolony albo mniej krytyczny.
7. ciekawa historia. po prostu podniosłem aparat i zrobiłem zdjęcie niczemu.
po obejrzeniu na komputerze jakoś mi się spodobało i już zostało. niestety widać na dole dom i linie prądu. to co mi się podoba to takie delikatne kolory nieba i to przejście od niebieskiego do pomarańczowego ale te kolory takimi nazwać jest trudno. i to drzewo akacji, nie całe lecz tylko korona, bardzo delikatna oraz bardzo mocna.
8. jabłko które nie spadło na jesieni. wisi samotnie na drzewie nękane wiatrem i chorobami. ciekawe czy jeszcze tam jest?
Jutro niedziela wiec może jak pogoda dopisze to złapie coś jeszcze.
E-510 14-42mm + 40-150mm
SP 500 uz
CMEHA
8. niebo fajne, czarne drzewa, nice.. ale ucialbym je ciut wyzej zeby tego czegos (krecha) w lewym dolnym nie bylo![]()
wiem że 40-150 to troche za małe powiększenie ale narazie musi wystarczyć. a chciałbym zrobić zdjęcie księżyca. i moje pytanie to jak ustawić parametry aparatu żeby nie przejaśnić księżyca anie nie zaciemnić. sądze że te ustawienia są takie same albo bardzo podobne w każdym zdjęciu bo przecież każde zdjęcie jest takie samo (czarne tło i jasny punkt).
jakimi obiektywami do tak dalekiego zasięgu robicie mu zdjęcia(coś tańszego bo takich zdjęć wykonuje bardzo mało)?
E-510 14-42mm + 40-150mm
SP 500 uz
CMEHA
Mozna uzyć jakiegoś manualnego szkła. Ja użyłem Jupitera 200/4, ale to nadal za małe powiększenie. Żeby to ładnie wyglądało potrzeba minimum 600mm (po cropie). Dla księżyca nie potrzeba długich czasów. Nie pamiętam już dokładnie, ale przy przesłonie 4 miałem na pewno krócej niż 1/100 s dla ISO100.
Mozna użyć obiektywów lustrzanych Rubinar/MTO 500mm i 1000mm ze stałym światłem 8 ( w pierwszym przypadku) i 10.5 w drugim. Obiektywy te są w cenie około 500 zł. Po przeliczeniu na olka mają odpowiednio 1000mm i 2000mm.
ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/emil.dzemski, blog http://dzemski.blogspot.com
a czy mógłbym prosić o jakieś poglądowe fotki z takich obiektywów. bo cena i parametry są super. tak duże powiększenie jest super do samolotów czy księżyca a jak z ptakami?
czekam na zdjęcia bo widze że chyba znajdę coś dla siebie.
E-510 14-42mm + 40-150mm
SP 500 uz
CMEHA