Potwierdzam (z E-1)Zamieszczone przez dzemski
Potwierdzam (z E-1)Zamieszczone przez dzemski
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/
Mam akurat w domku 3 pięćdziesiatki. Właściwie dwie pięćdziesiątki i jedna 55-kę.
Strzeliłem kilka fotek kwiatuszka dla porównania.
Po kolei (od lewej) CZJ Tessar 2.8/50mm, przyslona 2.8 i 5.6:
Revuenon Tomioka, 1.4/55mm, przysłony 1.4, 2.0, 2.8 i 5.6:
No i Zuiko Digital 2/50mm macro. po kolei 2.0, 2.8 i 5.6.
Oceniajcie sami![]()
serwis skalibrujeZamieszczone przez ksb
dlatego nie ma co sie sugerowac jakims konkretnym egzemplarzem, kupujemym zamawiamy kuriera z dhl i slemy za free na koszt serwisu na kalibracje
za 2 tyg mamy obiektyw z powrotem
tez sie zastanawiam nad ta sigma,
a ktos moze powiedziec jak wyglada skala ostrosci? ile metrow jest przed nieskonczonoscia?
Tak się zastanawiam co właściwie staramy się udowodnić tym wątkiem?
Bo fizyki się nie da oszukać, GO w 4/3 dla takiego samego kadru (z dokładnością do proporcji obrazu) zawsze będzie większa niż w APS-C, że o FF nie wspominając.
Pytanie czy to jest wadą? Niekoniecznie, mnie zwykle częściej brakuje GO niż mam jej za dużo. 135mm 2.8 muszę przymykać często do F4, albo i więcej, a światła jakby mało.
Ważne żeby zdawać sobie sprawę z ograniczeń systemu. Kupowanie 4/3 do ekstremalnych portretów, gdzie potrzebna jest "papierowa" GO to pomyłka, tam najlepiej sprawdzi się średni format, albo od biedy FF. Ale IMHO w "zwykłym" amatorskim pstrykaniu, problem GO w 4/3 to zwykle wymysł zwolenników konkurencji![]()
Nic nie udowadniać, ale pokazać, ze GO w 4/3 jest w 98% wystarczająca
Bo niektórzy potrafią niektórym takie bzdety w głowie zamieścić, że Ci drudzy myślą, że 4/3 to jak kompakt.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
I po to ten tematZamieszczone przez MAF
![]()