Strona 12 z 15 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 146

Wątek: 4/3 i mała GO

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Dorjan: Podoba mi się jakość fotki z tego Flektogona 2,8/20. Interesuje mnie czy było to korygowane na komputerze --czy nie daje mydełka na 2,8 faktycznie? --pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Szczerze mówiąc to Flektogon 20/2,8 w połączeniu z E-1 mnie nie zachwyca. Jego główną wadą jest właśnie „mydełko” i to nie tylko na f:2,8. Praktycznie taką ogniskową mamy w każdym standardowym zoomie.
    Dawniej było to najlepsze kolinearne (bez zniekształceń beczkowatych i poduszkowatych) szerokie szkiełko pod M/42. Przy mniejszych cyfrowych matrycach straciło swój główny atut. Jest to oczywiście pięknie zbudowany obiektyw i ma możliwość wkręcenia każdego filtra 67mm. Na pewno nie zdecydował bym się na zakup tego obiektywu do korpusu z matrycą mniejszą niż FF.

Najczęściej żadnych fotek nie koryguję w programach komputerowych. Nie posiadam nawet PS’a. Wszystkie prezentowane zdjęcia są obrabiane w OM. Po wywołaniu są jedynie zmniejszane i wyostrzane. Bardzo rzadko korzystam z kadrowania lub zmiany BB. E-1 wymusza poprawność kadrowania już w fazie naciskania na spust. W każdej fotce są dostępne exif’y.

Zmniejszenie pliku do wymiarów 800x600 i lekkie wyostrzenie likwiduje efekt „mydełka” Flektogona i fotki wyglądają dobrze, ale na pełnym pliku widać różnicę na korzyść Zuiko. Jako jasną stałkę zdecydowanie preferuję ZD 50mm.

Dla porównania dwie fotki. W wątku miało być o najmniejszej GO, a w przykładach poniżej wychodzi co innego, ale trudno przynajmnie przysłony są o najmniejszych wartościach.

Flektogon 20/2,8 na f:2,8

ZD 50/2 na f:2,0

Pozdrawiam.

Marcin510
    Gość
    Dorjan,
    chodzilo mi dokladnie o to o czym ty piszesz ale ja nieprecyzyjnie sie wyrazilem
    a ty dokladnie sprostowales wszystko prawda

z tym ze podajesz akurat jako przyklad dosc extremalnie szeroki obiektyw 20mm ktory ma naprawde duza GO
    w olku to on jest srednio szeroki, ale w ff bylby juz raczej ultra wide
    na nim nie zbudujesz 2 planu w krajobrazie, racja

i wiem ze takie obiektywy maja max do 2 metrow i potem juz nieskonczonosc, mam sigme 10-20 ktora ma do 1 metra skale,

ale np w 29mm mozesz naostrzyc na obiekty do 4 metrow, i to tez jest szeroko w ff

oczywiscie ze nie bedzie na takim obiektywie zblurowanego bokeha , jedynie tyl bedzie troszke nieostry ale odrozniajacy sie jako 2 plan

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    W kadrze jest jasne niebo, więc przydałoby się założyć maskę z tekturki do adaptera --powinna sporo zmniejszyć mydełko. Mnie w tej 20 czyli 40-ce podoba się manualna skala odległości, ale dam sobie spokój po Twojej ocenie--dzięki
    (kiedyś miałem wersję 4/20 tego Flektogona --w analogu była dobra)

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marcin510
    ...
    ale np w 29mm mozesz naostrzyc na obiekty do 4 metrow, i to tez jest szeroko w ff

oczywiscie ze nie bedzie na takim obiektywie zblurowanego bokeha , jedynie tyl bedzie troszke nieostry ale odrozniajacy sie jako 2 plan
    Nie jestem pewny, czy Ci się uda w FF osiągnąć zadowalające wyniki.

Sam nigdy nie zastanawiałem się jak uzyskać małą GO przy dużych odległościach. W fotkach krajobrazowych nie przeszkadza, a w makro najczęściej brakuje. Podpiąłem dzisiaj do E-1 Pentacon’a 2,8/29mm i kombinowałem jak uzyskać z takiego zestawu rozmycie drugiego planu. Nawet przy tak ekstremalnych motywach nie osiągnąłem pozytywnego wyniku.

Z podpiętym ZD 14-54mm na 14mm też nie ma co szukać braku GO. Tym razem nie zapomniałem o filtrze CPL.

Maleńka szyszka wygląda już przyzwoicie, ale to 54mm i mała odległość.

Irek50, może te stare manualne obiektywy kiedyś były świetne, ale nie mam do nich przekonania. Czasami podpinam coś do przetestowania jednak wygląda to zawsze gorzej w porównaniu do moich Zuiko. Każdą fotkę manualem też da się zrobić, tylko sądzę że zachwyty nad ich jakością wynikają głównie z niewielkiej ceny, chociaż za niektóre kultowe szkiełka można wydać nawet 1000zł.
    Czy warto?

Pozdrawiam.

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dorjan
    Irek50, może te stare manualne obiektywy kiedyś były świetne, ale nie mam do nich przekonania. Czasami podpinam coś do przetestowania jednak wygląda to zawsze gorzej w porównaniu do moich Zuiko. Każdą fotkę manualem też da się zrobić, tylko sądzę że zachwyty nad ich jakością wynikają głównie z niewielkiej ceny, chociaż za niektóre kultowe szkiełka można wydać nawet 1000zł.
    Czy warto?
    A znajdziesz mi 50/1.4 z AF?
    Fuji S5 Pro

Awatar burbot
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mathu
    Czy warto?
    Dlaczego by nie np. 30mm F1.4 EX DC HSM do 4/3
    lub coś podobnego z http://www.4-3system.com/modules/lenses/
    DMC-G2 & E-510 & 14-54 mm & 9-18 mm & 14-42 & FL-36 & MMF-2

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez burbot
    Cytat Zamieszczone przez mathu
    Czy warto?
    Dlaczego by nie np. 30mm F1.4 EX DC HSM do 4/3
    lub coś podobnego z http://www.4-3system.com/modules/lenses/
    Przepraszam, bo nie bardzo rozumiem - chcesz mi powiedzieć, że 50/1.4 = 30/1.4?
    Fuji S5 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Lakuta
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    o kurcze , niezła dyskusja
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p7317901_184.jpg
Wyświetleń:	74
Rozmiar:	199,3 KB
ID:	3307  

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Lakuta
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dzień dobry Panowie, jak się bawicie?