Strona 11 z 15 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 146

Wątek: 4/3 i mała GO

Marcin510
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dzemski
    marcin: napisałeś dokładnie tak, że na FF najlepiej uzyskać małą GO, co niestety nie jest prawdziwe.

Marcin510 napisał:
    wszedzie, ale chyba najlatwiej na plenej klatce, to oczywiste
    właśnie chodzi o to zdanie.

W amatorkich konstrukcjach wszędzie jest ciężko, nawet przy FF. Zastanawiam się tylko po jakiego gdzyba potrzeba Ci takiej GO. Piszesz, że chciałbyś mieć GO wybiórczą przy pewnej odległości w szerokim kącie. Niestety jest to niemożliwe. Praw fizyki nie zmienisz. Nie dość, że sam szeroki kąt ma już problem z małą GO, to jeszcze chcesz ją mieć w dużej odległości. Bzdura straszna.

duza odleglosc to pojecie wzgledne, bo w ff ta odleglosc bedzie 2x wieksza niz w olku
    i przy tej 2x wiekszej odleglosci da sie juz skonstruowac wyraznie oddzielony 2 plan

przykladowo

przy obiektywie 29mm masz do 4 metrow ostrzenie lub nieskonczonosc, 29mm to jest szeroko w ff
    i do 4 metrow obejmiejsz dosyc duzo krajobrazu tym obiektywem
    i masz za tym ladny drugi plan

stoisz na skraju zagajnika, masz kilka fajnych drzewek, w oddali kolejne
    cykasz, pierwsze drzewa ostre, tylnie nieostre, liscie, galezie tylnich nieostre, masz wyrazny 2 plan
    jest super efekt 2 wymiarowego zdjecia i masz duzy wycinek krajobrazu

a teraz olek

a w olku? musisz miec obiektyw 15mm, skala ostrzenia przy takim obiektywie bedzie chyba z 1 metr i jak tu zrobisz sobie 2 plan??
    nie bedzie zadnego efektu rozmycia 2 planu bo bedzie tylko 1 plan, ostrzenie na nieskonczonosc

to jest ta oslawiona plastyka w pelnych klatkach,
    duzo latwiej uzyskac te 2 plany
    w olku i innych apsc w wielu przypadkach jest to w ogole niemozliwe do uzyskania

oczywiscie ma to tez swoje zalety, takze w landscape, wszystko jest ostre, nie trzeba tak przymykac przeslon jak w pelnych klatkach

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    aleś się czepił człowieku. Napisałeś głupotę i koniec.

świat fotograficzny nie kończy się tylko na ff i olku.

Nikt Ci nie każe siedzieć w tym systemie, sprzedaj e510 bo optycznie Ci nie odpowiada. A pisanie o różnicach GO, jak wszyscy to i tak wiedzą uważam za stratę czasu.

Wiesz, idąc Twoim tokiem myślowym okazuje się, że Olek w makro jest o wiele lepszy niż FF (i taka jest prawda).

Są zalety w jednym systemie i wady, tak samo w innych. Sprzętowy onanizm to choroba.

| OlyJedi Awatar lcf
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Tak btw. jak ktoś chce krajobrazy z małą GO, to nie lepiej od razu w średni format uderzyć zamiast jakimiś małoobrazkowymi pół-środkami się zadowalać? ;)

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Brak GO, 40-150/3.5-3.5 przy 3.5 + Raynox DCR250

Tu także brak GO (odwrócony Zenitar 50/1.7@1.7):

Marcin510
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dzemski
    aleś się czepił człowieku. Napisałeś głupotę i koniec.

świat fotograficzny nie kończy się tylko na ff i olku.

Nikt Ci nie każe siedzieć w tym systemie, sprzedaj e510 bo optycznie Ci nie odpowiada. A pisanie o różnicach GO, jak wszyscy to i tak wiedzą uważam za stratę czasu.

Wiesz, idąc Twoim tokiem myślowym okazuje się, że Olek w makro jest o wiele lepszy niż FF (i taka jest prawda).

Są zalety w jednym systemie i wady, tak samo w innych. Sprzętowy onanizm to choroba.
    nie chodzi o to, stwierdziles ze moje rewelacje sa z sufitu,
    wiec stad moje wywody i brak ci argumentu na sufitowosc moich twierdzen bo to co pisze to oczywista oczywistosc

w cale nie czepilem sie olka, to super aparat i bardzo go lubie i prawdopodnie kupie sobie 430skte bo bedzie mala ze stabilizacja

chcialem jedynie wtracic mala dygersje na temat tej go w olku

a ze makra sa lepsze na olku niz w 5d to oczywiste

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    ten brak ostrości pewnie zamierzony - ale do mnie nie trafiają ostatnie 2 sztuki.
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marcin510
    duza odleglosc to pojecie wzgledne, bo w ff ta odleglosc bedzie 2x wieksza niz w olku
    i przy tej 2x wiekszej odleglosci da sie juz skonstruowac wyraznie oddzielony 2 plan
    przykladowo
    przy obiektywie 29mm masz do 4 metrow ostrzenie lub nieskonczonosc, 29mm to jest szeroko w ff
    i do 4 metrow obejmiejsz dosyc duzo krajobrazu tym obiektywem
    i masz za tym ladny drugi plan

stoisz na skraju zagajnika, masz kilka fajnych drzewek, w oddali kolejne
    cykasz, pierwsze drzewa ostre, tylnie nieostre, liscie, galezie tylnich nieostre, masz wyrazny 2 plan
    jest super efekt 2 wymiarowego zdjecia i masz duzy wycinek krajobrazu

a teraz olek

a w olku? musisz miec obiektyw 15mm, skala ostrzenia przy takim obiektywie bedzie chyba z 1 metr i jak tu zrobisz sobie 2 plan??
    nie bedzie zadnego efektu rozmycia 2 planu bo bedzie tylko 1 plan, ostrzenie na nieskonczonosc

to jest ta oslawiona plastyka w pelnych klatkach,
    duzo latwiej uzyskac te 2 plany
    w olku i innych apsc w wielu przypadkach jest to w ogole niemozliwe do uzyskania

oczywiscie ma to tez swoje zalety, takze w landscape, wszystko jest ostre, nie trzeba tak przymykac przeslon jak w pelnych klatkach

Nic z tego nie rozumiem. Poplątałeś się zupełnie.
    Jaka 2x większa odległość w FF?
    Co ma wspólnego skok skali z ustawianą odległością?

Przy jednakowej ogniskowej dla zachowania tego samego pola widzenia obiektywu w przypadku FF odległość trzeba zmniejszyć 2x i dzięki temu parametrowi uzyskamy mniejszą GO.

Przy utrzymaniu tej samej odległości należy w 4/3 skrócić ogniskową 2x, aby uzyskać podobne pole obrazowe i w tym przypadku krótsza ogniskowa jest czynnikiem zwiększającym GO.

Przy tej samej odległości i ogniskowej zarejestrujemy w Olkach 4x mniejszą powierzchnię fotografowanego obiektu, ale wielkość GO będzie jednakowa jak w FF.

Mały skok skali przy posługiwaniu się AF nie ma najmniejszego znaczenia, gdyż i tak ostrość zostanie ustawiona na interesującym nas elemencie, a pozytywnie wpływa to na szybkość AF. Manualnych ustawień łatwiej i precyzyjniej dokonamy oczywiście przy długim skoku skali.

Już widzę to komponowanie krajobrazu z selektywną GO i szerokim obiektywem. Przy 4m i f:2,8 na obiektywie będziesz miał wszystko ostre od 2m do nieskończoności. Zapomnij o nieostrych lub ostrych gałązkach i liściach oddalonych o kilkanaście lub kilkadziesiąt metrów od aparatu. To nie jest teleobiektyw. Rejestrujesz przestrzeń rozciągającą się na kilkadziesiąt metrów szerokości i takich szczegółów z drugiego planu nie widać. Stosowanie obiektywów o ogniskowych poniżej 50mm praktycznie uniemożliwia kontrolę GO jeśli obiekty są oddalone co najmniej o kilka metrów.

Łatwiej uzyskać mniejszą GO w FF, ale nie przy krajobrazach i szerokich kątach obiektywów. To żadna tajemnica, że dwukrotne zwiększenie odległości powoduje czterokrotny przyrost GO, a dwukrotne skrócenie ogniskowej (przy dużych odległościach przedmiotowych) również czterokrotnie powiększy GO. Wpływ ogniskowej na GO przy małych odległościach (makro) jest praktycznie pomijalny. Jedynie przysłona zachowuje liniową proporcjonalność do GO. Wystarczy więc zwiększyć otwór przysłony o jedną działkę by GO była porównywalna z APS-C, a zmiana o 2EV dorównałaby już FF, tylko gdzie znaleźć te dwie brakujące działki.

Zobacz jak wygląda skala na szerokim obiektywie.

Flektogon 20/2,8

I żeby nie było OT - techniczna fotka z małą GO.

A teraz świeża fotka wykonana E-1 z prezentowanym wyżej Flektogonem. Przy ogniskowej 20mm z f:2,8 i ustawieniem odległości na ok.3m. Tutaj cała fotka to GO od początku do końca i nie jest to wina 4/3, bo przy FF byłoby podobnie.

Dla porównania ten sam „wędrujący pieniek” z ZD 50mm. Tutaj już GO można spokojnie określić.

Na zakończenie jeszcze dwie fotki z małą GO. Wiosna idzie i zimy już chyba nie będzie.

Kwitnący mech.

Wrzos

Pozdrawiam.

rocco
    Gość
    Dorjan, (proszę wybaczyć OT) jestem pełen uznania nie tylko dla Twoich zdjęć ale również dla Twojego poziomu wiedzy o technice fotograficznej i sposobu, w jaki potrafisz ją przekazać.
    Właśnie wczoraj buszowałem po wątkach o lampach Metza i to właśnie z Twoich postów, uzyskałem najwięcej konkretnych i zrozumiale przekazanych, informacji.
    Chociaż to nie ten wątek, to chcialem wyrazić Ci moje uznanie i podziękować za włożony czas i zaangażowanie

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Dorjan: wykład bdb. Na jednym ze zdjęć widzę jakiś porost, a nie mech