Najtańsza lampa rzucająca czerwony wzorek jaką wypatrzyłem to metz 32mz3 z kostką sca3202m5 - dostępne na rynku wtórnym. Lampa w bdb stanie ok 80zł, kostkę sca używkę znalazłem kiedyś za 150. Wspomaganie AF ładnie chodzi z E330. Ogólnie lampa w trybie auto pracuje ok (w aparacie najlepiej na manual) i nie trzeba często korygować jak pstrykasz cały czas w podobnych warunkach. Dla niektórych kłopotliwe może być ustawianie parametrów - osobno trzeba zrobić to na lampie i osobno w aparacie.
Trochę drożej kupisz np coś z serii 40MZ3 wtedy jest pełna komunikacja z aparatem, czyli jak ustawisz w aparacie to na takie parametry ustawi się lampa.
Bawiłem się nimi troszkę i osobiście wolę jednak tą prostszą wersję 32 bez wodotrysków. 40MZ przy pstrykaniu z odchyloną głowicą albo z dyfuzorem zazwyczaj trochę niedoświetla i trzeba mozolnie korygować guzikologią, a jak włączysz aparat ponownie to nie zapamiętują się ustawienia. Opcja korekcji siły błysku w body E330 nie działa z metzem.
Ogólnie trzeba przyznać, że FL jednak dają lepszy komfort zabawy: łatwo się koryguje ustawienia, lampy zamocowane na body automatycznie wyłączają się i wyłączają wraz z aparatem, jest tryb FP (czego nie ma w starych metzach), jest tryb ttl - w sumie przydaje się na polu, lub na dworze jak ktoś z Warszawy.
Kolejna sprawa, która poprawi sprawność AF w 330 to oczywiście 14-54, ale to już zapewne doczytałeś...
Jeszcze jedno na plus dla metza vs FL bez znaczka R.. bo rozważamy zdalne sterowanie. Kostka sca 3202xx ma wbudowaną fotocelę na drugi błysk, tak więc można odpalać ją zdalnie za pomocą wbudowanej lampy w aparacie lub za pomocą FL-ki założonej na sankach aparatu.
FLxxR jako lampa dodatkowa ma ponoć tą przewagę, że możesz korygować zdalnie parametry za pomocą aparatu (niemożliwe dla E330)- gdzieś wyczytałem, jeśli źle piszę to proszę o sprostowanie.
Nawiasem mówiąc to trochę lipa by była jeśli FLxxR posiadając wbudowaną fotocelę nie działałaby jako slave tak jak metz z wszystkimi olkami ... czyli odpalanie na fotocelę, a parametry trzeba sobie ustawić ręcznie na lampie...![]()
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem