Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Lapanie ostrosci w kiepskich warunkach. Olympus E 330.

Oleryk
    Gość
    Być może będe sprzedawał swoją FL-36. Użyta może z piętnaście razy, stan idealny.
    Muszę jeszcze przemyśleć...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzieki za propozycje. Przemysl i daj znac. Ja wlasnie przegladam serwisy oraz ceny w USA. Akurat tam mam mozliwosc zakupu. Trwa to chwile (przesylka) ale cena jest dobra.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Dużo chyba też zależy od sposobu w jaki się ostrzy. Focę e1, który ponoć ma af najsłabszy z wszytskich luster esystemu. I poza sytuacjami, że było po prostu zupełnie ciemno, nie miałem problemu z ostrzeniem. Czasem długo się to działo, ale dawał radę. Sporadycznie dzieje się, że nie potrafi - ale spróbuję na ciut inne miejsce złapać i łapie. Ostrz na kontrastowe elementy. Nie kieruj pola af na gładkie powierzchnie - np pustą sciane, gdzie af zwyczajnie nie ma się o co zaczepić.

Lampa jest na pewno dobrym pomysłem. Powinna dużo pomóc - nic z tego jednak jeśli nie będziesz potrafił używać af.

Jakim obiektywem focisz? To też ma znaczenie..

No i pamiętaj, że są momenty gdzie nie da rady i już : )

Co do Rki - jeśli nie masz zamiaru zmieniać body na nowsze to nic Ci po tym R na obudowie - inaczej chyba warto - bezprzewodowe sterowanie to świetna sprawa.
    Kup gdzie najtaniej. Rozważ może i używane lampki? Albo przywiezione z usa nówki na allegro. Sprawdz ceneo, skąpca, allegro i kup gdzie najtaniej.

Pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    E 330 nie jest moim pierwszym aparatem. Zdaje sobie sprawe na jakie lementy najlepiej nakierowywac. Jednak poprostu dla mnie AF dzial slabo.

Uzywam Zukio 14-45, to chyba standard. Zreszta do srii E chyba nie ma wiele wiecej na rynku. Mam jeszcze drugi (45-150 zdaje sie). Oba z ta sama jasnoscia (3,5).

Myslalem o tym zeby odpalac lampe bezprzewodowo, z reki lub statywu. Wiec moze w takim razie R? Czy tego typu odpalanie dziala w 330?

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sekta
    Zreszta do srii E chyba nie ma wiele wiecej na rynku.
    ?? Zapraszam do Olypedii Przekonasz się, że jest wiele więcej
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Co do flasha zewnętrznego to mam Metza i wspomaganie poprzez wyświetlanie czerwonego wzorka też się sprawdza rewelacyjnie jak w FL'kach. Bez lampy w słabych warunkach wystarczy znalesc jakiś kontrastowy element i problem znika zupełnie. Też mam e330 i po prostu z czasem wyczułem w czym jest rzecz więc myślę że i ty do tego dojdziesz.
    Pozdrawiam
    mente et malleo

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Sekta, [dziwnie sie tak zwracac, ale coz ] z E330 lampy R nie dzialaja niestety Jedyna opcja to kupno kabla... Super sprawa, ostatnio robilam zdjecia Nikonem z SB800 na sznurku znaczy sie kablu - mmm piekne
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No wlasnie, gdzies czytalem review ze Olympus FL odpada przy serii SB Nikona. Chociaz obawiam sie ze moze byc nie do konca kompatybilna.

Oleryk
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Sekta
    No wlasnie, gdzies czytalem review ze Olympus FL odpada przy serii SB Nikona. Chociaz obawiam sie ze moze byc nie do konca kompatybilna.
    Czego to ludzie nie wypisują
    Zapewniam Cię, ze SB na pewno nie będzie kompatybilna.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Za czasów kiedy mialem hybryde ludziska wspomagali AF laserowymi wskaźnikami kupionymi u ruskich za kilka złote. Rysowały one (w zaleznosci od założónej soczewki) różne kształty co kontrastowało z otoczeniem i pozwalalo zalapać ostrość.

Przyznam szczerze ze mam ten sam obiektyw co ty i E1 ktory to gorzej lapie ostrość a jednak nie narzekam na to az tak bardzo jak ty. Owszem sa przypadki kiedy sa problemy ale jakos nauczylem sie z tym żyć. Poza tym wez poprawke na to ze nie zawsze bedziesz mial (mogl) uzyć (zalozyc) lampy zeby mogla wspomóc AF, np. muzeum, reptilarium.
    ...był Olek jest A6000