Strona 14 z 17 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 162

Wątek: SONY Alfa A200

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    domi: jestem pod wrażeniem. Mi po prostu szkoda czasu na pisanie tak gigantycznych postów o niczym. Staram się pożytkować zaoszczędzony w ten sposób czas (w skali miesiąca to już bite godziny) na czytanie, zdjęcia, spotykanie się ze znajomymi (nie w internecie!). Taka ranna refleksja.

Och, strasznie przepraszam za tego OT-a, jak się pozbieram to sam sobie skasuję post.
    Pzdr

EDIT: Aaaaaaaa 5:15.......... domi, ty mieszkasz za granicą, czy co?!
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Znowu muszę sprostować. Różnica między f/1,2 a f/1,4 to ok. 0,5EV, a nie 1EV. Faktem jednak jest że robiłem z ręki fotki na 85mm f/1,4 z czasami 1/15s Dynaxem 5D i były poprawne (nieporuszone) ISO forsowane na 6400 i na odbitce 15x23 nikt nie zwracał uwagi na szumy.

Awatar domi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez C+
    Cytat Zamieszczone przez domi
    nie wiem też czy ktoś jeszcze dawał AF z podwójnym krzyżowym czujnikiem f/2.8
    http://fotopolis.pl/index.php?n=6919
    W olku jest podwójny krzyzowy w środku, wszystkie inne są krzyżowe, w sonym w środku jest podwójnie krzyżowy + dodatkowo jeszcze specjalny czujnik do f/2.8 i jaśniejszych - de facto jest więc potrójny czujnik AF. Co to lepsze nie wiem, ale chyba nikt poza sonym na razie nie ma takiego czujnika AF (nie wiem jednak jak mniej popularne i bajońsko drogie aparaty jeszcze sie mają).

suchar: czasami sie trzeba pokłocić o zupełnie niczym W tle jeszcze robiłem milion rzeczy i dlatego ta odpowiedź tak późno była wysłana Póki co żyję w Polsce, ale już pracuję poza i po całym tygodniu nocnego życia - zostają czesem przyzwyczajenia

KvM: oczywiście masz rację - do pełnej działki musiałoby być f/1, ale jest chyba więcej niż pół, bo to nie idzie tak liniowo zdaje się - dlatego z górą wziąłem zapas. Oczywiście też poza samą jasnością szkiełka zyskujemy GO, której nie da ani iso, ani stabilizacja. Zestaw wysokiego użytecznego iso + jasnego szkła + stabilizacji pozwala zrezygnować a lampy niemal wszędzie. I to jest właśnie najlepsze w tym, bo zdjęcia tak są znacznie bardziej naturalne.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    domi: - miło jest poczytać rozsądne posty, które nie biją stronniczoscią.
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    domi skąd masz tę informację, że Olek ma tylko jeden podwójnie krzyżowy?

cyt.
    Wszystkie pola AF w Olympusie E-3 są krzyżowe. A dokładniej: krzyżowe i podwójne
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Domi. Nie jest to równo pół, dlatego napisałem ok (około). W każdym razie zdecydowanie bliżej pół niż 1

Awatar domi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    domi skąd masz tę informację, że Olek ma tylko jeden podwójnie krzyżowy?
    cyt.
    Wszystkie pola AF w Olympusie E-3 są krzyżowe. A dokładniej: krzyżowe i podwójne
    Nie wiem - nie znam się na nim tak bardzo. W specyfkacji na dpreview było podane "11 points, 11 cross type", ale tam zdarza się im owszem głupoty wypisywać.
    Póki co w każdym razie nie ma ideału. Nikon ma punktów pięćdziesiąt ileś (w tym 15 krzyżowych), olek jak widzisz 11 podwójnych krzyżowych, sony 11 w tym środkowy podwójnie krzyżowy i jeszcze z dodatkowymi sensorami do dokładnego pomiaru przy wysokich przysłonach. Miejmy nadzieję, że w kolejnych modelach każdy weźmie sobie tylko jedną cechę, której do tej pory nie ma i będzie jeszcze lepiej, szybciej i dokładniej.

KvM: oczywiście masz rację, bliżej do pół niż do całej działki, ale bardzo niewiele. Wzór na jasność to: pi*(f/2N)^2 - gdzie N to liczba przysłony, a f ogniskowa jeśli więc chcesz porównać dla dwóch różnych N to wychodzi: pi*(f/2N1)^2=x*pi*(f/2N2)^2 co po przekształceniu daje x=(N1/N2)^2 a po podstawieniu porównywanych wartości wyjdzie, że f/1,2 to o 0,73EV więcej światła niż f/1.4 -> do połówki rzeczywiście mniej niż do całego ale bardzo delikatniutko, wolałem więc zaokrąglać w górę, tym bardziej że iso również skacze o 1EV

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No kolejne sprostowanie. ISO nie skacze co 1EV
    Może w jakichś niektórych starszych aparatach.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Szwagier miał dwa sprzęty od Sony, i dwa umarły na tę samą awarię. Co prawda, były to odtwarzacze CD i DVD, ale to daje do myślenia.

Dla ludzi ze szkłami do Minolty body Sony'ego to fajna i naturalna kolej rzeczy. Marketing i marka Sony zrobi swoje, a użytkownicy swoje - jak na dzień dzisiejszy nie widziałem wiele, ba, wręcz mało, galerii z pracami z Axxx.

Jednego nie można odmówić - systemy foto potrafią naprawdę robić dobre fotki, tylko w każdym do czego innego trzeba większą uwagę przykładać.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor
    Dla ludzi ze szkłami do Minolty body Sony'ego to fajna i naturalna kolej rzeczy. Marketing i marka Sony zrobi swoje, a użytkownicy swoje - jak na dzień dzisiejszy nie widziałem wiele, ba, wręcz mało, galerii z pracami z Axxx..
    http://www.flickriver.com/groups/530...l/interesting/