Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: Lightroom 5 za 100zł??

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    "problem" niektórych korporeżimów ze sprzedawcami allegro polega na tym, że sprzedają za tanio bo np. zadowalają się 10% marżą. Psują przez to politykę narzucania cen detalicznych, o czym oczywiście nie można mówić głośno bo to nielegalne.
    Sprzedawcy, którzy nie uczestniczą w mniej lub bardziej oficjalnych zmowach cenowych spędzają sen z powiek różnym korporacjom.

Nie mam pojęcia jak było w tym przypadku, ale może to jest jakieś wyjaśnienie zarówno enigmatycznej odpowiedzi, jak i dalszej swobodnej działalności sprzedawcy.
    przychodzisz do mnie z siekierą, to znaczy że też nie jestem Ci obojętny ...

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria
    Ja raz zaryzykowałem zakup LR4 (niby z zalegających zapasów magazynowych).
    Miałem otrzymać zeskanowany kod... jednakże z góry założyłem, że nie interesuje mnie sama poprawna aktywacja LR tylko zarejestrowanie jej kopii w Adobe...

Naprawdę, naiwni moi, chcecie znać zakończenie tej historii?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria
    Why not? Toż to lepsze niż "M jak Mateusz na peryferiach". Lakoniczne wyjaśnienia z Adobe są tak samo podejrzane jak cena na tej aukcji.
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria
    A co mi tam... to wspominany "skan" kodu z opakowania LR4... skanujcie, rejestrujcie, prześwietlajcie kod kreskowy...

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ltrallegro1.jpg
Wyświetleń:	71
Rozmiar:	22,4 KB
ID:	154537

BTW
    To, że korpo są pazerne to doskonale wiem...

BTW2
    Jak chcecie znać nicka sprzedającego i jego aukcje to już zapraszam na priv... nie chcę z powodu złodzieja mieć jeszcze sprawy w sądzie...

BTW3
    Adobe doskonale o tych wałkach wie i ma to w d...

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    BTW3
    Adobe doskonale o tych wałkach wie i ma to w d...
    Jeśli tak rzeczywiście jest, to można ich śmiało oskarżyć z Art. 18 § 3. "Odpowiada za pomocnictwo, kto w zamiarze, aby inna osoba dokonała czynu zabronionego, swoim zachowaniem ułatwia jego popełnienie, w szczególności dostarczając narzędzie, środek przewozu, udzielając rady lub informacji; odpowiada za pomocnictwo także ten, kto wbrew prawnemu, szczególnemu obowiązkowi niedopuszczenia do popełnienia czynu zabronionego swoim zaniechaniem ułatwia innej osobie jego popełnienie".
    A BSA kontroluje i kary na piratów nakłada. Więc jeśli rzeczywiście Adobe ma to gdzieś, to można by wysnuć podejrzenie, że jest to próba bezpodstawnego wzbogacenia, poprzez umożliwienie złamania przepisów i liczenie na odszkodowanie z tytułu złamania praw autorskich. Gdyby rzeczywiście tak było, to mielibyśmy przekręt wszech czasów.

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria
    Arku, a jak wytłumaczysz fakt, że takie "osobniki" od lat sprzedają lewy soft na Allegro, a Adobe na pytanie o legalność takich aukcji potrafi tylko wysilić się na odpowiedź typu "mamy problem z..."... przecież lepiej jest udupić 100 userów z lewym softem niż jednego dilera... kasa z tego większa... a BSA chodzi na pasku Adobe...

BTW
    na ebay'u wspomniany diler też oferuje wspomniane "leżaki magazynowe"...

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria
    Można zgłosić "zastrzeżenia" do prokuratury. Tylko nikomu się nie chce. To że BSA jest firmą działającą na zlecenie Adobe, Corela, Microsoftu i kilku innych dużych firm software'owych nie jest żadną tajemnicą, tylko jeśli taki Adobe wie, że gość X sprzedaje lewy soft, to powinna wykorzystać finansowane przez siebie BSA, do usunięcia go z rynku. Jeśli tego nie robi, to paragraf jest powyżej.

Jd
    Gość
    Może nie dali ile trzeba , tam gdzie trzeba ??

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Można zgłosić "zastrzeżenia" do prokuratury. Tylko nikomu się nie chce. To że BSA jest firmą działającą na zlecenie Adobe, Corela, Microsoftu i kilku innych dużych firm software'owych nie jest żadną tajemnicą, tylko jeśli taki Adobe wie, że gość X sprzedaje lewy soft, to powinna wykorzystać finansowane przez siebie BSA, do usunięcia go z rynku. Jeśli tego nie robi, to paragraf jest powyżej.
    Trochę za daleko interpretujesz. Jak mi ukradniesz zdjęcia/program i ja o tym wiem, to wcale nigdzie tego zgłaszać nie muszę. I nie staję się tu Twoim pomocnikiem w przestępstwie.
    Firma nie ma szczególnego prawnego obowiązku zapobiegania sprzedaży nielegalnego oprogramowania.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria
    To się nazywa hipokryzja Jednego złodzieja toleruję, a innych ścigam :P